Loțiune contra căderii părului – rețeta medicului Marc Bosquet

Sunt multe cauze ale căderii părului, de care sunt afectați deopotrivă bărbații și femeile.

Poate fi vorba despre o tulburare autoimună (alopecia aerata), hormonală (nașterea, ovare polichistice, tiroida) sau emoțională.

Lotiune contra caderii parului – reteta mediului Marc Bosquet

Lotiune contra caderii parului – reteta medicului Marc Bosquet

Stresul și unele evenimente majore din viață pot afecta sănătatea părului, precum o operație, decesul unei persoane dragi, divorțul etc.

Părul poate să cadă în mod excesiv și din cauza vârstei, a unor factori genetici, medicamente sau infecții ale scalpului.

Depistarea cauzei și tratarea ei poate remedia problema căderii părului. Tratamentele exterioare pot ajuta și ele dacă sunt folosite cu perseverență.

Plante care  fortifică firul de păr

Cele mai bune plante medicinale care fortifică firul de păr sunt brusturele, urzica, rozmarinul, cimbrul și condurul-doamnei. Toate acestea se regăsesc în loțiunea prezentată mai jos.

Rețeta aparține medicului Marc Bosquet și a fost publicată în cartea sa „500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe”.

Loțiune contra căderii părului – rețetă

Ingrediente

  • 20 g de rădăcină de brusture
  • 20 g de semințe de condurul-doamnei
  • 10 g de frunze de rozmarin
  • 10 g de frunze de urzică
  • 2 g de cuișoare
  • 150 ml de alcool de 90 de grade
  • 100 g de frunze de cimbru

Mod de preparare

Toate plantele se pun într-un borcănel de sticlă. Pentru ca principiile active să se extragă mai bine, le puteți mărunți sau fărâmița puțin.

Turnați alcoolul și închideți recipientul ermetic. Plantele trebuie lăsate la macerat cel puțin 4-5 zile.

Se face apoi un ceai concentrat din cimbru. Se folosesc 100 g de frunze la 1 litru de apă. După o fierbere de 10 minute, se filtrează și se toarnă peste maceratul de mai sus.

Se amestecă bine și se lasă 10 ore la macerat, după care tinctura se strecoară. Se păstrează într-o sticlă, la frigider.

Mod de utilizare

Această loțiune se aplică pe pielea capului și se masează energic. Tratamentul se face zilnic.

Beneficiile plantelor din rețetă

Rădăcina de brusture este unul din cele mai eficiente tonice capilare. Aceasta încetinește procesul de cădere a părului.

Rozmarinul s-a dovedit eficace contra căderii părului în studiile pe animale și pe oameni.

Urzica este deopotrivă nutritivă, tonică și regenerantă. Conține numeroase substanțe care susțin sănătatea părului: vitaminele A, B, C, K, minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu) și clorofilă.

Fierul combate căderea părului, iar fosforul reglează procesul de creștere.

Planta oprește căderea și stimulează creșterea de noi fire de păr.

Cimbrul întărește de asemenea firele de păr. Are în plus proprietăți antiseptice prin care dezinfectează scalpul. Ceaiul de cimbru este foarte bun pentru clătire, spune dr. Bosquet.

Condurul-doamnei sau condurașul este de asemenea considerat de autor foarte bun pentru problema căderii părului. De la această plantă se pot folosi florile, frunzele și/sau semințele.

Cuișoarele au proprietăți antiseptice și antimicrobiene.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste contra căderii părului:

Turmericul conține un compus care stimulează regenerarea părului și întârzie căderea părului
Maceratul de brusture – leac din natură pentru căderea părului, acnee și ten iritat sau sensibil (rețetă + mod de utilizare)
Cum să folosești usturoiul pentru a stopa căderea părului
Rețete vechi pentru o problemă actuală: căderea părului 

Surse articol:

1. Wellnesse, The unique way nettles support hair growth: https://wellnesse.com/blogs/health/nettle-hair-growth
2. American Academy of Dermatology Association, Hair loss – who gets and what causes: https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes
3. Marc Bosquet, Loțiune împotriva căderii părului, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 267-269

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.