Încetați să mai consumați gluten – vă veți vindeca intestinul și tiroida (Hashimoto)!
Cazurile de Hashimoto s-au înmulțit considerabil în ultimele decenii. Știați că una din cauze este consumul de gluten?
În acest articol veți afla informații extrem de prețioase și inedite, pe care nu le veți auzi din gura medicilor sau din altă parte.
Cuprins
Glutenul și impactul său asupra tiroidei
Glutenul este o proteină „lipicioasă”, care se găsește în grâu. Din păcate, nu este singura cereală la care va trebui să renunțați dacă aveți tiroidită autoimună.
Secara, orzul și conțin de asemenea gluten. Direct proporțional cu creșterea consumului de cereale a crescut și numărul de pacienți tiroidieni.
Dr. Janine Bowring citează o recenzie care a arătat că glutenul, seleniul, iodul și vitamina D au un impact major asupra tiroidei.
Persoanele cu Hashimoto își pot îmbunătăți considerabil starea de sănătate eliminând glutenul din alimentație. Dr. Bowring recomandă de asemenea administrarea de seleniu și vitamina D.
Dacă nu vreți să luați suplimente, consumați nuci brazilienie pentru seleniu (1 nucă/zi) și expuneți-vă la soare pentru vitamina D.
Este foarte important și interesant să descoperim ce se petrece în organism când consumăm gluten. Mai ales ce impact are această proteină asupra tiroidei și sistemului imunitar.
Hashimoto este o tulburare autoimună, în care sistemul imunitat atacă în mod greșit glanda tiroidă ca pe un corp străin sau periculos.
Ce se întâmplă în corp când mâncăm gluten
De-a lungul sistemului digestiv există un rând de pereții celulari, care se numesc endoteliu. Țesutul endotelial are rolul de a permite absorbția vitaminelor și mineralelor din alimentele consumate.
Când mâncăm gluten în fiecare zi, moleculele acestei proteine sunt mereu prezente în sistemul digestiv.
Glutenul provoacă intestin impermeabil
Prezența glutenului în tractul digestiv determină corpul să crească producția de zonulină. Această enzimă nu este foarte prietenoasă. Ea creează mici rupturi în sistemul digestiv, care fracturează practic endoteliul.
Ceea ce se întâmplă mai departe este că glutenul pătrunde în acele spărturi sau goluri create de zonulină.
Glutenul nu este nici digerat cum trebuie, nici asimilat de corp. Practic, el nu oferă niciun beneficiu din punct de vedere nutrițional.
În timp, moleculele de gluten trec de bariera endoteliului și ajung în fluxul sangvin. Este ceea ce medicina numește „intestin permeabil”. Creșterea zonulinei mărește practic permeabilitatea intestinală.
Moleculele de gluten sunt acum prezente într-o zonă în care nu au ce căuta, adică în sistemul imunitar.
Moleculele de gluten pătrund în sistemul imunitar
Dincolo de endoteliu se află celulele imunitare. Motivul pentru care acestea sunt prezente în sistemul digestiv este că acționează întocmai ca o primă linie de apărare împotriva bacteriilor, paraziților și virusurilor ingerate prin ingerare.
Celulele imunitare din sistemul digestiv împiedică așadar pătrunderea patogenilor în fluxul sangvin și apariția unei infecții.
Ce se întâmplă acum este că celulele imunitare percep moleculele de gluten ca pe un invadator, la fel ca pe o bacterie, un virus sau un parazit. Ele încep să devină active împotriva glutenului.
Glutenul nu este patogenic, însă el declanșează sistemul imunitar și îl pornește împotriva lui. Sistemul imunitar începe să perceapă glutenul ca pe o amenințare.
Intestinul permeabil, inflamația și autoimunitatea
Rezumând, glutenul prezent constant în dietă trece de endoteliul digestiv, pătrunde în fluxul sangvin și alertează sistemul imunitar.
În consecință apare un proces inflamator de grad scăzut. Acest tip de inflamație este foarte periculos deoarece este constant.
