Ceaiul verde absoarbe metalele grele și împiedică acumularea lor în țesuturile corpului
√ Articol bazat pe studii științifice
Popularitatea ceaiului verde nu este o simplă reclamă. Această băutură are beneficii majore pentru sănătate. Ele se datorează conținutului bogat în antioxidanți din planta de ceai verde (Camellia sinensis).
Cuprins
Ceaiul verde – compoziție impresionantă
Ceaiul verde are o compoziție chimică destul de complexă. Conține polifenoli, catechine, alcaloizi, polizaharide și compuși volatili.
Pe lângă antioxidanți, conține și alți compuși importanți:
- aminoacizi (teanină, acid glutamic, triptofan, glicină, tirozină, leucină, arginină, lizină, treonină)
- carbohidrați (celuloză, pectine)
- glucoză, fructoză și zaharoză
- minerale (calciu, magneziu, fier, crom, mangan, cupru, zinc, seleniu, molibden, fosfor, potasiu, nichel, stronțiu)
- vitamine (C, B, E)
- grăsimi (acid linoleic, acid alfa-linoleic)
- steroli (stigmasterol)
- baze xantice (cafeină, teofilină)
- pigmenți (clorofilă, carotenoide)
- compuși volatili (aldehide, esteri, lactoni)
Proprietăți terapeutice principale
Cercetările recente arată că ceaiul verde are proprietăți curative și profilactice importante:
- antioxidante
- antiinflamatoare
- anticancerigene
- hipoglicemiante
- antibacteriene
- antivirale
- neuroprotectoare
Oamenii de știință îl consideră util în boli precum cancer, Alzheimer, afecțiuni cardiovasculare, sindrom metabolic (obezitate, diabet de tip 2), colesterol crescut, artrită și multe alte afecțiuni.
Antioxidanții din ceaiul verde combat metalele grele
O recenzie recentă sugerează că ceaiul verde poate ajuta inclusiv la detoxifierea corpului. Cercetătorii spanioli au investigat efectele protectoare ale antioxidanților din ceaiul verde împotriva daunelor provocate de metalele grele.
Rezultatele recenziei au fost publicate în iunie 2023 în „Journal of Toxicology and Envirnmental Health”.
Cum ajung metalele grele în corp
Poluarea cu metale grele este foarte mare în zilele noastre. Suntem expuși la metale grele prin aerul pe care îl respirăm, prin apa și alimentele pe care le consumăm, dar și prin materialele pe care le folosim în mod curent.
De pildă, arseniul și mercurul îl putem „lua” din pește și produsele marine. Plumbul se poate lua din cafea. Fumul de țigară și orezul conțin cadmiu.
Chiar dacă le înghițim în cantități mici, ele sunt toxice. Printr-o expunere repetată și prelungită, ele se pot acumula în țesuturi.
Metalele grele cresc producția de radicali liberi și pot vătăma ADN-ul. Ele pot cauza disfuncții celulare și enzimatice în corp.
Mai mult decât atât, metalele grele pot lua locul unor elemente necesare pentru metabolism, precum calciul din oase și fierul din celulele roșii de sânge.
Primul scut de apărare împotriva metalelor grele este adoptarea unei alimentații cât mai curate și naturale, precum și evitarea expunerii la mediile foarte poluate.
O altă strategie ar putea fi consumul de plante medicinale și suplimente care ajută la eliminarea metalelor grele și a altor toxine din organism. Ceaiul verde este unul din ele.
Mecanisme de acțiune împotriva metalelor grele
Cercetătorii menționați mai sus au descoperit că polifenolii pe care acesta îi conține ne pot apăra de daunele genotoxice și cancerele produse de metale grele.
Cei mai importanți antioxidanți din ceaiul verde sunt catechinele (epigalocatechin 3 galat) și quercetina.
Ceaiul verde luptă împotriva metalelor grele prin mai multe mijloace:
- acționează direct împotriva radicalilor liberi produși de metalele grele;
- atenuează daunele provocate de arsenic, cardmiu, cobalt și plumb;
- ajută la repararea leziunilor ADN cauzate de radicalii liberi
- stimulează apoptoza (moartea programată a celulelor afectate)
- favorizează eliminarea metalelor grele din corp
Chelator natural
Un studiu din 2018, apărut în jurnalul „Biometals” a arătat că ceaiul verde acționează ca un chelator. Acesta are capacitatea de a capta metalele grele și de a împiedica astfel absorbția lor de către țesuturi.
Iată doar câteva motive să bem ceai verde mai des! Această băutură încetinește procesul de degradare celulară și îmbătrânire a organismului.
Combate inflamația sistemică, previne creșterea zahărului din sânge și protejează organismul de acțiunea nocivă a toxinelor.
La fel de bun este ceaiul alb.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre metalele grele:
Purificarea corpului de metale grele – rețetă de ceai
Morcovul curăță intestinele și ficatul de toxine, grăsimi și metale grele
Coriandrul și argila detoxifică organismul de metale grele (descoperire inedită din studii)
Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Surse articol:
1. Natural Life App, How to detoxify the body from heavy metals and protect it from their damage: https://www.naturallifeapp.com/from_science/how-to-detoxify-the-body-from-heavy-metals-and-protect-it-from-their-damage
2. Zhao T, Li C, Wang S, Song X. Green Tea (Camellia sinensis): A Review of Its Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Molecules. 2022 Jun 18;27(12):3909. doi: 10.3390/molecules27123909. PMID: 35745040; PMCID: PMC9231383.
3. Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010 Apr 6;5:13. doi: 10.1186/1749-8546-5-13. PMID: 20370896; PMCID: PMC2855614.
4. García-Rodríguez MDC, Hernández-Cortés LM, Mendoza-Núñez VM, Arenas-Huertero F. Effects of green tea polyphenols against metal-induced genotoxic damage: underlying mechanistic pathways. J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2023 Jun 12:1-16. doi: 10.1080/10937404.2023.2224119. Epub ahead of print. PMID: 37306405.