Ceaiul din scoarță de salcie – antinevralgic, calmant reumatic, antifebril

Scoarța de salcie este folosită din vechime în răceli și febră, boli articulare și inflamatorii.

Această plantă poate fi utilizată în afecțiunile în care se prescrie de regulă aspirina.

Ceaiul din scoarta de salcie – antinevralgic, calmant reumatic, antifebril

Ceaiul din scoarta de salcie – antinevralgic, calmant reumatic, antifebril: Andreas Rockstein

Salcia (Salix alba) mai este cunoscută în popor și sub numele de „răchită albă”. În scopuri terapeutice se întrebuințează scoarța sau coaja de pe ramuri.

Ce proprietăți are salcia

Pe vremea lui Hipocrate, oamenii mestecau scoarță de salcie pentru scăderea febrei și a inflamațiilor.

În China și Europa, salcia era folosită în durerile corporale, durerile de cap, bursită și tendinită.

Salcia conține glicozide salicozide, flavonoizi, taninuri, ceară și rezine. Salicozida care se găsește în scoarța de salcie este convertită în organism în acid salicilic.

Citește și – Pastă de miere, turmeric, ghimbir și salcie pentru dureri articulare și musculare

Acest compus are proprietăți antipiretice, analgezice, febrifuge și calmant reumatice. Acidul salicilic reduce producția de prostaglandine – compuși care induc durerea la nivelul nervilor.

Aspirina a fost dezvoltată în anul 1800 din salicină. Efectele salciei sunt mai lente, însă mai durabile decât ale aspirinei.

Ceai articulatii sanatoase

Ceai articulatii sanatoase

Salcia este diaforetică, tonică, antiseptică, ușor hipnotică. Are de asemenea activități astringente, sudorifice și vasodilatatoare la nivelul pielii.

Aplicată extern, ajută la oprirea sângerărilor și la cicatrizarea rănilor.

În ce afecțiuni ajută salcia

Datorită acțiunii similare aspirinei, scoarța de salcie poate fi utilizată în următoarele afecțiuni:

  • febră
  • răceală și gripă
  • dureri reumatismale
  • nevralgii
  • gută
  • insomnie
  • tristețe
  • friguri
  • dizenterie
  • ulcerații ale pielii
  • hemoroizi
  • afecțiuni ale gurii sau gâtului (gargară)

Câteva studiile au arătat că scoarța de salcie are activitate antiinflamatoare și efecte moderate de diminuare a durerilor provocate de osteoartrită și artrită reumatoidă.

O recenzie a arărat că 240 mg de salicină ameliorează exacervarea durerilor de spate cronice, având efecte similare ca și Roecoxib de 12,5 mg.

Ceai de salcie

Ceai de salcie

Scoarța de salcie a ameliorat de asemenea durerile de șold și durerile de genunchi la pacienții cu osteoartrită. După 3 săptămâni de tratament, salcia s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca și terapia convențională, iar după 6 săptămâni superioară acesteia.

Cum se folosește salcia în tratarea bolilor

Salcia poate fi cumpărată de la magazinele naturiste, sub formă de plantă pentru ceai, capsule sau ulei esențial.  Sau o puteți recolta singuri, după metoda din acest articol: 

Când se recoltează scoarța de salcie și ce remedii putem prepara din ea

Uz intern

Farmaciștii Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu recomandă salcia intern sub formă de decoct. Decoctul înseamnă fierbere și se folosește la părțile mai dure ale unei plante, precum rădăcini sau scoarță.

Se pun 10 g de coajă de salcie mărunțită într-un ibric cu 200 ml de apă. Se fierbe timp de 20 de minute, după care se strecoară.

Acest ceai se administrează în cantități mici, câte 3-4 linguri pe zi.

Uz extern

Pentru afecțiunile pielii, salcia se poate utiliza sub formă de băi, comprese sau gargară.

În aceste cazuri, ceaiul trebuie preparat într-o formă mai concentrată. Se folosesc 15 g de scoarță mărunțită la 200 ml de apă. Modul de preparare este la fel ca cel descris mai sus, la afecțiunile interne.

Citește și – Ceaiul de scoarță de salcie – înlocuitorul natural al aspirinei în dureri

Precauții și contraindicații

Nu consumați salcia în cantități mai mari decât cele indicate, deoarece poate să provoace intoxicații, ulcere stomacale sau sângerări.

Scoarța de salcie trebuie folosită cu precauție de persoanele care au afecțiuni gastrointestinale, sângerări stomacale, leziuni renale, boli de ficat sau diabet.

Planta poate interacționa cu unele medicamente, precum anticoagulante, antihipertensive, acetazolamide, antiinflamatoare sau altor medicamente similare aspirinei.

Salcia este contraindicată persoanelor alergice la aspirină sau acid salicilic și femeilor însărcinate.

Surse articol:

1. Versus Arthritis, Willow Bark: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/willow-bark/
2. Mount Sinai, Willow Bark: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/willow-bark
3. Andrea H. Zengion, Eric Yarnell, 20 – Herbal and Nutritional Supplements for Painful Conditions, Editor(s): Ted A. Lennard, Stevan Walkowski, Aneesh K. Singla, David G. Vivian, Pain Procedures in Clinical Practice (Third Edition), Hanley & Belfus, 2011, Pages 187-204, ISBN 9781416037798, https://doi.org/10.1016/B978-1-4160-3779-8.10020-X (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978141603779810020X)
4. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Salcia, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 144-145
5. Plants For a Future, Salix Alba: https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Salix+alba

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.