Cel mai simplu și natural mod de a ne curăța colonul 

Organismul uman este o mașinărie uimitoare. Dumnezeu a dotat corpul omenesc cu o inteligență înnăscută care depășește domeniul științific și medical.

Organismul lucrează 24 de ore din 24 pentru a ne proteja, pentru a ne vindeca, pentru a ne repara, spune Luke Coutinho, expert și antrenor în medicina holistică. Nimic nu ar trebui să intervină în această inteligență naturală a corpului.

Cel mai simplu si natural mod de a ne curata colonul 

Cel mai simplu si natural mod de a ne curata colonul: Macrovector

Conectarea la inteligența naturală a corpului

Omul de azi nu mai știe să se conecteze la această inteligență înnăscută. Caută soluții în afara lui. A devenit atât de comod în ceea ce privește sănătatea lui încât se bazează doar pe pilule-minune și pe suplimente.

În loc să se îngrijească de propriul corp prin ceea ce mănâncă, prin felul în care trăiește, preferă să ia tot felul de medicamente.

Toată lumea vorbește astăzi despre prebiotice și probiotice, despre curățarea colonului cu diverse suplimente și proceduri.

„Întoarceți-vă în urmă cu 10-20 de ani, când nici măcar nu se auzise despre prebiotice sau probiotice”.

În trecut, oamenii duceau un stil de viață mai sănătos și nu aveau nevoie de medicamente sau de diete.

Probioticele au un rol important în sănătatea colonului și avem nevoie de ele astăzi pentru că stilul nostru de viață s-a schimbat. Alimentația s-a schimbat.

Mănâncăm foarte multă mâncare nesănătoasă. Măncăm prea mult și prea des. Ingerăm o cantitate mare de poluanți, toxine și chimicale. Facem prea puțină mișcare. Toți acești factori perturbă intestinul.

Colonul se curăță singur, dacă îl lăsăm

Există un lucru foarte simplu pe care îl putem face pentru a ne îmbunătăți sănătatea colonului. Acest organ are capacitatea să se curețe singur, în mod automat. Este de asemenea capabil să se vindece singur.

Luke spune că toți avem puterea de a activa un mecanism automat din corp care ne menține colonul curat și sănătos.

Ne putem imagina că în organism există un fel de echipă de îngrijire care se ocupă de măturarea intestinului.

Această echipă ajută digestia, curăță particulele toxice și deșeurile alimenate și se ocupă de eliminarea lor din corp. Toate aceste lucruri se petrec automat, la modul cel mai firesc, dacă le permitem.

Colon sanatos

Colon sanatos

Gustările dese întrerup mecanismele de curățare 

Din păcate, mulți dintre noi nu oferim intestinului răgazul necesar să se curețe și să se vindece. Greșim prin faptul că nu avem un repaos alimentar suficient de lung.

Unii mănâncă la 1-2 ore, alții ronțăie tot timpul câte ceva. Este foarte important să facem pauze între mese, pentru a permite echipei de curățare să-și facă treaba.

Pauzele de 4-5 ore între mese sunt obligatorii 

Luke recomandă păstrarea unei pauze de 4 – 5 ore între mese. După circa 3-4 ore de repaos alimentar, în corp se activează automat mecanismul natural de curățare ale intestinului.

Acest mecanism se numește MMC („complexul motor migrator”). În traducere liberă, înseamnă un model de motilitate ciclic, recurent, care apare în stomac și intestinul subțire în timpul postului (repaos alimentar). Acest mecanism este întrerupt prin hrănire.

MMC poate fi văzut ca o firmă de curățenie și întreținere a intestinului. După ce alimentele au fost digerate și corpul a preluat nutrienții din ele, lucrătorii acestei firme încep să curețe resturile de alimente și bacteriile din stomac și din intestinul subțire.

Nu am fost creați să mâncăm tot timpul

În mod normal, ar trebui să avem maxim 3 mese pe zi. Dacă am luat micul-dejun la 8, ar trebui ca prânzul să fie pe la ora 13:00, iar cina pe la ora 18:00.

Această distanțare între mese oferă intestinului pauza necesară pentru activarea acelui complex motor migrator care se ocupă de curățenia în colon.

Din păcate, omul de azi are foarte multă gustări în timpul zilei. Pe lângă mesele principale, are obiceiul să ronțăie mereu câte ceva, nelăsând astfel nici măcar o pauză de 2 ore între mese.

„Am compromis inteligența propriului nostru corp. Nu am fost creați să mâncăm tot timpul”.

