Remedii naturiste pentru nas înfundat / congestia nazală

Senzația de nas înfundat este unul din cele mai supărătoare simptome de răceală și gripă.

Ce să faci când ai nasul înfundat? Trebuie să folosești substanțe cu efect decongestionant, care pot reduce totodată inflamația mucoasei și stimula eliminarea mucusului.

Remedii naturiste pentru nas infundat, congestia nazala

Remedii naturiste pentru nas infundat: Cookie – studio / thedabblist

Nas înfundat remedii

Sunt multe remedii naturiste pentru nas înfundat pe care le putem aplica. Spălăturile nazale sunt deosebit de utile, mai ales în scop preventiv. Acestea ajută la curățarea nasului și subțierea mucusului.

Există și spray-uri decongestionante pentru nas înfundat cu substanțe medicamentoase sau naturale.

La fel de bune pentru congestia nazală sunt inhalațiile cu plante medicinale antiseptice și antiinflamatoare, cu sare sau uleiuri esențiale.

Citește și – Tinctura miraculoasă pentru dureri în gât și nas înfundat

Intern se pot bea ceaiuri calde din plante care desfundă căile respiratorii, ajută la eliminarea mucusului și ușurează respirația.

Nas înfundat – tratament naturist

În cartea scrisă de Rudi Beiser și Helga-Ell Beiser am găsit un tratament pentru nas înfundat bazat pe plante medicinale.

Este de fapt o tinctură medicinală pe care o putem prepara singuri în casă. Rețeta este testată și confirmată de practica autoarelor.

Citește și – Pastă de miere, lămâie și mirodenii pentru nas înfundat

Conține o selecție de plante cu proprietăți mucolitice, antiinflamatoare și antivirale. Facilitează eliminarea mucusului, atenuarea inflamației și combaterea infecției virale.

Tinctură pentru congestiona nazală – rețetă

Ingrediente

• 10 g de flori de soc
• 7,5 g de flori de ciuboțica-cucului
• 7,5 g de flori de mușețel
• 7,5 g de cimbru
• 5 g de gențiană
• 5 g de măcriș
• 190 ml de rachiu de 38-40% (sau etanol 40%)

Mod de preparare

Gramajele de mai sus sunt valabile pentru plantele uscate. Dacă folosiți plante uscate, dublați gramajele pentru fiecare plantă în parte. De exemplu, în loc de 10 g de flori de soc uscate trebuie să folosiți 20 g de flori de soc proaspete.

Puneți pe rând fiecare plantă într-un borcan și mărunțiți-o cu un mojar.

Dacă nu aveți un mojar, mărunțiți plantele cu degetele (în cazul în care sunt uscate). Dacă sunt proaspete, le puteți toca mărunt cu un cuțit.

După ce ați adăugat și mărunțit toate plantele, turnați alcoolul. Amestecați bine cu o lingură sau bețișor de lemn. Închideți borcanul ermetic. Așezați-l într-un loc călduros din casă.

Plantele trebuie să stea la macerat 2 săptămâni. Strecurați apoi alcoolul printr-un tifon, storcându-l bine la final pentru a extrage tot lichidul din plante.

Transferați tinctura obținută într-o sticlă de culoare închisă.

Mod de administrare

Dacă tinctura a fost făcută din plante uscate, se iau câte 50 de picături pe zi, diluate cu puțină apă.

Dacă tinctura a fost realizată din plante verzi, doza este de 25 de picături pe zi.

Inhalație pentru nas înfundat

Așa cum scriam la începutul articolului, spălăturile nazale și inahalațiile dau rezultate foarte bune în răceli cu nas înfundat.

Autoarele rețetei de mai sus recomandă inhalația cu mușețel. Se pun 20 ml de tinctură de mușețel într-un vas cu 1 litru de apă clocotită și se inhalează aburii fierbinți. Tinctura este mult mai eficientă decât ceaiul în general.

Citește și – Ceai pentru tuse și nas înfundat, din scorțișoară, cuișoare și lapte

Pentru spălături nazale se poate folosi o soluție salină obținută în casă. Se folosește 1 linguriță de sare la 500 ml de apă.

Băi de picioare pentru răceală și nas înfundat

La fel de importante pentru combaterea unei răceli sunt băile de picioare cu apă fierbinte. Se pot pune în apă diverse ceaiuri din plante, sare mare sau uleiuri esențiale.

Cu ajutorul acestor remedii naturale poți să scapi mai repede de nas înfundat.

Sursă articol: Rudi Beiser, Helga Ell-Beiser, Pentru un nas decongestionant, Tincturi din Plante Medicinale Preparate în Casă, Editura M.A.S.T., 2020, p. 70

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.