Ceai pentru articulații dureroase – din urzică, ghimbir, turmeric și gelatină

Urzica este una din cele mai valoroase plante din natură. Este deopotrivă medicinală și nutritivă.

Are un profil nutrițional complex, similar bobului de grâu integral.

Ceai pentru articulatii dureroase - din urzica, ghimbir, turmeric si gelatina

Ceai pentru articulatii dureroase – din urzica, ghimbir, turmeric si gelatina: User14908974

Urzica are proprietăți nutritive 

În mod surprinzător, urzicile conțin cantități generoase de proteine, fibre și acizi grași.

Au în compoziție doze mari de vitamina C, vitamina K, vitamina A calciu și fier, precum și doze mai mici de vitamina B2, vitamina B6, magneziu, fier, potasiu, fosfor și acid folic.

Proprietățile ei farmacologice se datorează antioxidanților (compuși fenoli, flavonoide, carotenoide), taninurilor și clorofilei.

Citește și – Ceaiul de urzică are efecte antireumatice și curățitoare ale sângelui

Dacă ați cules urzică primăvara și ați uscat-o pentru iarnă, bine ați făcut. O puteți folosi tot anul la ceaiuri sau ciorbe.

Din urzică, ghimbir, turmeric și gelatină putem obține un preparat natural care susține sănătatea cartilajelor și a oaselor.

Urzica reduce inflamația în bolile articulare

În medicina tradițională, urzica este folosită în câteva boli importante, precum hipertensiune arterială, diabet, prostată mărită, artrită reumatoidă și alergii.

Este un leac vechi pentru inflamații, afecțiuni reumatice și articulare.

Un test realizat în eprubetă a arătat că extractul de urzică are efecte antiinflamatoare și poate atenua simptomele de artrită reumatoidă și osteoartrită.

Citește și – Leacuri naturale pentru reumatism – fitoterapeutul Constantin Milică

Potrivit „The Lancet”, urzica ameliorează durerea și reduce dizabilitățile asociate cu osteoartrita.

Previne degradarea cartilajului

S-a descoperit că urzica suprimă activitatea unor enzime (metaloproteinaze) prezente în membrana din jurul articulației și în cartilaj.

Aceste enzime accelerează practic artrita prin faptul că favorizează descompunerea tendonului și cartilajului.

Reduce nevoia de medicamente antiinflamatoare

Suplimentele cu urzică pot reduce doza de medicamente antiinflamatoare folosite în artrită.

Un studiu a arătat că 1340 mg de extract de pudră de frunze de urzică au redus cu 50% doza de Diclofenac la pacienții cu artrită.

Elimină cristalele din articulații

Planta este recomandată și în gută. Datorită acțiunii sale detoxifiante, depurative și diuretice, ajută la eliminarea cristalelor din articulații.

Persoanele cu diferite forme de artrită trebuie să abordeze problema din mai multe direcții. În primul rând, trebuie să facă tot posibilul să încetinească degradarea cartilajelor și tendoanelor.

În al doilea rând, trebuie să își modifice dieta și să excludă toate alimentele care produc inflamații. Trebuie să renunțe practic la gluten și la zahăr și să se axeze pe un consum cât mai mare de fructe și legume.

În al treilea rând, trebuie să folosească suplimente care hrănesc și protejează cartilajul și stimulează reînnoirea acestuia.

Citește și – Rețetă de ceai pentru reumatism, gută, edeme, afecțiuni reno-urinare

Gelatina este un produs bogat în colagen care susține cartilajul din oase, precum și matricea unghiilor, părului și pielii. Optați pentru o gelatină naturală, pură.

Ceai pentru articulații – rețetă

Ingrediente

• 1 linguriță de urzică
• 4 felii de rădăcină de ghimbir
• 4 felii de rădăcină de turmeric
• 1 vârf de cuțit de piper negru
• 1 linguriță de gelatină
• 1 cană de apă

Mod de preparare

Fierbeți ghimbirul și turmericul în apă câteva minute. Adăugați urzica și stingeți focul. Puneți capacul și lăsați ceaiul la infuzat 10-20 de minute, sau mai mult.

Strecurați și adăugați gelatina. Amestecați și lăsați ceaiul câteva ore.

Consumați acest ceai în fiecare zi.

Infuzie concentrată de urzică

Un mod mai simplu de a utiliza urzica în afecțiunile reumatice este sub forma unei infuzii concentrate.

Se pun 4 linguri de frunze uscate de urzică într-un borcan de sticlă. Se toarnă 1 litru de apă rece. Se acoperă și se lasă la infuzat peste noapte.

Spre deosebire de apa caldă, apa rece ajută la extragerea unor cantități mai mari de polizaharide, care dau ceaiului un gust mai dulce.

Ceaiul de urzică infuzat multe ore capătă o culoare verde închis, spre negru. Această nuanță reflectă concentrația mare de minerale.

Surse articol:

1. Jo Dunbar, Nettle for arthritis, Botanica Medica: https://www.botanicamedica.co.uk/nettle-for-arthritis/
2. Dominique Fontaine, Aaron Kandola, What are the health benefits of stinging nettle and what does it look like? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244
3. Ryan Raman, 6 Evidence-based benefits of stinging nettle, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle
4. American Botanical Council, Nettle leaves show antiinflamatory effect against arthritis in clinical study: https://www.herbalgram.org/resources/herbclip/issues/bin_132/review41386/
5. The Healing Sanctuary, Nettles! https://healingsanctuary.clinic/nettles/
6. Dhouibi R, Affes H, Ben Salem M, Hammami S, Sahnoun Z, Zeghal KM, Ksouda K. Screening of pharmacological uses of Urtica dioica and others benefits. Prog Biophys Mol Biol. 2020 Jan;150:67-77. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2019.05.008. Epub 2019 Jun 1. PMID: 31163183.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.