Turmericul ajută la regenerarea celulelor pancreatice în diabet
√ Articol bazat pe studii științifice
Turmericul este considerat „condimentul de aur”. Valoarea sa terapeutică este realmente impresionantă.
Un studiu recent a arătat că substanța sa activă – curcumina – poate ajuta la regenerarea celulelor beta pancreatice în diabet.
Cercetarea a fost realizată pe șoareci cu diabet indus de streptozotocină. Rezultatele au fost publicate în mai 2020 în „The Journal of Basic and Applied Zoology”.
Potențialul anti-diabetic al curcuminei din turmeric
Studiul a avut două obiective principale. Primul a fost evaluarea efectelor imunomodulatoare ale curcuminei asupra răspunsurilor sistemului imunitar înnăscut și adaptativ.
Al doilea scop a fost testarea acțiunii curcuminei asupra hiperglicemiei.
Șoarecii au fost împărțiți în 6 grupuri.
Grupurile de investigație au fost tratate cu injecții intraperitoneale pe bază de curcumină, timp de 28 de zile.
Autorii au măsurat efectul anti-diabetic al tratamentului prin estimarea concentrației de glucoză din sânge în zilele 3, 10, 17, 24 și 31.
Au fost examinate de asemenea insulele pancreatice în vederea identificării unor modificări histopatologice.
Curcumina ameliorează hiperglicemia
Rezultatele au fost promițătoare. Starea de hiperglicemie s-a ameliorat după administrarea curcuminei.
Cu toate acestea concentrația de glucoză a rămas neschimbată.
Tratamentul cu curcumină a crescut numărul celulelor imunitare: limfocite și monocite.
Citește și – Ghimbirul dă rezultate bune în diabetul zaharat de tip 2
Șoarecii diabetici care au primit curcumină au avut niveluri mai mici de citokine pro-inflamatorii: interferon, interleukina-6 (IL-6) și interleukină 1-beta (IL-1b).
Totodată, curcumina a crescut nivelul de interleukină-2 (IL-2).
Investigațiile anterioare pe șoareci diabetici au arătat că nivelurile scăzute de IL-2 măresc susceptibilitatea la diabet.
Mai mult decât atât, augumentarea cu IL-2 la animale poate preveni sau chiar anula boala diabetului prin refacerea funcției de reglare a celulelor T.
Administrarea de curcumină a mai produs un efect favorabil: a ameliorat modificările histopatologice asociate cu diabetul.
Aceste rezultate nu fac decât să confirme efectele anti-diabetice ale curcuminei.
Curcumina ameliorează leziunile celulelor beta pancreatice
Autorii studiului au concluzionat că substanța activă din turmeric atenuează daunele de la nivelul celulelor beta pancreatice.
Curcumina are o acțiune imunomodulatoare preferențială asupra citokinelor înrudite cu limfocitele T-helper1.
Citelte și – Turmericul ar putea fi leacul diabetului (studii)
Totodată, acest compus a demonstrat o activitate imunosupresoare asupra citokinelor pro-inflamatoare.
Sunt și alte mecanisme prin care turmericul combate sau atenuează diabetul.
Scade glicemia și hemoglobina glicată
Potrivit unei recenzii sistematice apărute în 2021 în jurnalul „Frontiers in Endocrinology”, acțiunea anti-diabetică a curcuminei se datorează capacității sale de a suprima stresul oxidativ și procesul inflamator.
Studiile revizuite au arătat că această substanță scade semnificativ glicemia a jeun, hemoglobina glicată și indicele de masă corporală.
Citește și – Abdomen plat în 5 zile cu ceai de turmeric, scorțișoară și ghimbir
Nanocurcumina a fost corelată cu o reducere notabilă a trigliceridelor, a colesterolului total, a colesterolului LDL, a proteinei C-reactive și a malonaldehidei plasmatice.
Aceste rezultate sugerează că turmericul poate fi utilizat în tratamentul pacienților cu diabet zaharat.
Surse articol:
1. Badr, A.M., Sharkawy, H., Farid, A.A. et al.Curcumin induces regeneration of β cells and suppression of phosphorylated-NF-κB in streptozotocin-induced diabetic mice. JoBAZ 81, 22 (2020). https://doi.org/10.1186/s41936-020-00156-0
2. Maigan A. Hulme, Clive H. Wasserfall, Mark A. Atkinson, Todd M. Brusko; Central Role for Interleukin-2 in Type 1 Diabetes. Diabetes1 January 2012; 61 (1): 14–22. https://doi.org/10.2337/db11-1213
3. Ledyane Taynara Marton, Laís Maria Pescinini-e-Salzedas, Maria Eduarda Côrtes Camargo, Sandra M. Barbalho, Jesselina F. dos Santos Haber, Renata Vargas Sinatora, Claudia Rucco Penteado Detregiach2, Raul J. S. Girio, Daniela Vieira Buchaim and Patricia Cincotto dos Santos Bueno, , The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review, Front. Endocrinol., 03 May 2021: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.669448/full