Acizii grași Omega-3 reduc riscul de astm, rinită și alte alergii la copii
√ Articol bazat pe studii științifice
Astmul, rinita și alergiile în general au la bază o componentă inflamatoare. Acizii grași Omega-3 (acidul docosahexanoic și acidul eicosapentaenoic) sunt cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatoare.
Aceștia se găsesc în peștele gras, uleiul de pește, nuci și semințe.
Cuprins
Omega-3 protejează împotriva alergiilor la copii
Numeroase studii epidemiologice și observaționale au investigat efectele consumului de pește sau Omega-3 pe perioada sarcinii și lactației, în copilărie, în tinerețe și la vârsta maturității în ceea ce privește incidența alergiilor.
Rezultatele indică un efect protector în acest sens. Dieta modernă are un aport redus de Omega-3. Iar consumul scăzut de pește a fost corelat cu un număr crescut de cazuri de astm și alte boli alergice.
Uleiul de pește reduce reacțiile alergice la bebeluși
Un studiu australian a arătat că administrarea post-natală a uleiului de pește crește nivelul de acizi grași la bebeluși și atenuează răspunsurile alergice la alergeni. Acizii Omega-3 au proprietăți imunomodulatoare.
Cercetările anterioare au asociat consumul uleiului de pește pe durata sarcinii cu un risc mai mic de sensibilizare și eczeme la sugar.
Bebelușii care au primit ulei de pește de la naștere și până la 6 luni au avut mai puține reacții alergice la acarienii de praf și la proteinele din lapte.
Omega-3 atenuează inflamația implicată în astm și rinită alergică
Un studiu publicat în „Journal of Allergy and Clinical Immunology” sugerează că acizii grași Omega-3 reduc riscul de alergii și la copiii mai mari.
Citește și – Turmericul ameliorează astmul la copii și adolescenți
Cercetarea a fost realizată de Institutul Karolinska din Suedia. La copiii de 8 ani, suplimentarea cu Omega-3 a exercitat un efect protector împotriva astmului și rinitei alergice pe o perioadă de 8 ani.
Nu se cunosc încă mecanismele de acțiune împotriva alergiilor, însă Omega-3 ar putea avea aplicații terapeutice în acest domeniu.
Testele in vivo au arătat că Omega-3 generează anumiți mediatori care contra-reglează inflamația eozinofilă a căilor respiratorii și ajută la remedierea inflamației.
Dezechilibrul Omega 3 – Omaga 6
Bolile alergice pot fi cauzate de poluanții din aer sau din fumul de țigară, de produsele de curățat sau igienizat, de lipsa alăptării la sân în copilărie. Dezechilibrul dintre aportul de Omega-3 și Omega-6 este un alt factor de risc.
Dieta actuală de tip occidental conține foarte multe alimente bogate în Omega-6, care are efect pro-inflamator.
Nivelurile prea mari de Omega-6 împiedică absorbția acizilor Omega-3.
Dezechilibrul dintre Omega-3 și Omega-6 poate crește riscul de boli inflamatoare, boli alergice și afecțiuni cardiovasculare.
Surse naturale de Omega-3
Pentru refacerea raportului dintre aceste grăsimi trebuie să includem în dietă mai multe alimente bogate în Omega-3.
Cele mai bune surse sunt:
• peștele gras (somonul, sardinele, heringul, macroul, tonul)
• creveții
• semințele de in
• semințele de chia
• semințele de dovleac
• semințele de cânepă
• nucile
Atenție la sursa de proveniență a peștelui. Optați pentru peștele de captură sau peștele sălbatic pentru a evita contaminarea cu metale grele sau alte substanțe nocive.
Citește și – Antihistaminice naturale – alimente care ameliorează simptomele de rinită alergică
Dacă este nevoie, puteți lua un supliment cu Omega-3 sau ulei de pește.
La fel de important pentru combaterea inflamațiilor este reducerea consumului de alimente bogate în Omega-6. În această categorie intră produsele procesate, grăsimile trans, uleiurile vegetale, margarina, păsările hrănite cu soia sau porumb și carnea de porc.
Surse articol:
1. Nutra News, Des acides gras oméga-3 pour réduire le risque d’allergie: https://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1483
2. Nutrition Facts, Omega-3-fatty acids may reduce children’s risk of allergies: https://www.nutri-facts.org/en_US/news/articles/omega-3-fatty-acids-may-reduce-childrens-risk-of-allergies.html
3. Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergol Int. 2015 Jan;64(1):27-34. doi: 10.1016/j.alit.2014.08.003. Epub 2014 Oct 27. PMID: 25572556.