Ce să faci când ai tensiunea mică – cauze, remedii, regim alimentar

Am tensiunea mică, ce să fac în cazul acesta? Este o întrebare care le preocupă în mod deosebit de femei, ele vând un risc mai mare decât bărbații.

De la ce îți scade tensiunea arterială, ce simptome dă hipotensiunea și ce trebuie să faci când ai tensiune mică – răspunsurile le veți afla în rândurile de mai jos.

Ceaiuri pentru tensiune mica

Ce sa faci cand ai tensiunea mica – cauze, remedii, regim alimentar

Care este tensiunea mică?

Hipotensiunea arterială apare atunci când tensiunea scade sub 10 cu 6, adică 10 cm/Hg tensiune sistolică și 6,5 cm/Hg tensiunea diastolică.

Tensiunea sistolică este maxima, iar tensiunea diastolică este minima.

Care este tensiunea arterială în funcție de vârstă? La cei care au depășit 60 de ani, starea de hipotensiune apare la valori care scad sub 12 cu 7.

La o tensiune arterială sistolică de 9-11, pacientul nu are nevoie de un anumit tratament. Hipotensiunea nu afectează sănătatea, însă reduce calitatea vieții.

Este posibil ca bolnavul să ajungă la tensiune mică după efort.

Alți factori care agravează starea de hipotensiune sunt oboseala psihică, emoțiile puternice, ulcerul gastroduodenal, precum și infecțiile acute.

Citește și – Ceaiuri pentru tensiune mică – sfaturile experților

Tensiunea scade brusc la persoanele malnutrite sau foarte slăbite. Hipotensiunea poate să apară și în cadrul unui șoc cardiovascular, a unei crize de insuficiență cardiacă sau infarct miocardiac, a dereglărilor de ritm cardiac sau unei insuficiențe a glandelor suprarenale.

Circulația sangvină și tensiunea arterială pot fi alterate din cauza unei insuficiențe tiroidiene sau suprarenale.

Persoanele predispuse la tensiune scăzută sunt fumătorii, consumatorii de alcool cu o greutate sub limită și tinerii înalți și foarte slabi.

Tensiunea mică – cauze

Pentru a soluționa problema, trebuie să aflați din ce cauze este tensiunea mică.

Nu întotdeauna ele sunt de natură cardiovasculară. Iată câteva cauze posibile:

→ anemie agravată de subnutriție
→ tulburări endocrine (insuficiență tiroidiană, insuficiență hipofizară, insuficiență corticosuprarenală)
→ tabagism
→ scleroză multiplă

Tensiunea poate să scadă și în cazul unui infarct miocardic, a unei miocardite acute, a unei pericardite, stenoză mitrală și aortică, insuficiență cardiacă sau ateroscleroză cerebrală.

Simptome tensiune mică

Tensiunea mică vine la pachet cu puls scăzut și palpitații. Persoana afectată amețește când se ridică din pat, vede steluțe în fața ochilor, transpiră foarte mult.

Acuză zgomote în urechi, este palidă la față.

Alte simptome de hipotensiune arterială sunt:

→ extremități reci
→ dureri de cap dese
→ stare constantă de oboseală
→ nervozitate, agitație, depresie
→ insomnie
→ senzație de slăbciune, leșin

Remedii naturiste tensiune mică

Din arsenalul de remedii pentru tensiune mică fac parte infuziile și tincturile din plante.

Plante pentru tensiunea mică

Fitoterapia vine în ajutorul persoanelor hipotensive cu o serie de plante care cresc tensiunea arterială scăzută sau o readuc la normal:

• rozmarin
• păducel
• vâsc
• salvie
• sunătoare
• mentă
• lemn-dulce
• ciuboțica-cucului
• roiniță
• armurariu
• țintaură
• rușcuța de primăvară
• scoarța de salcie
• mătasea de porumb

Câteva preparate fitoterapeutice care dau rezultate bune sunt cele obținute din talpa-gâștei, cornul secarei, ceaiul verde și cârcel.

Ceaiuri pentru tensiunea mică

• Ceai de rozmarin. Când ai tensiune mică poți să bei o cană cu ceai de rozmarin înainte sau după fiecare masă. Se folosesc 10 g de frunze la 200 ml de apă clocotită.

• Tinctură de rozmarin. Acest produs este cel mai bun pentru hipotensiunea orostatică și scleroza cerebrală. Se poate prepara în casă din 10 g de frunze și 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară. Se iau câte 10-20 de picături, de 2-3 ori pe zi. cura durează 30 de zile.

• Vin de rozmarin. Un alt remediu pentru tensiunea scăzută este vinul alb în care s-au pus la macerat frunze de rozmarin. Se folosesc 3-5 linguri de frunze mărunțite la 1 litru de vin; se lasă o săptămână la macerat; se consumă câte 30-50 ml pe zi.

• Ceai de păducel. Această plantă ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Se pune 1 linguriță de flori, frunze sau fructe la infuzat în 200 ml de apă clocotită; ceaiul se administrează treptat, înainte de mese.

• Ceai de lemn dulce. Rădăcina de lemn-dulce este una din cele mai cunoscute plante cu efect hipertensiv. Se folosesc 10 g de rădăcină la 300 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Regim alimentar pentru tensiune mică

Tensiunea scăzută poate fi ținută sub control prin regim alimentar.

Fitoterapeutul Constantin Milică îi sfătuiește pe hipotensivi să consume în fiecare zi:

• o ceașcă de cafea naturală sau 1 pahar cu vin roșu natural
• un bol cu supă sărată
• coajă de lămâie mestecată între mese
• iaurt cu usturoi zdrobit și pătrunjel

Primele două preparate trebuie servite în cursul dimineții. Aceste alimente ajută la creșterea tensiunii arteriale și preîntâmpină simptomele neplăcute din timpul zilei.

Citește și – Alimentație recomandată persoanelor cu tensiune mică (hipotensiune)

Tensiune mică – apă cu zahăr

Unii au auzit că este bine să bei apă cu zahăr pentru tensiune mică.

Nu a fost confirmat de medici. Acesta este mai curând o soluție de urgență pentru creșterea glicemiei în caz de hipoglicemie.

Surse articol:

1. Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Hipotensiunea arterială, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 35-39
2. DC News, Remedii rapide pentru tensiune mică. Apa cu zahăr este doar un mit? https://www.dcnews.ro/remedii-rapide-pentru-tensiune-mica-apa-cu-zahar-este-doar-un-mit_873427.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.