Turmericul crește serotonina și ajută la controlul stresului, anxietății și tulburărilor de somn

Articol bazat pe studii științifice

Turmericul este cunoscut ca unul din cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Însă dincolo de această emblemă bine-meritată se află și alte beneficii importante.

Cercetătorii au descoperit că turmericul poate fi util în controlul stresului și somnului.

Turmericul – un condiment excelent pentru controlul stresului si anxietatii

Turmericul – un condiment excelent pentru controlul stresului si anxietatii

Turmericul – unul din cele mai vândute panacee

Curcumina este în topul celor mai bine vândute suplimente din lume. Se estimează că până în anul 2027, vânzările acestui produs vor atinge o valoare de 145 de milioane de dolari.

Ce anume face acest compus să fie atât de râvnit? Turmericul este un veritabil panaceu în medicina indiană.

Studiile au confirmat multe din utilizările sale tradiționale și au scos la iveală multe alte beneficii în prevenirea și tratarea bolilor.

Curcumina este eficientă în bolile care au la bază o inflamație,  o infecție sau un nivel crescut de stres oxidativ.

Citește și – Turmericul – planta bunăstării generale a corpului

Este utilă în infecții, boli autoimune, tulburări metabolice, afecțiuni imunologice și cancere. Are efecte benefice asupra tuturor organelor din corp.

Curcumina crește nivelul de serotonină

Oamenii de știință au descoperit de curând că această substanță influențează inclusiv stresul și somnul.

Mijlocul prin care curcumina ajută la controlul tulburărilor asociate cu stresul este serotinina. Acest neurotransmițător reglează dispoziția, somnul, apetitul și digestia.

Testele pe animale au arătat că administrarea de curcumină crește concentrația de serotonină. La șobolanii afectați de stres cronic, curcumina a împiedicat apariția deficitului de serotonină indus de stres. Le-a ajutat să depășească mai ușor tulburările de comportament datorate stresului.

În alt studiu, curcumina a refăcut nivelul serotoninei scăzut din cauza consumului de alcool.

Oamenii de știință au testat eficacitatea curcuminei și în tulburările de anxietate sau de dispoziție. Acest compus a crescut de 4 ori mai mult rezistența la stres a șoarecilor expuși la stres cronic.

Reduce stresul, anxietatea și inflamația

Curcumina a scăzut secreția de corticosteron (hormon de stres) și nivelul de Interleukină 6 (compus inflamator). Totodată, a prevenit apariția comportamentului anxios.

Curcumina a fost investigată și în studiile umane. 30 de persoane obeze au primit 1 g de curcumină pe zi, timp de 30 de zile. Acest supliment a redus semnificativ scorurile de anxietate.

Citește și – Turmericul reduce stările mentale negative și greutatea corporală

Diferite tipuri de doze de curcumină au avut efecte anxiolitice și antidepresive și la pacienți cu polineuropatie diabetică sau depresie majoră.

1.000 mg de curcumină pe zi a îmbunătățit calitatea vieții pacienților cu ciroză hepatică. Aceasta a redus somnul din timpul zilei.

Insomnia și oboseala au fost atenuate și la persoanele cu cancer la sân supuse la chimioterapie.

Citește și – Cum să consumi turmericul pentru efecte maxime – 4 trucuri utile

Sursă articol: Nutritional Outlook, Curcumin as a stress and sleep management supplement: https://www.nutritionaloutlook.com/view/curcumin-as-a-stress-and-sleep-management-supplement

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.