Cel mai puternic ingredient cancerigen din produsele alimentare – românii trebuie să știe asta!
Știai că magazinele sunt pline cu alimente cauzatoare de cancer? Foarte multe produse conțin un ingredient cu efect pro-cancerigen puternic.
Fruntaș în topul alimentelor care duc la cancer nu este zahărul, ci uleiul de palmier. Zahărul este pe locul al doilea.
Cuprins
Cel mai cancerigen ingredient din alimente
Nu mai merge să te duci la cumpărături și să pui în coș tot ce pare bun și apetisant. Trebuie să citești eticheta! Este spre binele tău să faci asta, mai ales dacă vrei să te protejezi de cancer.
Onco-nutriționistul Marius Văduva a dezvăluit în premieră la o emisiune iTHINK care este cel mai dăunător ingredient din alimente.
„Pe primul plan eu pun uleiul de palmier”. Acesta este factor declanșator și agravant al cancerului.
Grăbește metastazele la bolnavii de cancer
Fitoterapeutul spune că acidul palmitic nu doar cauzează cancer, ci accelerează răspândirea acestuia în corp.
„Avem epidemie de cancere. Vă dau studii medicale randomizate, făcute în Spania și confirmate de Cambridge, care arată că uleiul de palmier, în speță acidul pamitic este primul carcinogen, care poate să grăbească metastazele din corpul uman. Eu cred că sunt singurul care analizez cât acid palmitic ai în corpul uman. Nu mai există cineva în România”.
Favorizează bolile cardiovasculare și metabolice
Uleiul de palmier extras din sâmburi este cel mai periculos, la fel și uleiul din fruct de palmier dezodorizat.
Nutriționistul Maria-Victoria Racu spune că acesta crește riscul de boli cardiovasculare și metabolice. El se acumulează ca o grăsime în jurul organelor.
Un om consumă 8 kg de ulei de palmier pe an
Din păcate pentru consumatori, uleiul de palmier este folosit în foarte multe produse alimentare ambalate.
Cei care citesc eticheta îl vor regăsi printre primele cinci ingrediente de pe produse. Mai ales în dulciuri, produse de panificație și cosmetice.
Este cea mai utilizată grăsime de către producători? De ce? Pentru că este ieftină, are o durată mare de valabilitate, rezistă în diferite condiții și are o textură cremoasă.
Producția de ulei de palmier și-a luat având începând cu anul 1995. A crescut la câteva sute de milioane de tone. Se preconizează că până în 2050 va crește de 4 ori mai mult. Principalele state producătoare sunt Malaezia și Indonezia.
Potrivit „The Guardian”, un om consumă circa 8 kg de ulei de palmier în fiecare an.
Creșterea cererii de ulei de palmier are două mari consecințe: distrugerea mediului și afectarea sănătății consumatorilor.
Includerea uleiul de palmier în produse înseamnă defrișări masive, pierderea unor specii de animale, schimbările climatice și multă poluare.
Este inclus în peste 200 de produse
„Uleiul de palmier e lider mondial la consum, chiar dacă voi nu-l vedeți ca atare pe rafturile supermarketului. Margarina, seminpreparatele, biscuiții sau cerealele de mic-dejun – toate conțin ulei de palmier”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
Se găsește în biscuiți, napolitane, ciocolată, prăjituri, torturi, pâine, chifle, foietaje, pesmet, checuri, turtă dulce, fursecuri, vafe, covrigi, cozonaci, produse de patiserie și cofetărie, produse din ciocolată, creme sau paste tartinabile.
Sub ce denumiri îl găsim pe etichetă
Problema este că numai 10% dintre produsele care conțin acest ulei sunt etichetate corect. Unii producători scriu doar „ulei vegetal” sau „grăsime vegetală” pe etichetă, fără să menționeze ce tip este.
Consumatorii nici măcar nu știu că mănâncă ulei de palmier „pe pâine”, din cauză că acest ingredient este trecut în limba engleză, sau mascat sub diferite denumiri, care nu conțin în mod expres cuvântul „palm”:
- palm
- palmolein
- palmitic acid
- palmitoyl
- octyl palmitate palmityl
- palm kernel oil
- palm fruit oil
- palmate palmitate
- hydrated palm glycerioes
- glyceryl
- stearate
- stearic
- elaeis guineensis
- palmitoyl oxostearamide
- palmitoyl tetrapeptide-3
- sodium laureth sulfate
- sodium kernelate
- sodium palm kernelate
- sodium lauryl lactylate
- ulei vegetal
- grăsime vegetală
Ce categorii de produse conțin ulei de palmier
Produse alimentare:
- toate tipurile de biscuiți
- cereale pentru mic-dejun
- mixuri pentru prăjituri sau torturi
- chips-uri și snacks-uri
- ciocolată
- toate felurile de dulciuri
- batoanele proteice
- batoanele din cereale
- napolitanele și vafele
- foile de plăcintă și foietajul
- înghețata
- margarina
- untul de arahide
- pastele tartinabile
- pateuri
- produse din patiserie
- produse de panificație
- pizza
- produsele semin-preparate
- produsele preparate congelate (pizza, plăcinte etc.)
Nutella – cea mai îndrăgită cremă de ciocolată din comerț – conține 22% ulei de palmier!
Produse de îngrijire corporală și cosmetice:
- gel de duș
- șampoane
- pastă de dinți
- lipstik
- rujuri
- deodorante
- detergenți
Citește eticheta! Distribuie acest articol, astfel încât un număr cât mai mare de români să știe acest lucru!
Articole similare
Vă recomand și alte articole pe această temă:
Alimente permise și benefice în cancer
Alimente pe care un bolnav de cancer NU trebuie să le mai mănânce – expert în nutriție oncologică
50% din cancere ar putea fi prevenite dacă oamenii ar mânca mai mult pește (Omega-3)
Surse articol:
1. Ana Moca-Grama, Cele mai utilizate grupe de produse care conțin ulei de palmier, Green Report: https://green-report.ro/produse-ulei-de-palmier/
2. Carmen Zanfir, Substanța nocivă pentru întreaga planetă, Aleph News: https://alephnews.ro/sanatate/ulei-palmier-substanta-nociva-alimente-cosmetice-schimbari-climatice/
3. Liliana Botnariuc, Uleiul de palmier – camuflat în produsele de panificație și de patiserie, Ziarul de Gardă: https://www.zdg.md/reporter-special/reportaje/uleiul-de-palmier-camuflat-in-produsele-de-panificatie-si-de-patiserie/
4. Iusti Fudulu, Top 5 alimente ori ingrediente periculoase pentru organism – Marius Văduva – iTHINK: https://www.youtube.com/watch?v=5HdbS_Yt0hc&ab_channel=IustiFudulu