Unghie încarnată – imagini, cauze, tratamente la domiciliu

Unghia încarnată provoacă disconfort și durere la mers.

Persoanele care au această problemă nu pot purta orice fel de încălțăminte mai ales dacă unghia încarnată este la degetul mare sau la degetul mic.

Unghie incarnata - cele mai bune tratamente la domiciliu

Unghie incarnata tratament: Merdeka Hunzo

Unghie încarnată imagini

Unghiile încarnate sunt ușor de recunoscut. Potrivit Mayo Clinic, colțul sau partea laterală a unghiei crește în carnea moale. De aceea se numește „încarnată”. Mai este cunoscută și sub denumirea de „unghie ascunsă”.

Această anomalie provoacă inflamație, înroșire, sensibilitate și durere mare. Unghia încarnată poate provoca de asemenea o infecție. De cele mai multe ori, afectează degetul mare de la picior.

Pentru a recunoaște mai ușor unghia încarnată, vă oferim niște imagini edificatoare.

Unghie incarnata - imagini, cauze, remedii la domiciliu

Unghie incarnata imagini: Ben / Erwin Martinez / Charles Dobie

Unghia încarnată – cauze

Unghia poate crește în piele din cauza igienei deficitare sau a încălțămintei nepotrivite (prea strâmte). Unghia incarnată este mai frecventă la persoanele care transpiră mult la picioare.

Tăierea incorectă a unghiei, infecțiile cu ciuperci, unele leziuni sau traumatisme pot fi de asemenea cauza apariției unghiei încarnate.

Unele persoane au această problemă din naștere (factori genetici).

Unghie încarnată tratament

Unghia încarnată poate fi gestionată la domiciliu. Dacă durerea este severă, sau degetul se umflă foarte tare, trebuie să mergeți la medic.

Dacă nu este tratată la timp, simptomele se pot înrăutăți. De regulă, persoanele cu diabet sau circulație deficitară sunt mai predispuse la complicații ale unei unghii încarnate.

Tratarea unghiei încarnate se poate face prin remedii naturiste. Acestea nu îndepărtează întotdeauna cauza, dar ajută la atenuarea durerii și reducerea inflamației.

Înainte de aplicarea oricărei metode descrise mai jos, dezinfectați unghia cu un agent antiseptic, antimicrobian sau antibacterian.

Pilirea unghiei

Cumpărați o pilă bună de unghii. La fel de bine puteți folosi o bucată de glaspapir de șlefuit. Piliți colțurile și unghia până se subțiază. Opriți-vă când unghia devine roz. Nu exagerați. Nu trebuie să rămână deloc porțiuni groase.

Această metodă este descrisă pe unele forumuri. A apărut și în Revista „Formula As”. Metoda ajută la corectarea direcției de creștere a unghiei și îndreptarea acesteia.

Pentru a fi siguri de rezultat, faceți acest procedeu în fiecare lună sau la nevoie. Piliți colțurile zilnic dacă este nevoie, pentru a le împiedica să crească eronat.

Băi cu sare

Umpleți un lighean cu apă caldă. Adăugați 1-2 linguri de sare amară sau sare grunjoasă și amestecați până se dizolvă. Înmuiați piciorul cu unghia încarnată în soluție și stați 15-30 de minute.  Băile se fac de 2-3 ori pe zi.

Sarea amară (Epsom) are un conținut ridicat în magneziu. De aceea se mai numește „sulfat de magneziu”. Acest mineral este un antiinflamator natural. Reduce durerea și umflătura.

Apă oxigenată

Umpleți un lighean cu apă. adăugați ½ cană de apă oxigenată și amestecați. Înmuiați piciorul afectat pentru 15-20 de minute, de 2-3 ori pe zi.

Citește și – Leacuri de la cititori, pentru ciuperca unghiei

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este un excelent dezinfectant. Are proprietăți antibacteriene și antifungice naturale. Curăță foarte bine rănile și reduce riscul de infectare.

Ceapă

Luați o felie de ceapă proaspăt tăiată și aplicați-o pe unghia încarnată. Înfășurați degetul cu un tifon. Faceți tratamentul seara, înainte de a merge la culcare. A doua zi îndepărtați cataplasma.

Ceapa conșine alicepină, o substanță care inhibă creșterea ciupercilor și apariția infecțiilor fungice. Este totodată antimicrobiană și antiinflamatoare.

Oțet de mere

Înmuiați un tifon sau o bucată de vată în oțet de mere natural. aplicați-o pe unghia afectată. Face acest lucru de 2 ori pe zi.

Oțetul are efect antiinflamator și antimicrobian, în special antifungic.

Usturoi

Decojiți și zdrobiți 2-3 căței de usturoi. Aplicați pasta obținută pe unghie și bandajați-o. Lăsați usturoiul să acționeze peste noapte.

Acesta conține alicină, un compus cu activitate antimicrobiană și antiinflamatoare.

Bicarbonat de sodiu

Amestecați ½ linguriță de bicarbonat de sodiu cu puțină apă, cât să rezulte o pastă groasă. Aplicați-o pe unghie și pe pielea dimprejur. Acoperiți cu un tifon sau bandaj și lăsați să acționeze câteva ore. Tratamentul se face de 1-2 ori pe zi.

Bicarbonatul este antiseptic și dezinfectant. Previne creșterea bacteriilor și ciupercilor.

Uleiuri esențiale

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru unghia încarnată sunt uleiul de arbore de ceai (tea tree), uleiul de mentă și uleiul de portocală. Acestea au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și calmante.

Citește și – Uleiuri esențiale utile în infecțiile fungice

Puneți 2-3 picături ulei esențial pe deget și aplicați direct pe unghia afectată. Repetați procedura de 2 ori pe zi.

Turmeric

Amestecați 1 linguriță de pulbere de turmeric cu câteva picături de apă, cât să obțineți o pastă groasă. Aplicați-o pe unghie și bandajați. Faceți acest lucru de 2-3 ori pe zi.

Turmeric este unul din cele mai puternice antiinflamatoare.

Unghia încarnată – prevenire

Unghia încarnată poate fi prevenită printr-o pedichiură corectă. Evitați să vă tăiați unghiile prea scurt, până în carne.

Evitați tăierea colțurilor la rotund. Tăiați întotdeauna unghia în formă pătrată.

Evitați pe cât se poate încălțămintea prea mică sau strânsă pe picior.

Purtați întotdeauna un ciorap fin de protecție.

Dacă durerea se agravează sau vi se pare că unghia începe să se infecteze, mergeți la medic. Este posibil să fie nevoie de o intervenție pentru extirparea colțurilor sau a unghiei.

Surse articol:

1. Mayo Clinic, Ingrown toenaisl: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/symptoms-causes/syc-20355903
2. Shaheen Naser, Caroline Duncan, 10 remedies to get rid of ingrown toenail pain naturally, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/home-remedies-to-get-rid-of-ingrown-toenail-pain/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.