Studiile au demonstrat că intestinul permeabil duce la o stare de autoimunitate. În ceea ce privește glanda tiroidă, glutenul are o influență majoră, mai ales în tiroidita autoimună (Hashimoto).
Glutenul mimează hormonii tiroidieni
Toate celulele corpului au receptori tiroidieni. Între aceștia și glanda tiroidă există o comunicare importantă. Practic, celulele îi transmit tiroidei când au nevoie de hormoni tiroidieni.
Este important de precizta că glanda tiroidă reglează metabolismul, energia, temperatura corpului, somnul, dispoziția, greutatea corporală, funcțiile cognitive (memoria) și multe alte sisteme din corp.
Moleculele de gluten au capacitatea de a se „deghiza” în alte componente moleculare. Mai exact, pot mima hormonii tiroidieni.
Scăderea funcției tiroidiene
Dacă se așează în interiorul receptorilor tiroidieni din celulele corpului, vor transmite în mod greșit glandei că celulele respectivă au primit hormonii tiroidieni necesari.
Practic, moleculele de gluten umplu receptorii tiroidieni ale celulelor și trimit mesaje către tiroidă că nu mai este nevoie de hormoni tiroidieni.
În urma acestui mesaj, glanda tiroidă va produce mai puțin hormon tiroidian, ceea ce duce la scăderea funcției tiroidiene (hipotiroidism).
Glutenul declanșează atacul imunitar împotriva tiroidei
Problema care apare acum este că glanda tiroidă dezvoltă o afinitate gluten. Tiroida este devine un magnet care atrage moleculele de gluten.
Celulele imunitare atacă glanda tiroidă care acum conține ea însăși molecule de gluten.
Iată un traseu prescurtat pe care trebuie să îl reținem:
Gluten
⇓
Zonulină
⇓
Intestin permeabil
⇓
Celule imunitare activate
⇓
Inflamație cronică
⇓
Glutenul mimează hormonii tiroidieni și se așează pe receptorii celulelor și pe tiroidă
⇓
Sistemul imunitar atacă glanda tiroidă
Traseul este cât se poate de clar și uluitor în același timp. Iată de ce este important să urmați o dietă fără gluten dacă aveți Hashimoto.
Eliminarea glutenului din dietă permite tiroidei să se vindece
Simpla eliminare a glutenului din alimentație va inversa practic întregul proces prezentat mai sus.
De îndată ce încetăm să mai consumăm gluten, zonulina va începe să scadă, iar rupturile din endoteliul digestiv se vor vindeca și se vor închide. Intestinul permeabil va dispărea.
Chiar dacă mai există puțin gluten circulant în sistemul imunitar, celulele imunitare nu vor mai fi active împotriva lui.
Atacul imunitar se va domoli, iar tiroida se va putea vindeca. Glanda își va recăpăta funcția normală, producând din nou suficient hormon tiroidian.
Reducerea glutenului din dietă va reduce automat atacul imunitar împotriva tiroidei.
Iată câteva beneficii importante ale excluderii glutenului: vindecarea intestinului, reducerea inflamației și redresarea funcției tiroidiene.
Este important să știm că nu doar la pacienții tiroidieni glutenul crește zonulina, ci la toată lumea. Acest lucru poate însemna intestin permeabil și inflamație în corp.
Rețete fără gluten
Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete fără gluten pe care le puteți include în dietă. Sccesați acest link → Rețete fără gluten
Surse articol:
1. Anshul Gupta, Why you should eliminate gluten if you have Hashimoto: https://www.youtube.com/shorts/VZWkt4D696k
2. Janine Bowring, Hashimoto’s how to lower thyroid antibodies: https://www.youtube.com/shorts/b3BiW_Ybu4I
3. Nourished & Renewed – Everything Hashimoto’s, Why you should stop eating gluten if you have Hashimoto’s: https://www.youtube.com/watch?v=RAhjFbYKcyg&ab_channel=Nourished%26Renewed-EverythingHashimoto%27s%21