L-cisteina – cel mai bun protector pulmonar împotriva infecțiilor și bolilor?
Plămânii sunt organul respirator care poate fi afectat de substanțele dăunătoare pe care le inhalăm din aer: poluanți, toxine, prafuri, mucegaiuri, virusuri, bacterii.
Plămânii se apără de atacul acestor dăunători cu ajutorul mucusului și al celulelor imunitare. Cu alte cuvinte, protecția pulmonară este influențată de statusul imunitar.
Funcția pulmonară poate fi tonifiată cu ajutorul unor plante și suplimente alimentare. Dr. Maria Pop, specialist în terapia cu plante medicinale, vorbește despre importanța suplimentelor cu cisteină.
L-cisteina – un supliment valoros pentru afecțiunile respiratorii
Pentru cei care nu știu, cisteina este un aminoacid, implicat în fabricarea proteinelor din corp.
Pe piață există suplimente care conțin acest aminoacid. Cea mai bună formă este L-cisteina. Se găsesc de asemenea medicamente derivate din L-cisteină, care se numesc „acetilcisteină” sau „N-acetilcisteină” (ex. ACC).
Oferă protecție pulmonară
L-cisteina are un efect protector formidabil asupra membranei celulelor pulmonare. Dacă această membrană este sănătoasă, atașarea și intrarea virusurilor vor fi îngreunate.
Citește și – 8 alimente care protejează plămânii de boli
Cisteina reduce șansele de pătrundere a patogenilor în alveolele pulmonare.
Reduce inflamația pulmonară
Prin faptul că reface rezervele de glutation, L-cisteina contribuie la atenuarea inflamației din tuburile bronhice și țesutul pumonar.
Suplimentele cu L-cisteină ameliorează simptomele de BOPC (boala obstructivă pulmonară cronică), precum tusea și dificultățile respiratorii. Reduc daunele provocate de inflamație și stresul oxidativ, dar și declinul funcției pulmonare.
O recenzie a arătat că 600 mg de acetilcisteină, de 2 ori pe zi, îmbunătățesc considerabil funcția plămânilor și reduc simptomele.
Acetilcisteina poate ameliora și alte afecțiuni ale tractului respirator, precum astmul, fibroza chistică sau fibroza pulmonară.
Ajută la eliminarea secrețiilor bronșice
Un alt efect benefic al acestui supliment este că subțiază mucusul și ajută la eliminarea acestuia din căile respiratorii.
„L-cisteina reduce vâscozitatea mucozităților bronhice. Și ca atare, se vor elimina mai repede tot felul de toxine pe care le antrenează și însănătoșirea va fi mai rapidă”.
L-cisteina este deseori folosită ca expectorant în afecțiunile respiratorii. La fel și medicamentele cu acetilcisteină.
Au proprietăți mucolitice, secretolitice și decongestionante. Subțiază mucusul. Diminuează tusea și dificultățile respiratorii.
Citește și – Formulă de plante care susțin aparatul respirator, plămânii și respirația
Putem apela la aceste suplimente când avem nasul înfundat sau o congestie sinuzală provocată de o răceală, infecție sau alergie respiratorie. Acetilcisteina și L-cisteina sunt recomandate și în bronșită.
Stimulează producția celui mai puternic antioxidant din corp
Așa cum spuneam mai sus, cisteina stimulează producția celui mai puternic antioxidant din corp, anume glutation.
Glutationul este esențial pentru sistemul imunitar și combaterea daunelor celulare provocate de stresul oxidativ, precum boli de inimă, infertilitate, tulburări mentale.
Glutationul reduce oxidarea celulelor cerebrale care duce la îmbătrânirea creierului. A fost asociat cu creșterea longevității.
Citește și – Ce vârstă au plămânii tăi? – Cum poți încetini îmbătrânirea lor
L-cisteina este implicată și în procesele de detoxifiere. Reduce efectele secundare ale medicamentelor și toxinelor din mediu, oferind astfel mai multă protecție ficatului și rinichilor.
Nu în ultimul rând, cisteina reduce depresia.
Surse articol:
1.Amy Goodson, Sade Meeks, Top 9 benefits of NAC (N-acetyl cysteine), Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits
2. Plus TV Maramureș, Doctorul Naturii – Întărirea plămânilor în lupta contra virozelor: https://www.youtube.com/watch?v=VNT7au57HZ4&t=2s&ab_channel=TLPlusMaramuresTLPlusMaramures