Varicele – cauze mai puțin cunoscute și remedii
Sedentarismul este de multe ori principala cauză menționată în discuțiile despre varice.
Sunt însă mulți alți factori care contribuie la apariția venelor varicoase.
Cuprins
Varicele – cauze mai puțin cunoscute, dar majore
Angela Stolnicu, doctor în filosofie și antropolog, a cercetat amănunțit acest subiect și a realizat un videoclip despre cele mai importante cauze ale varicelor.
Sedentarismul
Venele nu pot pompa singure sângele, de aceea mișcarea fizică este esențială în acest sens.
Astfel se explică de ce persoanele care stau mult timp jos sau în picioare au un risc crescut de a face varice.
Afecțiunile hepatice
În corp există un sistem venos aflat în legătură cu digestia și ficatul. Acesta se numește „sistem venos portal”.
Puțini știu că bolile de ficat afectează venele. Mai ales steatoza hepatică și țesutul cicatricial hepatic.
Citește și – Remedii naturiste pentru varice, ulcer varicos, flebită și tromboză
Afecțiunile hepatice pot cauza apariția acelor varice esofagiene (vene din esofag) și varice gastrice (vene din mucoasa stomacului).
Prea mult estrogen în corp
O cauză mai puțin cunoscută a varicelor este excesul de estrogen. Venele au receptori de estrogen. De aceea, creșterea nivelului acestui hormon poate afecta sistemul nervos.
Venele varicoase asociate cu excesul de estrogen sunt întâlnite nu doar la femei, ci și la bărbați.
La femei, varicele se formează cu precădere în perioadele marcate de schimbări hormonale, precum sarcina și menopauza.
Obezitatea, administrarea de anticoncepționale și hormoni de substituție sunt de asemenea asociate cu varicele induse de excesul de estrogen.
În perioada de menopauză scade foarte mult progesteronul. Chiar dacă și estrogenul scade, deficitul de progesteron este mult mai mare, fapt care duce la apariția unei situații numite „dominanța estrogenică”.
Citește și – 7 plante care susțin ficatul și ajută la eliminarea excesului de estrogen
Vedem dominanța estrogenică și la bărbați, când testosteronul scade sub limită iar nivelul estrogenului îl depășește.
Problemele legate de estrogen se datorează aceluiași organ menționat mai sus. Ficatul are un rol important în reglarea estrogenului. Din această cauză, disfuncțiile hepatice pot afecta echilibrul hormonal.
„Capul răutăților este estrogenul”
Un studiu publicat în anul 2000 în „Journal of Vascular Surgery” arată că nivelul crescut de estradiol endogen duce la distorsionarea venelor și apariția varicelor la menopauză.
Estradiolul este o formă de estrogen, iar estradiolul endogen se referă la estrogenul produs în interiorul corpului.
Cauza producției excesive de estrogen în corp
Corpul începe să producă prea mult estrogen din cauza aromatazei. Această enzimă se găsește în special în țesutul adipos, adică în grăsimea corporală.
Aromataza transformă testosteronul în estrogen: „Când ai prea multă grăsime în corp, devii pur și simplu o mașină de produs estrogen”.
Sfaturi legate de alimentație
Dacă aveți varice și sunteți o persoană supraponderală, trebuie să rezolvați problema greutății corporale.
Angela Stolnicu recomandă dieta ketogenică. Aceasta vă poate ajuta să slăbiți și să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate, inclusiv a ficatului și a vaselor de sânge.
Cruciferele inhibă aromataza
Există unele alimente care au o acțiune inhibitoare naturală împotriva enzimei aromatază. Legume crucifere sunt cele mai bune exemple. Consumați-le zilnic: varză, conopidă, broccoli, ridiche, gulie, hrean.
Există pe piață suplimente cu extract din crucifere care se numesc „DIM”. La fel de bune sunt suplimentele cu extract cu suflorafan din broccoli sau germenii de broccoli.
2 suplimente naturale bune pentru varice
Obstrucțiile la nivelul fluxului sangvin duc în primă fază la varice. Însă există și alte probleme venoase care pot surveni în continuare: flebită (inflamație), insuficiență venoasă, tromboza venoasă (cheaguri).
Pentru ameliorarea varicelor și a altor probleme venoase în general puteți apela la suplimentele cu extract de viță de vie roșie. Acestea ajută în vene varicoase, hemoroizi, vânătăi, picioare umflate sau ficat mărit.
Citește și – Vița de vie roșie – cel mai bun leac pentru varice și insuficiență venoasă
Un alt produs care remediază afecțiunile venoase este extractul de castan porcesc sau castan sălbatic. Acesta reglează circulația sangvină.
Conține escină, o substanță cu efect antiinflamator și vasoconstrictor, datorită căruia reduce insuficiența venoasă și aspectul venelor-păianjen.
Sursă articol: Angela Stolnicu, Varicele și venele păianjen, cauze și remedii, Hashimoto Mon Amour: https://www.youtube.com/watch?v=1otpWH1dJM8&ab_channel=Hashimoto%2Cmonamour