Petalele de floarea-soarelui – leac pentru febră, dureri de cap, imunitate scăzută

Nu doar semințele, ci și petalele din pălăria de floareasoarelui sunt comestibile.

Locuitorii satelor din Azerbaijan rup petalele din pălărie și fac din ele ceaiuri pe care le servesc la masă.

Petalele de floarea-soarelui – leac pentru febra, dureri de cap, imunitate scazuta

Petalele de floarea-soarelui – leac pentru febra, dureri de cap, imunitate scazuta

Însă nu doar ceaiuri se pot obține din petalele de floarea-soarelui, ci și uleiuri, unguente, săpunuri, balsamuri sau tincturi.

Petalele de floarea-soarelui, bogate în antioxidanți

Petalele de floare-soarelui conțin compuși cu o puternică activitate antiinflamatoare și antioxidantă.

Prof. dr. Constantin Pârvu notează prezența unor compuși antioxidanți în florile de la marginea pălăriei, precum quercetină, antocianini și xantofile.

Citește și – 3 linguri de semințe de floarea-soarelui pe zi ne pot întări sănătatea

Acestea conțin de asemenea colină, bataină și acizi solanici.

Recoltare și uscare

Petalele trebuie recoltate doar din plante nestropite.

Se întind pe coli albe, într-un singur strat. Se lasă la uscat câteva zile. Când au devenit casante, se pun într-o pungă de hârtie și se păstrează într-un loc întunecos și răcoros.

Rezistă până la un an.

Moduri de utilizare pe afecțiuni

Afecțiuni respiratorii. Se prepară o tinctură din 50 g de petale și 300-400 ml de alcool. Se lasă la macerat 2 săptămâni, apoi se filtrează. Se consumă câte 15-30 de picături pe zi. Tinctura din petale de floarea-soarelui crește imunitatea și mărește capacitatea de apărare a corpului împotriva microorganismelor patogene. Este indicată în afecțiunile plămânilor. În caz de faringită, bronșită sau amigdalită, se face gargară cu puțină apă în care s-au pus câteva picături de tinctură. Gargara se face de 2 ori pe zi.

Febră. Se pun 2 lingurițe de petale proaspete într-o cană. Se toarnă peste ele apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi pentru scăderea febrei.

Dureri de cap. Tinctura obținută după rețeta de mai sus este utilă și în cazul durerilor de cap. Se administrează câte 10-15 picături, adăugate cu 100 ml de apă.

Afecțiuni ale pielii. Ceaiul din petale de floarea-soarelui are efect depurativ. Prin eliminarea toxinelor din corp, ajută la curățarea pielii. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Afecțiuni gingivale. Se ia puțin ulei în gură și se face gargară. Se clătește cavitatea bucală câteva minute, apoi se scuipă. Ajută la tratarea gingiilor.

Piele uscată. Se pune 1 cană de petale de floarea-soarelui uscate la macerat într-un ulei de calitate vreme de 4-6 săptămâni. Se strecoară și se folosește la prepararea unei creme. Puneți 14 g de ceară la topit într-un bol cu 99 g din uleiul preparat ca mai sus. Topiți ceara pe bain-marie. Turnați lichidul într-un borcănel și așteptați să se răcească și să se solidifice.

Citește și – Semințe de floarea-soarelui cu miere – un cocktail bogat în vitamina E, magneziu și seleniu, care previne bolile de inimă și cancerul

Surse articol:

1. Enciclopedia Plantelor Medicinale, Floarea-soarelui, p. 60
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Floarea-soarelui, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 229
3. The Nerdy Farm Wife, 10 things to make with sunflower petals: https://thenerdyfarmwife.com/things-to-make-sunflowers/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.