Lapte cu turmeric și lavandă pentru relaxarea corpului
O infuzie binefăcătoare pe care o putem servi în cursul serii este laptele cu plante medicinale.
Rețeta este propusă de „The Herbal Academy” pentru serile friguroase de iarnă când simțim nevoie de un balsam călduros și calmant.
Laptele cu plante medicinale are efect sedativ și este indicat în stările de insomnie, agitație sau neliniște.
Citește și – Floarea-pasiunii, un ajutor divin pentru cei neliniștiți (cură contra insomniei)
Cuprins
Lapte cu plante medicinale – rețetă
Ingrediente
• 3 linguri de busuioc sfânt uscat
• 1 linguriță de lavandă uscată
• ½ linguriță de turmeric
• 2 batoane de scorțișoară
• 1 linguriță de extract de vanilie
• 6 căni de apă
• 1 cană de lapte
• miere, după gust
Mod de preparare
Puneți apa într-o cratiță. Adăugați turmericul, lavanda și batoanele de scorțișoară.
Aduceți la punctul de fierbere, apoi reduceți temperatura. Fierbeți plantele la foc mic timp de 20 de minute, sub capac. Adăugați apoi busuiocul și mai fierbeți 5 minute.
Luați vasul de pe foc. Puneți extractul de vanilie și amestecați. Când ceaiul s-a răcorit, strecurați-l și turnați-l într-un borcan.
Înfiletați capacul și păstrați-l în frigider. Rezistă 1-2 zile la rece. Din această cantitate se pot prepara 8 porții de lapte.
Pentru a prepara o băutură, amestecați ½ cană de ceai cu ½ cană de lapte fierbinte. Îndulciți cu miere, după gust.
Beneficiile ingredientelor din rețetă
Turmericul are proprietăți antiinflamatoare, antidepresive, anxiolitice și neuroprotectoare.
Un studiu recent, publicat în jurnalul „Food & Function” a arătat că extractul de turmeric are efecte sedative-hipnotice. Compușii care ar putea fi utili în insomnie sunt curcuminoizii (curcumina, demtoxicurcumina și nisdemetoxicurcumina).
Citește și – Laptele de turmeric te ajută să dormi mai bine
În experimentele pe șoareici, acești compuși au redus latența somnului și au crescut durata acestuia.
Lavanda este folosită în medicina tradițională în spasme, infecții, arsuri și tulburările neurologice. Studiile pe animale și pe oameni au arătat că această plantă are efecte sedative, anxiolitice, analgezice, anticonvulsivante și neuroprotectoare. Levănțica ajută la stabilizarea dispoziției, îmbunătățește calitatea somnului și reduce insomnia.
Citește și – Cum să folosești levănțica pentru insomnie, migrene, neurastenie, anxietate, arsuri
Tulsi este un tip de busuioc indian care acționează ca un adaptogen divers. Acesta ajută corpul să facă față la diferite tipuri de stres: biologic, fizic, mental, chimic.
Efectele sale psihoterapeutice au fost investigate în mai multe experimente și studii pe animale. Tulsi are proprietăți antidepresive și anxiolitice comparabile cu Diazepam și antidepresivele de sinteză.
Mai mult, busuiocul sfânt îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive. Reduce oboseala fizică și psihică.
Surse articol:
1. Jessica Lewis Stevens, Moon Milk Tea, The Herbal Academy: https://www.instagram.com/p/CoSFjAGJBNh/
2. Min Young Um, Minseok Yoon, Minji Kim, Jonghoon Jung, Seonghui Kim, Dae-Ok Kim, Suengmok Cho, Curcuminoids, a major turmeric component, have a sleep-enhancing effect by targeting the histamine H1 receptor, Food & Function, Issue 24, 2022: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/fo/d2fo02087d
3. Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
4. Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec;5(4):251-9. doi: 10.4103/0975-9476.146554. PMID: 25624701; PMCID: PMC4296439.