Cum se face siropul de cătină cu miere fără fierbere
√ Articol bazat pe studii științifice
Durează doar 15 minute să faci un sirop de cătină cu miere în casă din fructe proaspete.
Foloasele pe care acest produs natural le aduce sănătății sunt imense.
Cătina a fost folosită ca sursă de hrană pentru cosmonauții ruși. Iar sucul de cătină a fost băutură oficială a atleților chinezi la Jocurile Olimpice de la Seul din anul 1992.
Nu doar fructele, ci și frunzele și semințele de cătină au proprietăți terapeutice.
Cuprins
Ce conține cătina
Cătina este un depozit de vitamine și minerale.
Conține circa 360 mg de vitamina C per suta de grame, 160 mg de vitamina E per suta de grame și 110-230 mg de vitamina K per suta de grame.
Cantitatea de vitamina C din cătină este mai mare decât cea din măceșe, căpșuni, kiwi sau roșii.
Conține fier, magneziu, cupru, zinc, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sodiu.
Mai găsim în cătină o diversitate de compuși bioactivi, precum:
→ fitosteroli (cicloartenol, campesterol, citrostadienol, sitosterol)
→ carotenoizi (afla- și beta-caroten, licopen, luteină, zeaxantină)
→ tocoferoli (alfa-tocoferol, beta-tocoferol)
→ flavonoide (quercetină, izoramnetină)
→ compuși polifenolici (acid galic, acid cafeic, acid ferulic, acid p-cumaric)
Ce proprietăți are cătina
Cătina are numeroase aplicații în medicină. Este folosită în ulcere, afecțiuni hepatice, arsuri, boli de inimă, tulburări cerebrale și cancere.
Ajută la tratarea diabetului, bolilor cardiovasculare și inflamatorii, tumorilor, afecțiunilor gastrointestinale și cutanate.
Citește și – Cătina – leacul naturii pentru hepatite, ciroză, ateroscleroză și anemie – dr. Constantin Pârvu
Studiile au demonstrat că are proprietăți terapeutice importante:
• antiinflamatoare
• antimicrobiene
• antivirale
• analgezice
• regenerante tisulare
• imunostimulatoare
• cardioprotectoare
• protectoare împotriva cancerului
Cum se folosește cătina
Cătina poate fi consumată sub formă de ceai, suc, sirop sau pulbere. Dacă aveți fructe proaspete, puteți face din ele un sirop fără zahăr, deosebit de valoros în sezonul de gripă și răceli.
Citește și – Cel mai bun mod de a consuma cătina pentru efectul imunostimulator
Așa cum spunea mai sus, siropul de cătină cu miere se poate prepara foarte ușor în casă, dacă ai un blender sau un robot de bucătărie.
Sirop de cătină și miere – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de cătină
• 1 kg de miere
Mod de preparare
Curățați bobițele de cătină de impurități și spălați-le bine.
Opriți-le pentru sirop doar pe cele întregi, nealterate.
Lăsați-le să se scurgă în sită. Înșirați-le apoi pe prosoape pentru a se zvânta complet.
Următorul pas este să le dați printr-un storcător, prin robotul de bucătărie sau prin blender.
Mixați până când fructele se zdrobesc complet și se transformă într-o pastă.
Treceți pasta de cătină printr-o sită deasă sau printr-un tifon.
Stoarceți bine pasta pentru a extrage tot lichidul.
Sucul de cătină rezultat în urma stoarcerii se amestecă apoi cu miere.
După ce ați omogenizat aceste suc de cătină cu miere, păstrați siropul obținut în sticle cu închidere ermetică.
Siropul de cătină cu miere se ține în frigider.
Sirop de cătină – administrare
Datorită efectului energizant, siropul de cătină se administrează în prima parte a zilei.
Ideal ar fi să îl consumați dimineața, cu 10-20 de minute înainte de masă.
O sugestie de servire este aceasta: amestecați 100 ml de sirop de cătină și miere cu 200 ml de apă plată sau minerală.
Veți obține o băutură dulce-acrișoară care vă va stimula apetitul și pofta de viață!
Nu aruncați cojile și semințele de cătină
Pasta care rămâne după strecurarea sucului de cătină nu trebuie aruncată. Acele coji și semințe de cătină se înșiră pe coli de hârtie.
Se lasă să se usuce complet, până devin casante.
Păstrați-le într-o pungă de hârtie. Din cojile și semințe de cătină puteți prepara ceaiuri imunostimulatoare în sezonul rece.
Le puteți asocia cu măceșe sau alte plante medicinale.
O altă idee este să măcinați cojile și semințe de cătină uscate prin râșnița electrică de cafea.
Pulberea de cătină obținută se poate administra cu miere. Sau se poate pune în diferite rețete.
Surse articol:
1. Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
2. Iuliana Sbîrnea, Sirop de catina cu miere, Bucate Aromate: https://bucate-aromate.ro/2019/11/sirop-de-catina-cu-miere/#recipe