Ceaiul de scorțișoară este primul ajutor în răceală – Dr. Virgina Faur
Ceaiul de scorțișoară este primul ajutor în caz de răceală, spune dr. Virgina Faur, cercetător științific.
Efectele sale antiseptice puternice erau cunoscute din antichitate. Dovadă utilizarea ei în procedurile de îmbălsămare a faraonilor.
Cuprins
Scorțișoara – primul ajutor în caz de răceală
Odată cu scăderea temperaturilor se aud primele strănuturi și accese de tuse. Scorțișoara este un leac la îndemână, foarte util în perioada rece.
Dacă o luăm de la primele simptome de răceală, șansele să prevenim instalarea bolii sunt mai mari.
Scorțișoara are proprietăți antivirale puternice, dovedite științifice. Este totodată un agent antifungic și antibacterian.
Studiile au arătat că are acțiune antiinflamatoare, antidiabetică și anti-obezitate.
Citește și – Scorțișoara ajută corpul să ardă depozitele de grăsime
Din scorțișoară putem prepara ceaiuri, siropuri, tincturi și alte leacuri utile sănătății.
Ceaiul de scorțișoară beneficii
Scorțișoara acționează împotriva microbilor care afectează sfera ORL – nas, gât și urechi.
Cu ceai de scorțișoară se pot ameliora acele simptome de răceală extra-respiratorii, precum frisoanele și durerile musculare.
Scorțișoara mai are un beneficiu important în sezonul de toamnă-iarnă. Stimulează fluxul sangvin și crește temperatura corpului.
Citește și – Scorțișoara reglează răspunsul imun și inflamator (utilă utilă în bolile autoimune)
Prin urmare, optimizează funcțiile sistemului imunitar.
Preparare ceai de scorțișoară
Ingrediente
• ½ linguriță de scorțișoară măcinată
• 250-300 ml de apă clocotită
Mod de preparare
Puneți apa într-un ibric. Adăugați scorțișoara și lăsați-o să fiarbă un minut.
Stingeți focul și lăsați ceaiul la infuzat sub capac încă 10-15 minute. Strecurați și consumați ceaiul imediat.
Dr. Virgina Faur recomandă 2-3 căni cu ceai de scorțișoară pe zi, administrare imediat de la debutul răcelii.
Se consumă cât mai fierbinte posibil. Produce o stimulare rapidă a organismului.
Scorțișoara pune sângele în mișcare și încălzește corpul.
Citește și – Ceai din scorțișoară pentru întărirea imunității
Îmbunătățește circulația sangvină, crește capacitatea psihică și nivelul de energie a corpului.
Mărește rezistența la răceli și infecții.
Scorțișoară cu miere
Dacă răceala s-a instalat deja și a avansat spre o formă mai puternică, consumați miere cu scorțișoară (făcută ca o pastă).
Acest remediu produce o stimulare benefică a imunității și este mai eficient în acest stadiu.
Mierea cu scorțișoară are proprietăți antiseptice și ajută la calmarea crizelor de tuse.
Precauții și contraindicații
Chiar dacă este dulce, aromată și benefică sănătății, scorțișoara nu trebuie consumată în exces. Dozele mari pot vătăma ficatul, din cauza cumarinei.
Această substanță este prezentă în concentrații mari în specia de scorțișoară chinezească (Cassia), care se găsește în magazinele alimentare.
Ingerarea scorțișoarei în cantități mare poate provoca afte bucale. Evitați expunerea la scorțișoară pe perioada sarcinii.
Unele persoane pot fi alergice la scorțișoară, mai ales la Cassia.
Dacă intenționați să consumați scorțișoară în mod regulat sau în scop terapeutic, optați pentru specia de scorțișoară indiană (Ceylon).
Aceasta este considerată scorțișoara adevărată. Are o cantitate mai mică de cumarină, însă îndemul la moderați este valabil și în cazul ei.
Sursă articol: Dr. Virgina Faur, Leacuri de sezon, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 42, 10 decembrie 2021 – 10 februarie 2021, Editura Lumea Credinței, pp. 53-58