Usturoiul – un protector hepatic remarcabil
√ Articol bazat pe studii științifice
Avem nenumărate motive să mâncăm cât de des usturoi. Are abilități excelente de prevenire și tratarea a bolilor.
Usturoiul are proprietăți antibiotice, antioxidante, imunomodulatoare, antiinflamatoare și hipolipidemiante.
Combate afecțiunile cardiovasculare și metabolice, cancerul, diabetul și infecțiile.
Citește și – 10 simptome ale unui ficat afectat – dr. Sten Ekberg
Mai puțin cunoscută este acțiunea sa protectoare asupra ficatului. Dr. Eric Berg vorbește despre acest beneficiu în unul din clipurile sale de pe Youtube.
Cuprins
Usturoiul – un antioxidant puternic pentru ficat
Principalul compus din usturoi este alicina. Aceasta se activează la 10-15 minute după ce tăiem sau usturoiul. De aceea este indicat să îi acordăm acest răgaz înainte de a-l consuma sau incorpora în mâncăruri.
Usturoiul este un puternic antioxidant pentru ficat. El absoarbe practic radicalii liberi și protejează celula hepatică de stresul oxidativ, chimicale, metalele grele și toxine.
Citește și – Usturoiul – un detoxifiant puternic al ficatului
Stresul oxidativ stă la baza multor boli, inclusiv a celor hepatice, precum steatoza hepatică alcoolică și nonalcoolică, infecții hepatice, boli hepatice autoimune, boli hepatice induse de medicamente sau cancer hepatic.
Pe lângă acțiunea sa antioxidantă proprie, usturoiul crește nivelul celui mai puternic antioxidant din ficat. Este vorba despre glutation.
Totodată, mărește concentrația de bilirubină și previne icterul.
Toxicitatea medicamentelor
Usturoiul este foarte important pentru sănătatea ficatului deoarece combate toxicitatea acetaminofenului (Paracetamol) și a altor medicamente.
Datorită conținutului de seleniu, usturoiul activează enzimele responsabile cu eliminarea toxinelor din corp.
Ficat gras
Fiind un puternic antiinflamator, reduce riscul de steatoză hepatică și fibroză hepatică.
Usturoiul este antimicrobian, antifungic și antiviral.
Consumat cu regularitate, ajută la mobilizarea colesterolului și prevenirea leziunilor hepatice.
Usturoiul crud previne acumularea de grăsime în ficat și reduce riscul de apariție a steatozei hepatice nonalcoolice.
La pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic, reduce greutatea și masa de grăsime.
Hepatoprotector natural
Dr. Berg spune că usturoiul este un agent hepatoprotector uimitor.
Acesta protejează celulele hepatice. Reduce enzimele hepatice care sunt de regulă crescute în afecțiunile ficatului.
Un studiu apărut în 2019 în jurnalul „Nutrients” a arătat că usturoiul poate preveni cancerul la ficat.
Consumul de usturoi crude de 2 sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de cancer hepatic.
Nu în ultimul rând, usturoiul subțiază sângele și previne formarea cheagurilor de sânge.
Citește și – De ce ar trebui să adaugi usturoi la mesele zilnice
Toate aceste beneficii arată că usturoiul este un aliment prețios pe care trebuie să îl includem mai des în dietă și totodată un remediu natural.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, What garlic does to the liver? https://www.youtube.com/watch?v=2GbFi1dzVUw&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Liu X, Baecker A, Wu M, Zhou JY, Yang J, Han RQ, Wang PH, Liu AM, Gu X, Zhang XF, Wang XS, Su M, Hu X, Sun Z, Li G, Jin ZY, Jung SY, Mu L, He N, Lu QY, Li L, Zhao JK, Zhang ZF. Raw Garlic Consumption and Risk of Liver Cancer: A Population-Based Case-Control Study in Eastern China. Nutrients. 2019 Aug 31;11(9):2038. doi: 10.3390/nu11092038. PMID: 31480423; PMCID: PMC6769938.
3. Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
4. Liangliang Zou, Rui Zhang, Hao Gao, Jia Xiao, George L. Tipoe, Chapter 28 – Garlic and Liver Diseases, Editor(s): Vinood B. Patel, Rajkumar Rajendram, Victor R. Preedy, The Liver, Academic Press, 2018, Pages 337-347, ISBN 9780128039519, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803951-9.00028-8 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128039519000288)