Alimente care stimulează autofagia (procesul de curățare a celulelor)

Știați că unele alimente au capacitatea de a stimula autofagia?

Autofagia este un proces amplu de curățare, în care corpul înlătură singur celulele afectate, îmbătrânite, uzate.

Alimente care stimuleaza autofagia (procesul de curatare a celulelor)

Alimente care stimuleaza autofagia (procesul de curatare a celulelor)

Ce este autofagia?

Autofagia este capacitatea organismului de a se auto-vindeca, spune dr. Mindy Pelz, expert în medicina funcțională și postul intermitent.

Este un mecanism de supraviețuire, prin care celulele descompun și distrug proteinele vechi, deteriorate sau anormale și alte substanțe.

Organismul înlătură nu doar proteinele agregate, ci și agenții patogeni intracelulari și organelele degradate, precum mitocondriile.

Pe lângă rolul de curățare, autofagia previne instabilitatea genomului și necroza, contribuind astfel la prevenirea unor boli grave, precum cancer, boli neurodegenerative, cardiomiopatie, diabet, boli de ficat, infecții sau boli autoimune.

Alimente care stimulează autofagia

Cel mai eficient mod de a induce autofagia este postul negru. Alimentele prezentate mai jos stimulează în mod natural autofagia, însă nu la fel de puternic precum un post de 17 ore.

Citește și – Cum se ține postul intermitent și ce beneficii majore are

Pot fi considerate stimulente de grad redus sau potențatoare ale postului. Partea bună este că aceste alimente sunt chiar foarte gustoase.

Băuturi

Dr. Mindy recomandă cafeaua neagră bio. Compusul din cafea care stimulează autofagia este nimeni altul decât cafeina. La fel de bun este ceaiul verde.

Aceste băuturi pot fi consumate în ferestrele de post intermitent pentru a crește eficiența atufagiei produse de post.

Uleiuri

Din categoria uleiurilor, cele mai bune pentru autofagie sunt uleiul de cocos și uleiul de măsline. Uleiul de cocos poate fi adăugat în cafea și consumat tot în perioada de post. Ajută la curățarea celulelor.

Un studiu publicat în 2017 în „Annals of Clinical and Translational Neurology” a arătat că uleiul de măsline extra-virgin promovează autofagia, ameliorează cogniția și patologiile neuronale. Uleiul de măsline trebuie să fie 100% natural, dintr-o sursă de încredere.

Fructe

Cele mai bune fructe pentru autofagie sunt fructele de pădure. Dintre acestea se remarcă afinele și căpșunile.

Ciuperci

O altă categorie de alimente pe care să le consumi pentru a ajuta autofagia este categoria ciupercilor.

Cele mai bune sunt speciile de ciuperci medicinale: Shaga și Reishi. Acestea pot fi găsite la magazinele naturiste sub formă de extract sau ceai.

Condimente

Turmericul este unul din cele mai eficiente condimente pentru stimularea autofagiei la nivelul celulelor.

Dr. Mindy crede că multitudinea beneficiilor sale s-ar putea datora tocmai capacității de a induce curățarea, repararea și vindecarea celulelor.

Turmericul nu este un vindecător în sine, ci stimulentul vindecării naturale a corpului.

La fel de bun este ghimbirul. Aceste condimente pot fi consumate sub formă de ceai, capsule, extracte, sau pot fi puse în mâncăruri.

Dr. Mindy recomandă sucul de ghimbir cu lămâie. Acesta reduce apetitul și aduce corpul într-o stare mai profundă de ketoză.

Peștele

Optați pentru speciile de pește gras, bogate în Omega-3. Acești acizi grași esențiali sunt inițiatorii autofagiei. Ei susțin procesul de reparare celulară.

Cele mai bune alegeri sunt somonul, codul negru și sardinele. Peștele pe care îl cumpărați trebuie să fie sălbatic, din surse nepoluate.

Legumele crucifere

Mâncați varză, broccoli, germeni de broccoli, conopidă, ridiche, rucola, varza de Bruxelles. Aceste legume crucifere furnizează sulforafan, un compus bogat în sulf care intensifică procesul de autofagie.

Suplimente alimentare

Postul intermitent și alimentele prezentate mai sus pot fi completate de anumite suplimente care cresc autofagia. Iată care sunt cele mai bune:

→ vitamina D (asociată cu vitamina K)
→ berberina
→ acetil cisteină
→ resveratrol
→ uleiul de canabis
→ acetil l-carnitină

Sfaturi finale

Dr. Pelz spune că autofagia începe după 17 ore de post negru. Pentru a crește și mai mult autofagia inițiată de post, consumați cafea cu ulei de cocos sau ceai verde.

După ce ieșiți din post, serviți fructe de pădure cu iaurt natural. După masa de prânz puteți consuma suc de ghimbir.

Citește și – Dieta „O Masă Pe Zi” – slăbești garantat, îți reglezi zahărul din sânge și colesterolul

La cină puteți mânca somon cu ciuperci sau crucifere, stropite cu ulei de măsline și asezonate cu turmeric.

La capitolul proteine, cantitatea zilnică nu trebuie să depășească 20 de grame. În caz contrar, corpul va ieși din starea de autofagie.

Surse articol:

1. Dr. Mindy Pelz, Foods that promote autophagy: https://www.youtube.com/watch?v=z8L62BrpL7k&ab_channel=Dr.MindyPelz
2. Glick D, Barth S, Macleod KF. Autophagy: cellular and molecular mechanisms. J Pathol. 2010 May;221(1):3-12. doi: 10.1002/path.2697. PMID: 20225336; PMCID: PMC2990190.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.