Suc de cătină cu miere și lămâie – te scoate sănătos în primăvară
O cură cu suc de cătină, lămâie și miere te poate menține sănătos până la primăvară.
Această combinație aprovizionează organismul cu nutrienți și compuși protectori împotriva bolilor.
Cât mai sunt fructele de cătină în piețe, mergeți și cumpărați. Faceți-vă provizii cât mai aveți posibilitatea. Pot fi păstrate în congelator și consumate pe durata sezonului rece.
Un mod plăcut de a beneficia de efectele curative ale cătinii este sucul.
Se prepară foarte ușor în casă dacă aveți un storcător cu ax melcat. Iar de nu aveți un astfel de aparat, puteți face sucul la blender.
Citește – Suc de cătină cu miere, făcut la blender – cel mai simplu și eficient mod de consuma acest fruct
Cuprins
Suc de cătină cu miere și lămâie – rețetă
Ingrediente
• ½ kg de cătină proaspătă
• 1 lămâie
• 3-4 linguri de miere
Mod de preparare
Spălați bine fructele de cătină și clătiți-le de mai multe ori pentru a elimina toate impuritățile.
Este recomandat să le lăsați la zvântat 1-2 ore după ce le-ați spălat. Dacă încă mai au apă pe ele, ștergeți-le cu un prosop.
Curățați lămâia de coajă și tăiați-o cuburi. Dați toate fructele prin storcător, alternând cătina cu bucățile de lămâie pentru a decongestiona sita.
Sucul de cătină și miere obținut se îndulcește apoi cu miere. Gustați și dacă nu este suficient de dulce pentru gustul vostru, mai puteți adăuga miere.
Amestecați bine. Sucul rezultat se transferă în sticle din sticlă. Închideți-le ermetic și păstrați-le la frigider.
Sticlele cu suc de cătină cu miere și lămâie rezistă un an în această stare. După deschidere, durata de valabilitate scade la 3 luni.
Ideal ar fi să consumați sucul cât mai repede.
Citește și – Cum se face siropul de cătină cu miere fără fierbere
Nu aruncați pulpa rămasă după stoarcere. Aceasta se întinde pe folii de plastic și se lasă la uscat până devine casantă.
Se poate folosi la ceaiuri sau se poate măcina și consuma sub formă de pulbere.
Mod de administrare
Se pot consuma câte 1-2 linguri, de 3-5 ori pe zi. Administrarea este bine să se facă pe stomacul gol, adică la o distanță de minim 30 de minute de masă. Astfel asimilarea și efectul vor fi mai bune.
Sucul de cătină poate fi servit ca atare, sau se poate adăuga în ceaiuri calde.
Toamna și iarna se pot face cure de 2-4 săptămâni.
Cătina – beneficii remarcabile
Cătina este o polivitamină naturală. A fost supranumită „ginseng-ul românesc”.
În compoziția fructelor se găsesc aproape 200 de compuși benefici sănătății.
Conțin o gamă întreagă de vitamine: A, C, B1, B2, B6, D, E, F, K și P.
Comparativ cu portocala, conținutul de vitamina C din cătină este de peste 10 ori mai mare.
În cătină se găsește un acid gras rar, anume Omega-7. De altfel, cătina conține toți acizii grași esențiali: Omega-3, Omega-6, Omega-7 și Omega-9.
Fructele de cătină furnizează beta-caroten, calciu, fosfor, potasiu, fier și magneziu.
Ce efecte are cătina
Consumul de cătină ajută la creșterea imunității. Fortifică și energizează organismul.
Crește rezistența acestuia la răceli și infecții. Susține sănătatea aparatului respirator.
Are proprietăți antivirale. Este recomandată în bronșită, astm, herpes, hepatitele virale și HIV.
Citește și – Cel mai bun mod de a consuma cătina pentru efectul imunostimulator
Protejează sistemul cardiovascular. Menține arterele flexibile și curate. Ajută la scăderea colesterolului LDL și previne ateriscleroza.
Scade riscul evenimentelor cardiovasculare periculoare, precum infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.
Flavonoidele pe care le conține au rol antiinflamator și imunostimulator.
Cătina este hepatoprotectoare. Este indicată nu doar în hepatite, ci și în boli mai grave, precum ciroză hepatică. Este benefică și pentru stomac.
Îmbunătățește vederea. Susține și sănătatea sistemului nervos. Combate stresul și depresia.
Cătina este recomandată în deficite nutriționale, anemie, rahitism, copii bolnăvicioși, oboseală, îmbătrânire prematură, boli inflamatorii și cancere.
Citește și – Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă
Sursă articol: Leacuri Vechi, Suc de cătină cu lămâie și miere: https://leacurivechi.ro/remedii/suc-de-catina-cu-lamaie-si-miere–124