Uimitor: Vitamina D scade cu 76% riscul de diabet – dr. John Campbell

Articol bazat pe studii științifice

După un clip recent despre beneficiile vitaminei D în boala COVID, dr. John Campbell abordează acest supliment în legătură cu o altă epidemie în creștere, anume diabetul.

Diabetul reprezintă momentan o urgență în sănătatea publică, spune cercetătorul britanic.

Vitamina D scade cu 76% riscul de diabet

Vitamina D scade cu 76% riscul de diabet: Dr. John Campbell

Diabetul – o epidemie alarmantă

În Statele Unite, 11% din populație este diabetică, la fel ca în China. În UK, procentul este peste 7%, la fel și în România.

Nu doar țările occidentale sunt marcate de o rată crescută de diabet, ci și statele orientale.

O statistică din 2021 a arătat că Pakistanul este pe primul loc, cu un procent de diabet diagnosticat de 31% și un procent de diabet nediagnosticat de 31%. Pe locul al doilea este Kuwait (25%).

În perioada 2001-2020, numărul bolnavilor de diabet a crescut la 37,3 milioane (11,3%). În America, una din două persoane are diabet de tip 2 nediagnosticat.

Diabetul este corelat cu multe complicații și riscuri

Diabetul este teribil deoarece a fost corelat cu o mulțime de procese patologice.

Insuficiența cardiacă și renală, infarctul miocardic, retinopatia și nefropatia sunt doar câteva din complicațiile acestei boli.

Persoanele cu diabet au de asemenea un risc cu 50% mai mare de deces prematur.

Vitamina D și diabetul

Dr. Campbell aduce în discuție rolul protector al vitaminei D în boala diabetului, atât de important pentru contextul internațional actual.

Vitamina D funcționează ca un hormon în corp. Este implicată în secreția de insulină și în metabolismul glucozei.

Citește și – Vitamina D influențează toate organele și țesuturile corpului

O meta-analiză publicată în februarie 2023 în „Annals of Internal Medicine” prezintă efectul protector impresionant al vitaminei D în diabetul de tip 2.

Vitamina D scade riscul de diabet cu 76% la predabetici

Studiile observaționale au arătat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D din sânge au un risc mai mare de diabet.

Un grup de cercetători japonezi și americani au revizuit datele din 3 studii clinice randomizate.

Scopul lor a fost să vadă dacă administrarea de vitamina D reduce riscul de diabet la persoanele cu prediabet și risc de diabet.

Citește și – Vitamina D poate preveni orice boală posibilă

Au monitorizat efectele administrării de vitamina D pe o durată de 3 ani la acești pacienți. Rezultatele sunt promițătoare. Vitamina D a scăzut cu 15 procente riscul de diabet.

La participanții care au avut niveluri serice de vitamina D de cel puțin 125 nmol/L (peste 50 ng/mL), colecalciferolul (vitamina D3) a redus riscul de diabet cu 76%.

„O reducere de 76% cu o intervenție simplă, ieftină și sigură. Este absolut uriaș!”

Rezultatele sugerează că vitamina D reduce cu 76% riscul de diabet la persoanele cu prediabet și cu 18% riscul de diabet absolut, adică la întreaga populație.

„Este un beneficiu masiv! De ce nu se face asta? Consider că este neglijență din partea autorităților medicale să nu facă asta, deoarece avem o epidemie absolută de diabet”.

Vitamina D a crescut cu 30% șansele de revenire a hiperglicemiei la niveluri normale.

Doza de vitamina D utilizată în studii

Dozele de colecalciferol (vitamina D3) folosite în cele 3 studii au fost:

2.000 UI de vitamina D3 pe săptămână;
4.000 UI de vitamina D3 pe zi;
0,75 mcg de eldecalcitol (un analog sintetic al vitaminei D).

Cele mai eficiente doze sunt primele două, consideră dr. Campbell.

„Personal, iau 4.000 UI pe zi. Aceasta înseamnă 100 cmg de vitamina D3. Iau de asemenea 100 mcg de vitamina K2. Nu este o doză prea mare.”

La persoanele diabetice care au obezitate, vitamina D trebuie administrată în doze mai mari, pe termen lung, deoarece ea este liposolubilă și este absorbită în țesutul gras.

Citește și – Doza necesară de vitamina D este de 5.000 de ori mai mare decât cea recomandată de medici

Vitamina D este foarte sigură. Persoanele care au consumat vitamina D3 nu au făcut pietre la rinichi, nici hipercalcemie (creșterea nivelului de calciu în sânge sau urină).

Testați-vă nivelul de vitamina D

Testarea masivă a nivelului de vitamina D (împreună cu nivelul de zahăr din sânge) la întreaga populație ar putea fi una din cele mai eficiente intervenții în sănătatea publică, susține cercetătorul.

„Cei mai mulți dintre noi suntem deficitari în cea mai mare parte a timpului, mai ales în perioada de iarnă, în emisfera de nord”.

Mâncăm prea mult zahăr, prea mulți carbohidrați, prea multe alimente procesate. Corectarea dietei este crucială, însă mult mai dificilă decât administrarea de suplimente.

Vitamina D este o intervenție simplă prin care putem reduce drastic riscul de diabet.

Din păcate, acest supliment nu este promovat pe cât ar trebui din cauză că nu servește intereselor marii industrii farmaceutice.

Surse articol:

1. World Population Review, Diabetes rates by country 2023: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/diabetes-rates-by-country
2. Dr. John Campbell, Vitamin D and diabetes: https://www.youtube.com/watch?v=KqzaKro5Bt0&ab_channel=Dr.JohnCampbell
3. Anastassios G. Pittas, Tetsuya Kawahara, Rolf Jorde, Bess Dawson-Hughes, Ellen M. Vickery, MS, Edith Angellotti, Jason Nelson, Thomas A. Trikalinos and Ethan M. Balk, Vitamin D and Risk for Type 2 Diabetes in People With Prediabetes, A Systematic Review and Meta-analysis of Individual Participant Data From 3 Randomized Clinical Trials, Annals of Internal Medicine, 7 February 2023: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-3018

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.