Ce trebuie să mâncați ca să nu răciți iarna aceasta – dr. Simona Carniciu
Cum ne putem păzi de gripă și răceală în sezonul rece? există un secret, pe care ni-l dezvăluie dr. Simona Carniciu, expert în boli metabolice și nutriție.
Medicul a dezvăluit într-o emsiune recentă ce anume trebuie să facem pentru a nu ne îmbolnăvi.
Șansele de a contacta un virus sau o bacterie sunt mai mari decât în mod normal deoarece majoritatea populației are o imunitate scăzută.
Așadar, secretul prevenirii bolilor stă în refacerea imunității.
Cuprins
Refacerea imunității
Dr. Carniciu spune că este incorect să folosim termenul de „sporire a imunității”, deoarece cei mai mulți au o imunitate sub pragul critic.
Rezistența la boli scade din cauza stresului, a alimentației incorecte și a stilului de viață nesănătos.
Dr. Carniciu propune astfel aducerea imunității la o funcție normală, optimă.
Echilibrarea florei intestinale
Primul pas este echilibrarea microbiomului intestinal. Cu cât mai bogată este flora intestinală, cu atât mai bună va fi apărarea la bacteriile patogene.
Cu cât mai diverse sunt speciile de probiotice care trăiesc în intestin, cu atât mai mic va fi riscul de infecții.
În al doilea rând avem nevoie de fructe și legume. Acestea ne oferă fibre, vitamine, minerale, dar mai ales enzime și fitonutrienți. Enzimele sunt importante nu doar pentru digestie, ci și pentru imunitate.
Condimentele
Foarte utile sunt condimentele. Pe lângă faptul că încăzesc organismul în perioada rece a anului, acestea conțin compuși cu proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante.
Scorțișoara și cuișoarele au efecte antivirale, antifungice și antibacteriene. La fel și ghimbirul și turmericul.
În ceaiul sau limonada pe care o facem din lămâie și miere putem adăuga aceste mirodenii binefăcătoare.
Citește și – 10 arme naturale împotriva gripei abătute peste lume
Condimentele conțin fitonutrienți care sunt mult mai puternice ca efect decât legumele.
Dr. Carniciu recomandă supa de pui și alte surse de proteine care susțin funcția sistemului imunitar.
Alimente bogate în quercetină
Foarte importantă este quercetina. Acest antioxidant se găsește în alimente obișnuite, precum merele, ceapa roșie sau broccoli. Nu trebuie să dăm bani mulți pe suplimente.
„Putem să facem o supă de ceapă care este extrem de bogată în quercetină în așa fel încât să ne ajute să trecem mai ușor peste boală”.
Usturoiul – cum se consumă corect
Nu trebuie să uităm de usturoi, care este un antibiotic potent. Dr. Carniciu ne sfătuiește să lăsăm usturoi să stea 3-5 minute după ce l-am tăiat/zdrobit.
Citește și – Cum îți întărești imunitatea la gripă și cum o previi
Expunerea lui la aer activează eliberarea alicinei – substanța activă cu rol antibiotic din usturoi.
Oprirea de la dulciuri
Dacă suntem deja răciți, nu este bine să consumăm dulciuri.
Zahărul este un deliciu pentru bacterii și pentru virusuri, spune dr. Carniciu. Acesta stimulează practic înmulțirea lor.
„De obicei când ești răcit, taman atunci ți se face poftă de dulce, pentru că virusul – intrusul vrea ciocolată”.
Pentru o prevenție eficientă, este esențial să mâncăm cât mai natural. Fără aditivi alimentari, fără produse procesate care perturbă flora intestinală.
Odihnă suficientă
Exercițiile fizice și odihna sunt cruciale pentru protejarea și recuperarea organismului.
„Fără un somn odihnitor, fără reducerea stresului, nu o să facem nimic. Sănătatea înseamnă o minte echilibrată”.
Sursă articol: Antena 3 CNN, Secretul împotriva gripei și răcelii. Unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale: https://www.youtube.com/watch?v=ca0d2thoiVk&ab_channel=Antena3CNN