Epuizarea și oboseala nervoasă – cum să faci față cu ajutorul plantelor adaptogene

Contra oboselii, cel mai bun leac este odihna. Însă din cauza stresului excesiv, a grijilor și a presiunii de la locul de muncă, corpul nu se mai poate relaxa.

Pe termen lung, aceste probleme pot duce la epuizare. Există câteva plante medicinale care pot ajuta organismul să se odihnească și să scape de acel stres devastator și acea oboseală nervoasă acumulată în timp.

Oboseala nervoasa – cum sa ii faci fata cu ajutorul plantelor adaptogene

Oboseala nervoasa – cum sa ii faci fata cu ajutorul plantelor adaptogene: Jcomp

Aceste plante fac parte din categoria „adaptogenilor”. Substanțele adaptogene ajută organismul să intre într-o stare de echilibru (homeostază).

Adaptogenii minimizează efectele stresului, cresc energia și reduc oboseala. Au în general un gust amar, de aceea sunt mai ușor de tolerat sub formă de capsule.

Plantele adaptogene echilibrează funcțiile corpului

Ginseng-ul este una din cele mai puternice plante adaptogene. Există ginseng chinezesc și ginseng siberian. Rețeta de mai jos le conține pe amândouă.

Asiaticii folosesc Panax ginseng ca agent tonic, stimulant, energizant și destresant.

Citește și – 4 plante adaptogene care combat stresul și oboseala cronică

Studiile pe animale și pe oameni au arătat că această plantă mărește performanța fizică și psihică, precum și starea de spirit.

Mai mult decât atât, susține imunitatea, sistemul cardiovascular și metabolismul zahărului din sânge.

Ginseng-ul influențează de asemenea sistemul edocrin, sistemul reproducător și hormonii. Este un tonic bun pentru vârstnici și persoanele afectate de stres, oboseală sau epuizare.

Valeriana este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra somnului. Este folosită în anxietate, agitație nervoasă și insomnie încă din antichitate.

Popularitatea ei a crescut în secolul al 17-lea în Europa, când a început să fie folosită în crampele stomacale. Comisia Europeană a Germaniei a aprobat utilizarea ei ca sedativ blând.

Citește și – Frunzele de măslin – cel mai bun remediu pentru oboseala cronică

Se presupune că rădăcina de valeriană funcționează la fel ca Diazepam și Xanax. Adică mărește cantitatea de GABA (acidul gama aminobutiric) din creier. Acestea reglează celulele nervoase și exercită o acțiune calmantă și anxiolitică.

Rădăcina de angelică este folosită în medicina tradițională chineză în tulburările hormonale și digestive, dar și ca detoxifiant hepatic.

În Europa este întrebuințată în anxietate și probleme circulatorii.

Tinctură pentru oboseala nervoasă – rețetă

Ingrediente

• 20 g de rădăcină proaspătă de ghimbir
• 15 g de rădăcină uscată de valeriană
• 10 g de rădăcină uscată de angelică
• 10 g de rădăcină uscată de ginseng
• 10 g de rădăcină uscată de ginseng siberian
• 200 ml de rachiu de 38-40% sau etanol de 40%

Mod de preparare

Valeriana și angelica pot fi folosite și ca plante proaspete. În acest caz, trebuie să dublați cantitatea. De exemplu, în loc de 10 g de rădăcină uscată de angelică trebuie să folosiți 20 g de rădăcină proaspătă de angelică.

Puneți pe rând fiecare plantă într-un borcan și mărunțiți-o cu un mojar. Dacă nu aveți un mojar, mărunțiți plantele cu ajutorul unui mini-robot de bucătărie.

Plantele proaspete pot fi tocate cu un cuțit. După ce ați adăugat și mărunțit toate plantele, turnați alcoolul. Amestecați bine cu o lingură sau bețișor de lemn. Închideți borcanul ermetic.

Așezați-l într-un loc călduros din casă. Plantele trebuie să stea la macerat 2 săptămâni. Strecurați apoi alcoolul printr-un tifon, storcându-l bine pentru a extrage la urmă tot lichidul din plante. Transferați tinctura obținută într-o sticlă de culoare închisă.

Mod de administrare

Această tinctură se folosește intern. Autoarele rețetei recomandă câte 30 de picături de tinctură pe zi. Dacă tinctura a fost preparată cu plante proaspete, doza este de 15 ml pe zi.

Citește și – Aveți hemoglobina mică, anemie, depresie sau lipsă de energie? O cură cu polen vă poate ajuta

Autoarele rețetei de mai sus recomandă de asemenea consumul de polen poliflor crud. Acesta este o adevărată mină de aur în ceea ce privește mulțimea nutrienților pe care îi oferă organismului.

Este un tonic extraordinar pentru persoanele care se confruntă cu surmenaj psihic sau oboseală cronică.

Surse articol:

1. Rudi Beiser, Helga Ell-Beiser, Putere din rădăcini, Tincturi din Plante Medicinale Preparate în Casă, Editura M.A.S.T., 2020, p. 119
2. Mount Sinai, Valerian: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/valerian
3. Geno Bruno, Adaptogens explained: What makes an herb an adaptogen? Nutritional Outlook, Volume 25, Issue 7S: https://www.nutritionaloutlook.com/view/adaptogens-explained-what-makes-an-herb-an-adaptogen
4. SaVanna Shoemaker, Katherine Marengo, Angelica Root: benefits, uses and side effects, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/angelica-root#downsides

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.