Alimente care scad imediat zahărul din sânge după o creștere glicemică bruscă
Recomandările nutriționale și dieta sunt deosebit de importante pentru diabetici. Unele alimente cresc nivelul zahărului din sânge, în timp ce altele favorizează scăderea lui.
Carbohidrații produc cel mai mare impact asupra răspunsului glicemic. Aceștia se transformă în glucoză în urma digestiei, iar glucoza crește zahărul din sânge.
Inclusiv persoanele non-diabetice trebuie să reducă aportul de carbohidrați și produse bogate în zahăr pentru a-și păstra starea de sănătate.
Principalul scop în controlul acestei boli este aducerea glucozei din sânge la o valoare cât mai aproape de normal.
Diabeticii trebuie să includă în dietă alimente care ajută la menținerea zahărului din sânge la un nivel stabil.
Alimente care scad imediat zahărul din sânge după o creștere glicemică bruscă
În cazul unei creșteri bruște a glicemiei, este important să știți ce să mâncați pentru a remedia situația.
Unele alimente au efect hipoglicemiant imediat și sunt utile în astfel de cazuri.
Oțetul de mere
Cu siguranță ați auzit că oțetul de mere este benefic în diabet. Studiile confirmă efectele sale anti-hiperglicemiante.
Dr. Bindiya Gandhi, practicant al medicinei integrative, spune că un consum regulat de oțet de mere îmbunătățește controlul glicemic și atenuează stresul oxidativ la persoanele cu diabet și colesterol crescut.
În plus, acest aliment ajută la scăderea în greutate. Puteți consuma câte 1-2 linguri pe zi. Diluați-l cu un pahar de apă înainte de a-l consuma.
Scorțișoara
Scorțișoara este o alegere mai plăcută la gust decât oțetul pentru diabetici. Această mirodenie vă poate ajuta să țineți sub control zahărul din sânge.
Rezultatele unor studii indică faptul că scorțișoara ameliorează într-o mică măsură statusul glicemic la diabetici.
O puteți adăuga în iaurt, în terciul de cereale, în smoothie-uri, în ceaiuri sau deserturi.
Alimente bogate în fibre
Această categorie de alimente este deosebit de importantă pentru un diabetic. Fibrele sunt bune pentru tractul digestiv, dar și pentru scăderea grăsimilor și a zahărului din sânge.
Alimentele bogate în fibre mențin sațietatea și încetinesc timpul de golire a stomacului.
Dr. Gandhi spune că fibrele echilibrează concentrația de glucoză și colesterol din sânge la bolnavii de diabet.
Cele mai bune surse de fibre sunt legumele, fructele, leguminoasele, verdețurile și semințele.
Semințele de schinduf
Dacă tot vorbeam de semințe, schinduful este o alegere bună pentru diabetici. Semințele acestei plante influențează în mod pozitiv sănătatea cardiometabolică.
Studiile au arătat că măresc toleranța la glucoză și reduc excreția glucozei prin urină. În plus, ameliorează nivelul colesterolului și trigliceridelor din sânge.
Semințele de schinduf nu trebuie consumate pe perioada lactației.
Alimente bogate în proteine
Proteinele sunt baza oricărei diete sănătoase. Acestea susțin energia și buna funcționare a mușchilor. Sunt importante pentru diabetici deoarece scad zahărul din sânge după masă.
Totodată, reglează insulina mai bine pe termen lung, spune dr. Gandhi.
Cele mai bune surse de proteine pentru diabetici sunt ouăle și somonul. Din categoria proteinelor vegetale experții recomandă semințele de chia, semințele de in, nucile, semințele de cânepă, lintea, fasolea, mazărea și năutul.
Consumați proteine la fiecare masă pentru menținerea zahărului din sânge sub control. Acestea atenuează răspunsul glucozei după masă.
Alte sfaturi
Faceți mișcare după fiecare masă. Ieșiți la plimbare sau faceți exerciții fizice.
Sportul și somnul sunt de asemenea importante.
Sursă articol: Zoey Sky, Lower your blood sugar and keep your glucose levels balanced with these foods: https://www.food.news/2022-08-30-keep-your-glucose-balanced-with-these-foods.html
