Rășina de brad – balsamul care vindecă aparatul respirator (rețetă mănăstirească)
Primăvara este anotimpul pregătirii de leacuri medicinale folositoare pentru întregul an.
În această perioadă, natura ne oferă numeroase plante care ajută organismul să se curețe, să se aprovizioneze cu nutrienți și să se refacă.
„Primăvara, cum învie toată natura la viață, e bine să începem și noi cu o curățenie interioară, trupească și sufletească. Cele mai multe remedii naturiste primăvara le facem. Acum pornesc toate la viață”.
Seva de mesteacăn și rășina de brad sunt două leacuri pe care călugării le recoltează imediat după ieșirea din iarnă.
Cuprins
Când și cum se colectează rășina de brad
Rășina de brad poate fi colectată în orice perioadă a anului. Însă este mai ușor de desprins de pe trunchi primăvara, deoarece este solidă.
Dacă aveți posibilitatea să faceți o excursie la munte sau pe la mănăstiri în perioada martie-mai, organizați o drumeție prin pădure pentru a recolta rășină de pe conifere. Aceasta se găsește pe trunchiurile de brad, molid, laric care prezintă lovituri sau crăpături.
Părintele Daniel și Părintele Luca de la Mănăstirea Slănic din județul Argeș fac din rășina de brad tinctură și ulei.
Citește și – Cum să faci ulei, unguent sau tinctură din rășină de brad – leacuri valoroase pentru farmacia casei
Monahii se echipează cu mănuși. Desprind rășina de pe trunchi cu un cuțit, cu grijă pentru a nu răni și mai mult trunchiul.
Este obligatoriu să purtați mănuși pentru a nu vă încleia pielea. Părintele Daniel a dezvăluit că uleiul îndepărtează cel mai bine rășina încleiată de pe piele.
Ce este rășina?
Rășina este balsamul cu care copacii își vindecă rănile. Acestea este cel mai bun semn al faptului că rășina are calități terapeutice. Inclusiv animalele – precum ursul și vulpea – caută această rășină pentru a-și obloji rănile.
Această secreție are proprietăți antiseptice și sigiliante. Ea împiedică practic apariția bacteriilor și paraziților și dezvoltarea unei infecții. Totodată, închide rana și ajută scoarța să se refacă.
„Dacă bradul se vindecă, animalele se tratează, și oamenii au învățat de la ele să folosească această rășină”.
Primele utilizări ale rășinii datează de pe vremea egiptenilor. Aceștia o foloseau pentru sigiliarea mumiilor și prevenirea descompunerii și infectării corpurilor.
Citește și – Leacuri cu rășină de brad
Rășina de brad este diferită de rășina care se colectează de pe arborele de tămâie din Asia, Arabia și Africa. Aceea este adevărata tămâie. Bradul nu produce tămâie, ci doar rășină. Ambele sunt terapeutice, însă tămâia este mult mai puternică.
Așa cum asiaticii nu au brazi, nici noi nu avem arbori de tămâie. Fiecare țară este înzestrată cu darurile ei.
Tinctură de rășină de brad – rețetă
Ingrediente
- 200 g de rășină de brad
- 1 litru de alcool pur de 96 de grade
Mod de preparare
Rășina curată se pune într-un borcan de 1 ½ litri sau în mai multe borcane de sticlă mici (păstrați proporțiile indicate în rețetă).
Se toarnă alcoolul și se închide recipientul ermetic. Rășina se lasă la macerat cel puțin 30 de zile într-un loc întunecos. Tinctura este gata când rășina s-a topit și alcoolul se limpezește. Pentru a ajuta dizolvarea trebuie să agitați recipientul zilnic.
După o lună de zile se strecoară prin sită și apoi printr-un tifon des pentru a elimina toate particulele de insecte și impurități.
Rășina – „propolisul” bradului
Tinctura este cel mai potent preparat deoarece alcoolul extrage la maxim principiile active din rășină.
Siropul din muguri de brad conține și el rășină, dar în cantități mai mici. De aceea este mai slab decât preparatele din rășină. Rășina înmagazinează substanțele din întregul arbore.
Citește și – Rășina de conifere – leac pentru afecțiunile respiratorii, tabagism și răni
Tinctura, spune Părintele Daniel, este esență, este concentrație de rășină. Acesta numește rășina „un propolis al bradului”. Persoanele care nu tolerează propolisul pot folosi tinctura de rășină de brad.
În ce boli ajută rășina de brad
Iată lista afecțiunilor în care este indicată:
- găceli
- gripă
- infecții
- tuse
- astm bronșic
- tuberculoză
- cancer pulmonar
Acest preparat natural acționează ca un adevărat medicament:
„Este antitumoral, antiinfecțios. Luptă cu infecțiile acestea gripale. Când ești răcit, dacă ai luat câte 3-4 lingurițe pe zi din tinctură de această rășină, în două zile ai scăpat de răceală”.
Cum se consumă tinctura de rășină de brad
Persoanele bolnave de astm sau alte boli de plămâni trebuie să consume câte 3 lingurițe de tinctură pe zi: dimineața și între mese. Aceasta se administrează cu 2 ore înainte de masă, după care nu se mai consumă nimic alte 2 ore.
Se poate lua cu lingurița, ca atare, sau în apă călduță sau ceai. Se poate adăuga și miere. Dacă nu suportați aroma de brad, puteți consuma tinctura pe pâine, la fel ca propolisul.
Apa cu tinctură de rășină de brad se poate folosi și la gargară. Se diluează 2 lingurițe de tinctură cu 30 ml de apă. Se face gargară câteva secunde, apoi se înghite. Este un leac excelent pentru tuse, dureri în gât, amigdalită.
Citește și – Rășina de brad – proprietăți și tratamente naturiste
Cura cu tinctură de rășină de brad se face minim 30 de zile. Tratamentul poate fi ținut și un an dacă boala este gravă.
Precauții
Produsele din rășină de brad sunt contraindicate femeilor gravide, copiilor sub 7 ani, persoanelor cu alergii la substanțele din conifere.
Părintele Daniel spune că tinctura de rășină de brad nu atacă smalțul dentar, nici stomacul. Doar tămâia face acest lucru. Dar dacă dinții sunt foarte sensibili, luați tinctura de rășină pe pâine.
Sursă articol: TRINITAS TV, Cum se prepară tinctura și uleiul din rășină de brad, Rețete Mănăstirești: https://www.youtube.com/watch?v=1Uw0B1JaMI8&t=374s&ab_channel=TRINITASTV