Ceaiul de ovăz – benefic pentru persoanele cu diabet

Ovăzul este unul din cele mai potrivite alimente pentru micul-dejun și gustări. Inclusiv pentru diabetici. Datorită conținutului bogat în fibre, induce rapid sațietatea.

Ovăzul nedecorticat este o alegere excelentă pentru persoanele care țin cură de slăbire, au colesterolul crescut sau diabet. Cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fibre solubile. Au un indice glicemic redus.

Ceaiul de ovaz – benefic pentru persoanele cu diabet

Ceaiul de ovaz – benefic pentru persoanele cu diabet

Ovăzul reduce glucoza, colesterolul, HbA1c

O recenzie sistematică publicată în jurnalul „Nutrients” a arătat că ovăzul îmbunătățește răspunsul insulinei la persoanele cu diabet de tip 2.

Ovăzul reduce semnificativ concentrația de HbA1c (hemoglobina glicată), glucoza a jeun, colesterolul total, colesterolul LDL și crește temporar sensibilitatea la insulină.

Aceste rezultate sugerează că ovăzul îmbunătățește controlul glicemic și profilul lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2.

Citește și – Locuitorii din orașe ar trebui să bea zilnic ceai de ovăz – combate oboseala menală, epuizarea nervoasă și instabilitatea emoțională

Ovăzul conține un tip de fibre speciale, numite „beta-glucani”. Aceștia îmbunătățesc intoleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină la pacienții cu sondrom metabolic, supraponderali sau obezi. Ajută în mod special la scăderea colesterolului LDL.

Dacă aveți diabet și vreți să includeți ovăzul în alimentație, încercați rețetele de mai jos. Consumat în stare integrală și sub formă de ceai, ovăzul are efecte și beneficii mai mari în această boală.

Infuzie de ovăz pentru diabetici – rețetă

Ingrediente

  • 1 pahar de ovăz boabe integrale
  • 1 litru de apă

Mod de preparare

Spălați boabele de ovăz în mai multe ape pentru a înlătura murdăria și impuritățile. Puneți-le într-o cratiță. Turnați peste ele 1 litru de apă clocotită.

Puneți capacul și lăsați ovăzul la infuzat peste noapte, minin 12 ore. A doua zi, strecurați lichidul printr-un tifon des. Împărțiți cantitatea de infuzie în 3 rații și consumați-le pe parcursul unei zile.

Citește și – Ovăzul și ceaiul de coada-calului încetinesc procesul de slăbire a oaselor

Cura cu această infuzie de ovăz durează 3 luni de zile. Se poate relua după 30 de zile de pauză.

Decoct de ovăz pentru diabet – rețetă

Nu aruncați boabele de ovăz rămase după filtrare. Acestea se trec prin mașina de carne sau se mărunțesc la robot. Se pun într-o cratiță și se adaugă 1 litru de apă.

Se pune pe aragaz și se fierbe la foc mic 20 de minute. Strecurați și beți acest decoct. Este o băutură care ajută ficatul să funcționeze mai bine la persoanele cu diabet.

Pe durata curei cu ceai de ovăz se poate folosi și tinctura de ceapă. Aceasta se obține foarte ușor în casă. Se pun 500 ml de suc de ceapă proaspăt stors la macerat cu 500 ml de alcool etilic de 96 de grade. Se lasă la macerat câteva zile, apoi se administrează câte 1 lingură în fiecare zi. Cura durează o lună.

Surse articol:

1. Terapii Naturiste, Diabetul: https://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/diabet.htm
2. Shifa Fatima, dr. Apoorva T, Are oats good for diabetics? Sugar.fit: https://www.sugarfit.com/blog/are-oats-good-for-diabetes/
3. Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, Tian H. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2015 Dec 10;7(12):10369-87. doi: 10.3390/nu7125536. PMID: 26690472; PMCID: PMC4690088.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.