Alimente care cresc sinteza anticorpilor și ne apără de infecții – dr. Veronica Lazăr
Recomandarea de a consuma mai multe fructe și legume a devenit un anunț public încă din anul 2015.
Legumele trebuie să ocupe jumătate din farfurie la fiecare masă. Beneficiile lor merg mai departe de aspectul nutrițional.
Cuprins
Fructele și legumele reduc incidența bolilor și mortalitatea
Studiile din ultimii ani au corelat dietele vegetariene cu un risc mai mic de deces și dizabilități. Frictele și legumele conțin fitonutrienți asociați cu reducerea inflamației sistemice și prevenirea bolilor.
Cinci porții (800 g) de fructe și legume pe zi reduc rata de mortalitate și previn bolile cardiovasculare.
Studiile epidemiologice, toxicologice și nutriționale au arătat că aceste categorii de alimente au fost scad incidența bolilor coronariene, metabolice (diabet, obezitate, hipertensiune), oncologice și neurodegenerative (Alzheimer).
Citește și – Alimentul nr. 1 care îți distruge imunitatea
Efectul protector al fructelor și legumelor împotriva bolilor se datorează conținutului bogat în antioxidanți și fibre.
Fibrele alimentare sunt deosebit de importante pentru sănătatea generală. Acestea reglează apetitul, procesele metabolice și căile inflamației cronice, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și susțin sănătatea colonului.
Fructele, legumele și cerealele integrale sunt cele mai bune surse de fibre. Specialiștii spun că ele ajută inclusiv la fortificarea imunității.
Fibrele și imunitatea
Studiile au arătat că fibrele alimentare fermentabile (prebiotice) au efecte imunostimulatoare. Ele modulează mai multe aspecte ale sistemului imunitar:
→ contactul direct al acidului lactic sau altor produse bacteriene cu celulele imunitare în intestin;
→ producția de acizi grași cu lanț scurt în urma fermentării fibrelor;
→ modificarea producției de mucină.
Fibrele stimulează sinteza de anticorpi
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr spune că fibrele dau naștere în intestin la anumite grăsimi benefice. Este vorba despre acizii grași cu lanț scurt, care ajung în sânge. Aceștia sunt esențiali pentru producția de anticorpi.
Citește și – Mâncați kiwi pentru o imunitate mai bună – reduce incidența și severitatea infecțiilor respiratorii
Acizii grași cu lanț scurt stimulează practic sinteza de imunoglobulina A secretorie și stimulează limfocitele.
Imunoglobulinele A întăresc paza la porțile de intrare
Biologul spune că imunoglobulinele A sunt un scut puternic împotriva bolilor. Ele întăresc practic paza la porțile de intrare a patogenilor în organism, care sunt nasul, gâtul și plămânii.
Acești anticorpi identifică microorganismele infecțioase, îi cuplează și ajută la eliminarea lor.
În cavitatea nazală, imunoglobulinele A se leagă de virusurile respiratorii și le elimină prin mucus. Astfel, virusurile sunt îndepărtate în momentul în care ne suflăm nasul.
Pentru a spori producția acestor anticorpi și a reduce riscul de infecții trebuie să consumăm mai multe fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale.
Fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe
Oferta de fructe și legume este generoasă în fiecare anotimp, dar mai ales toamna. Foarte multe fructe și legume românești au cantități mari de fibre. Merele, perele, gutuile, rădăcinoasele.
La fel de importante sunt cerealele integrale, care pot fi consumate la masa de dimineață, pentru o sațietate îndelungată.
Citește și – Ce să consumi dimineața pentru o imunitate puternică – dr. Anca Mihalcea
Fructele pot fi servite ca desert, iar legumele și leguminoasele pot fi incluse în diverse mâncăruri gătite în casă. Cel mai bine este însă consumarea lor în stare crudă, sub formă de salate.
Surse articol:
1. Andreea Groza, Apărarea la porțile de intrare ale organismului, Doctor de Bine, PRO TV: https://stirileprotv.ro/stiri/doctor-de-bine/apararea-la-portile-de-intrare-ale-organismului-uman-decide-daca-vom-suferi-o-infectie-sau-nu-ce-alimente-ajuta.html
2. Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020 Oct 21;12(10):3209. doi: 10.3390/nu12103209. PMID: 33096647; PMCID: PMC7589116.
3. Del Río-Celestino M, Font R. The Health Benefits of Fruits and Vegetables. Foods. 2020 Mar 23;9(3):369. doi: 10.3390/foods9030369. PMID: 32209967; PMCID: PMC7143647.
4. Wang DD, Li Y, Bhupathiraju SN, Rosner BA, Sun Q, Giovannucci EL, Rimm EB, Manson JE, Willett WC, Stampfer MJ, Hu FB. Fruit and Vegetable Intake and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies. Circulation. 2021 Apr 27;143(17):1642-1654. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048996. Epub 2021 Mar 1. PMID: 33641343; PMCID: PMC8084888.
5. Wallace TC, Bailey RL, Blumberg JB, Burton-Freeman B, Chen CO, Crowe-White KM, Drewnowski A, Hooshmand S, Johnson E, Lewis R, Murray R, Shapses SA, Wang DD. Fruits, vegetables, and health: A comprehensive narrative, umbrella review of the science and recommendations for enhanced public policy to improve intake. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(13):2174-2211. doi: 10.1080/10408398.2019.1632258. Epub 2019 Jul 3. PMID: 31267783.
6. Schley PD, Field CJ. The immune-enhancing effects of dietary fibres and prebiotics. Br J Nutr. 2002 May;87 Suppl 2:S221-30. doi: 10.1079/BJNBJN/2002541. PMID: 12088522.