Abia ce terminăm o masă și imediat ne apucăm să ronțăim ceva, să bem ceva. Bem un suc de fructe, mâncăm o mână de migdale, un baton proteic.

Citește și – Tărâțele de psyllium – „șmirghelul” care curăță colonul și taie pofta de mâncare

Din cauza acestor gustări și ciuguleli, sistemul nostru digestiv nu are niciodată o pauză sau un semnal pentru a activa acea echipă de curățenie.

Faceți un program de mese cu 4-5 ore de pauză între ele

Încercați să țineți 4 – 4 ore jumătate între mese, fără gustări. Vă veți simți mai ușor la nivelul stomacului și digestia devine tot mai bună, spune Luke. Iată care este cel mai simplu lucru pe care îl putem face pentru a ne curăța colonul.

Dacă nu rezistați cu 3 mese pe zi, încercați să păstrați o distanță de minim 4 ore între mese. De exemplu, dacă micul-dejun este la ora 7:00, luați următoarea masă la ora 11:00 sau 12:00, apoi următoarea masă la 15:00 și ultima masă la ora 19:00 sau 20:00.

Citește și – Salata măturița – curăță colonul și întărește imunitatea la boli

Ciclul de curățare a intestinului pornește la fiecare 90 de minute. Pe durata celor 4 ore de pauză, MMC efectuează mai multe cicluri de curățare.

Orice introduci în stomac în acea pauză va întrerupe procesul de curățare. Indiferent că ai mâncat doar 2 migdale, o felie de măr sau o cafea.

„Dacă păstrăm un gol de 4 – 4 ore jumătate între mesele noastre, activăm în mod automat MMC”.

Când MMC este întrerupt prin gustările frecvente, deșeurile alimentare nedigerate se acumulează în intestin și dau naștere la bacterii nocive. Apare o suprapopulare a intestinului.

Mâncatul fără pauză favorizează acumularea de bacterii intestinale nocive

SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire) este o boală care poate fi ameliorată prin activarea MMC.

Persoanele cu această afecțiune suferă de balonare, aciditate, constipație cronică sau scaune moi dese. Activarea MMC ajută la descompunerea acelei creșteri bacteriene excesive.

Întreruperea sau lipsa MMC a fost de asemenea asociată cu gastropareza și pseudo-obstrucția intestinală.

Ar trebui să ne gândim la aceste pauze ca la niște mini-posturi între mese. Pe timpul nopții este obligatoriu să avem minim 12 ore de pauză alimentară.

„Majoritatea celor care practică acest lucru pentru o săptămână descoperă că problemele lor intestinale încep să dispară încet”.

Dacă respectăm acest lucru simplu, corpul își face treaba singur și nu mai avem nevoie de „ajutoare” exterioare, precum suplimente, preparate sau băuturi detoxifiante.

Doar persoanele expuse la radiații, chimioterapie, steroizi, antibiotice, medicamente pentru durere și alți factori toxici au nevoie de anumite preparate pentru curățarea intestinului.

Citește și – Cura cu chefir și semințe de in pentru curățarea colonului

De exemplu, dacă cineva ia antibiotice puternice, el poate avea nevoie de probiotice, complexul B și vitamina C pentru refacerea bacteriilor bune distruse de antiobiotice.

Precauții și contraindicații

Doar cei care iau medicamente puternice sau au fluctuații grave ale zahărului din sânge pot avea nevoie să mănânce la 2-3 ore.

Acest lucru se poate aplica și în cazul celor care suferă de boala refluxului gastroesofagian sau au aciditate excesivă la stomac.

Surse articol:

1. Luke Coutinho, The most natural gut cleanse ever: https://www.youtube.com/watch?v=FF2J1rZKbHQ&ab_channel=LukeCoutinho
2. Gut Power, The migrating motor complex: your natural gut cleanse mechanism: https://gutpowerdrinks.com/blogs/blog/migrating-motor-complex-mmc
3. Radu Sofronea, Cât de des vrea intestinul tău să mănânci? Wild Food90: https://www.wildfood90.com/post/c%C3%A2t-de-des-vrea-intestinul-t%C4%83u-s%C4%83-m%C4%83n%C3%A2nci
4. Deloose E, Janssen P, Depoortere I, Tack J. The migrating motor complex: control mechanisms and its role in health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2012 Mar 27;9(5):271-85. doi: 10.1038/nrgastro.2012.57. PMID: 22450306.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.