Gutuile ajută la regenerarea ficatului – rețetă de ceai
Gutuia ne poate aduce beneficii neașteptate sănătății.
Are un sezon scurt, de aceea trebuie să profitați cât mai mult, mai ales dacă aveți probleme cu stomacul, ficatul sau pancreasul.
Gutuile sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, enzime și antioxidanți.
Au proprietăți curative cunoscute încă din antichitate. Popoarele vechi le foloseau îndeosebi ca leac pentru stomac.
Fiind o sursă bogată de antioxidanți (polifenoli), gutuile ajută la prevenirea bolilor asociate cu stresul oxidativ.
Cercetătorii le recomandă de asemenea în acele afecțiuni care au la bază o inflamație.
Citește și – Gutuile măresc imunitatea și previn virozele respiratorii – prof. Constantin Milică
Consumul de gutui ajută la creșterea imunității. Atenuează alergiile. Favorizează procesele de detoxifiere.
Gutuile – benefice în bolile de ficat
Persoanelor cu boli de ficat ar trebui să mănânce gutui în fiecare zi în perioada de toamnă. Ajută la regenerarea celulei hepatice. Sunt deosebit de utile în prevenirea hepatitei.
Taninurile pe care le conțin previn dezvoltarea și creșterea bacteriilor. Acidul quinic care se găsește în acest fruct a demonstrat proprietăți antivirale.
Potrivit unui studiu publicat în 2009 în jurnalul „Antiviral Research”, acest compus are activitate împotriva hepatitei B. Studiul a fost realizat in vivo și in vitro. Acesta a inhibat replicarea virusului hepatitei B.
Gutuile sunt folosite în medicina tradițională din Iran și Turcia pentru ameliorarea diabetului. Hiperglicemia este adesea acompaniată de un nivel crescut de lipide în sânge și disfuncții la nivelul ficatului și rinichilor.
Citește și – Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)
Într-un studiu pe șobolani cu diabet, apărut în jurnalul „Iranian Journal of Pharmaceutical Research”, ceaiul de gutui a îmbunătățit simptomele asociate cu această boală. A demonstrat efecte hipolipidemiante, hepatoprotectoare și renoprotectoare.
La animalele tratate cu extract de gutui, biomarkerii leziunilor hepatice au scăzut.
Gutuile pot fi consumate ca atare, câte 2-3 fructe pe zi, sau sub formă de ceai. Maicile de la Mănăstirea Polovraci recomandă prepararea unui decoct din fructele întregi.
Ceai de gutui pentru ficat – rețetă
Ingrediente
• 200 g de gutui
• 300 ml de apă
• 1 lingură de miere
Mod de preparare
Spălați bine gutuile. Tăiați-le bucăți și puneți-le într-un ibric. Adăugați apa și așezați vasul pe aragaz. Fierbeți fructele la foc mic circa 10 minute.
Stingeți focul și lăsați ceaiul la infuzat sub capac încă 5-10 minute. Strecurați și beți ceaiul de gutui cald.
Mâncați și bucățile de fruct rămase după filtrare, sau adăugați-le în rețete. Este indicat ca ceaiul de gutui să se bea imediat, sau cât mai este cald.
Citește și – Dulceață de gutui cu ghimbir fără zahăr și fără fierbere
Pe durata sezonului de gutui puteți consuma atât fructele proaspete, cât și decoctul de mai sus.
Susține funcția ficatului și pancreasului. Ajută la curățarea organismului de toxine.
Surse articol:
1. Mariana Borloveanu, Gutuile sunt mineralizante și detoxifiante, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 35, 10 octombrie 2020 – 10 decembrie 2020, Editura Lumea Credinței, pp. 18-20
2. Essafi-Benkhadir K, Refai A, Riahi I, Fattouch S, Karoui H, Essafi M. Quince (Cydonia oblonga Miller) peel polyphenols modulate LPS-induced inflammation in human THP-1-derived macrophages through NF-κB, p38MAPK and Akt inhibition. Biochem Biophys Res Commun. 2012 Feb 3;418(1):180-5. doi: 10.1016/j.bbrc.2012.01.003. Epub 2012 Jan 9. PMID: 22252293.
3. Gui-Feng Wang, Li-Ping Shi, Yu-Dan Ren, Qun-Fang Liu, Hou-Fu Liu, Ru-Jun Zhang, Zhuang Li, Feng-Hua Zhu, Pei-Lan He, Wei Tang, Pei-Zhen Tao, Chuan Li, Wei-Min Zhao, Jian-Ping Zuo, Anti-hepatitis B virus activity of chlorogenic acid, quinic acid and caffeic acid in vivo and in vitro, Antiviral Research, Volume 83, Issue 2, 2009, Pages 186-190, https://doi.org/10.1016/j.antiviral.2009.05.002: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166354209003258
4. Magalhães AS, Silva BM, Pereira JA, Andrade PB, Valentão P, Carvalho M. Protective effect of quince (Cydonia oblonga Miller) fruit against oxidative hemolysis of human erythrocytes. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1372-7. doi: 10.1016/j.fct.2009.03.017. Epub 2009 Mar 21. PMID: 19306906.
5. Mirmohammadlu M, Hosseini SH, Kamalinejad M, Esmaeili Gavgani M, Noubarani M, Eskandari MR. Hypolipidemic, Hepatoprotective and Renoprotective Effects of Cydonia Oblonga Mill. Fruit in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iran J Pharm Res. 2015 Fall;14(4):1207-14. PMID: 26664388; PMCID: PMC4673949.