Gutuile ajută la regenerarea ficatului – rețetă de ceai

Gutuia ne poate aduce beneficii neașteptate sănătății.

Are un sezon scurt, de aceea trebuie să profitați cât mai mult, mai ales dacă aveți probleme cu stomacul, ficatul sau pancreasul.

Gutuile ajuta la regenerarea ficatului - reteta de ceai

Gutuile ajuta la regenerarea ficatului – reteta de ceai

Gutuile sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, enzime și antioxidanți.

Au proprietăți curative cunoscute încă din antichitate. Popoarele vechi le foloseau îndeosebi ca leac pentru stomac.

Fiind o sursă bogată de antioxidanți (polifenoli), gutuile ajută la prevenirea bolilor asociate cu stresul oxidativ.

Cercetătorii le recomandă de asemenea în acele afecțiuni care au la bază o inflamație.

Citește și – Gutuile măresc imunitatea și previn virozele respiratorii – prof. Constantin Milică

Consumul de gutui ajută la creșterea imunității. Atenuează alergiile. Favorizează procesele de detoxifiere.

Gutuile – benefice în bolile de ficat

Persoanelor cu boli de ficat ar trebui să mănânce gutui în fiecare zi în perioada de toamnă. Ajută la regenerarea celulei hepatice. Sunt deosebit de utile în prevenirea hepatitei.

Taninurile pe care le conțin previn dezvoltarea și creșterea bacteriilor. Acidul quinic care se găsește în acest fruct a demonstrat proprietăți antivirale.

Potrivit unui studiu publicat în 2009 în jurnalul „Antiviral Research”, acest compus are activitate împotriva hepatitei B. Studiul a fost realizat in vivo și in vitro. Acesta a inhibat replicarea virusului hepatitei B.

Gutuile sunt folosite în medicina tradițională din Iran și Turcia pentru ameliorarea diabetului.  Hiperglicemia este adesea acompaniată de un nivel crescut de lipide în sânge și disfuncții la nivelul ficatului și rinichilor.

Citește și – Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)

Într-un studiu pe șobolani cu diabet, apărut în jurnalul „Iranian Journal of Pharmaceutical Research”, ceaiul de gutui a îmbunătățit simptomele asociate cu această boală. A demonstrat efecte hipolipidemiante, hepatoprotectoare și renoprotectoare.

La animalele tratate cu extract de gutui, biomarkerii leziunilor hepatice au scăzut.

Gutuile pot fi consumate ca atare, câte 2-3 fructe pe zi, sau sub formă de ceai. Maicile de la Mănăstirea Polovraci recomandă prepararea unui decoct din fructele întregi.

Ceai de gutui pentru ficat – rețetă

Ingrediente

• 200 g de gutui
• 300 ml de apă
• 1 lingură de miere

Mod de preparare

Spălați bine gutuile. Tăiați-le bucăți și puneți-le într-un ibric. Adăugați apa și așezați vasul pe aragaz. Fierbeți fructele la foc mic circa 10 minute.

Stingeți focul și lăsați ceaiul la infuzat sub capac încă 5-10 minute. Strecurați și beți ceaiul de gutui cald.

Mâncați și bucățile de fruct rămase după filtrare, sau adăugați-le în rețete. Este indicat ca ceaiul de gutui să se bea imediat, sau cât mai este cald.

Citește și – Dulceață de gutui cu ghimbir fără zahăr și fără fierbere 

Pe durata sezonului de gutui puteți consuma atât fructele proaspete, cât și decoctul de mai sus.

Susține funcția ficatului și pancreasului. Ajută la curățarea organismului de toxine.

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Gutuile sunt mineralizante și detoxifiante, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 35, 10 octombrie 2020 – 10 decembrie 2020, Editura Lumea Credinței, pp. 18-20
2. Essafi-Benkhadir K, Refai A, Riahi I, Fattouch S, Karoui H, Essafi M. Quince (Cydonia oblonga Miller) peel polyphenols modulate LPS-induced inflammation in human THP-1-derived macrophages through NF-κB, p38MAPK and Akt inhibition. Biochem Biophys Res Commun. 2012 Feb 3;418(1):180-5. doi: 10.1016/j.bbrc.2012.01.003. Epub 2012 Jan 9. PMID: 22252293.
3. Gui-Feng Wang, Li-Ping Shi, Yu-Dan Ren, Qun-Fang Liu, Hou-Fu Liu, Ru-Jun Zhang, Zhuang Li, Feng-Hua Zhu, Pei-Lan He, Wei Tang, Pei-Zhen Tao, Chuan Li, Wei-Min Zhao, Jian-Ping Zuo, Anti-hepatitis B virus activity of chlorogenic acid, quinic acid and caffeic acid in vivo and in vitro, Antiviral Research, Volume 83, Issue 2, 2009, Pages 186-190, https://doi.org/10.1016/j.antiviral.2009.05.002: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166354209003258
4. Magalhães AS, Silva BM, Pereira JA, Andrade PB, Valentão P, Carvalho M. Protective effect of quince (Cydonia oblonga Miller) fruit against oxidative hemolysis of human erythrocytes. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1372-7. doi: 10.1016/j.fct.2009.03.017. Epub 2009 Mar 21. PMID: 19306906.
5. Mirmohammadlu M, Hosseini SH, Kamalinejad M, Esmaeili Gavgani M, Noubarani M, Eskandari MR. Hypolipidemic, Hepatoprotective and Renoprotective Effects of Cydonia Oblonga Mill. Fruit in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iran J Pharm Res. 2015 Fall;14(4):1207-14. PMID: 26664388; PMCID: PMC4673949.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.