Ovăzul – aliment dacic care ajută în hipotiroidie, Hashimoto, diabet, obezitate și cancere

Articol documentat

Ovăzul apare în scrierile antice ca un aliment de bază la daci și germani.

Astăzi la noi este disponibil în magazine sub formă de fulgi sau lapte. Se pot găsi și boabe de ovăz integral, însă fulgii sunt mai ușor de folosit.

Ovazul - aliment dacic care ajuta in hipotiroidie, Hashimoto, diabet, obezitate, cancere

Ovazul – aliment dacic care ajuta in hipotiroidie, Hashimoto, diabet, obezitate, cancere

 Ce calități are ovăzul 

Această cereală este promovată astăzi ca alternativă la grâu. Are cea mai mare concentrație de proteine dintre toate cerealele, cu un conținut echilibrat de aminoacizi esențiali.

În ovăz se găsesc cantități bune de fibre, vitamine B, vitamina E și acizi grași nesaturați.

Acest aliment furnizează de asemenea fier, cupru, mangan, seleniu, magneziu, fosfor și zinc.

Dintre compușii bioactivi, cei mai importanți sunt: beta-glucanii, polifenolii, sterolii, alcaloizii, acizii fenolici și avenantramidele.

 În ce afecțiuni ajută ovăzul 

Ovăzul este considerat în medicina tradițională un aliment neurotonic, energizant și restaurator.

Protejează împotriva bolilor datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antidiabetice, anticolesterolemice, diuretice, antispasmodice, antitumorale.

Ovăzul previne diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, ateroscleroza, dermatita și unele tipuri de cancer.

Scade colesterolul, zahărul din sânge și tensiunea arterială. Reglează metabolismul insulinei.

 Hipotiroidism, pietre la rinichi 

Persoanele care au fost diagnosticate cu hipotiroidie ar trebui să includă mai des ovăzul în alimentație.

Această cereală stimulează funcția glandei tiroide.

În hipotiroidism, tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Acest deficit provoacă o încetinire notabilă a funcțiilor organismului, precum digestia, metabolismul, temperatura.

Studiile au arătat că ovăzul este imunomodulator. Această calitate îl recomandă în tiroidita autoimună.

Tiroida autoimună sau tiroida Hashimoto evoluează de cele mai multe ori spre hipotiroidism.

Un agent imunomodulator aduce răspunsurile imune la un nivel normal.

Ovăzul este indicat în tiroidita autoimună și datorită activității sale antiinflamatoare. Atacul constant asupra tiroidei duce la inflamarea țesutului tiroidian.

În plus, seleniul pe care îl conține protejează glanda tiroidă.

Consumați cât mai des fulgi de ovăz.

La fel de bun este decoctul din boabe de ovăz. Se pun 7 linguri de boabe într-o cratiță. Se adaugă 1 litru de apă.

Când începe să clocotească, se dă focul la mic și se fierbe ovăzul 30 de minute.

Ceaiul de ovăz acționează ca un stimulent benefic în caz de astenie, somnolență și oboseală fizică sau mentală.

În plus, este util în gripă și calculi renali.

 Obezitate 

Includerea ovăzului în alimentație ajută la scăderea senzației de foame.

Fibrele pe care le conține întârzie golirea stomacului. Acest efect ajută la prelungirea sațietății și inhibă apetitul.

Studiile pe animale au arătat că ovăzul modulează microbiomul intestinal și contribuie la reducerea obezității.

Suplimentarea dietei șobolanilor cu ovăz a condus la scăderea greutății corporală, lipidelor și glucozei din sânge, acumularea de grăsime și riscul de tulburări metabolice.

 Inflamații cronice, imunitate, cancer 

Nutrienții din ovăz cresc rezistența organismului la infecții și atenuează daunele produse de inflamația cronică.

Aceștia modulează imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită.

Beneficiile asupra imunității se datorează și faptului că ovăzul alterează în mod pozitiv microbiomul intestinal.

Beta-glucanii din ovăz au demonstrat activitate anitumorală împotriva celulelor cancerului de piele, de plămâni și de colon.

 Sănătatea intestinală 

Ovăzul conține beta-glucan, acizi grași și compuși fenolici care sprijină sănătatea intestinală.

La șobolani, ovăzul a atenuat obezitatea și alte tulburări metabolice asociate cu obezitatea.

Fulgii de ovăz cresc producția de acid butiric, un compus care diminuează foamea, scade zahărul din sânge și crește sensibilitatea la insulină.

Bol cu ovaz

Bol cu ovaz

Avenantramidele din ovăzul integral dau naștere la metaboliți bioactivi care reglează microflora intestinală, previn creșterea de microbi patogeni și inhibă obezitatea.

 Predispoziție la răceli, meteosensibilitate 

Dacă obișnuiți să răciți la schimbarea vremii, ovăzul este un adaptogen natural la care puteți apela.

Cu alte cuvinte, ajută organismul să se adapteze mai ușor la schimbările climatice. Crește rezistența corpului la temperaturile mici.

Ovăzul fortifică imunitatea și crește tonusul psihic.

Nisip la rinichi sau bilă, gută, diabet, hepatite

Puțini știu că ovăzul poate ajuta la eliminarea microlitiazelor la rinichi sau bilă.

Se face un decoct din 4 linguri de fulgi de ovăz și 1 litru de apă.

După 20 de minute de fierbere la foc redus, se strecoară.

Ceaiul obținut se bea pe parcursul acelei zile.

Cura durează 2 săptămâni.

Ceaiul de ovăz este indicat ca adjuvant și în gută, diabet sau hepatite.

 Sterilitate 

Cuplurile care vor să-și mărească șansele de procreere  ar trebui să consume mai mult ovăz.

Această cereală întârzie apariția andropauzei la bărbați și crește fertilitatea la femei.

 Rețete cu ovăz 

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete cu ovăz:

Negresă cu ovăz, îndulcită cu banane (fără zahăr)
Tartă de pere cu blat din ovăz, fără zahăr
Biscuiți din ovăz și cocos – fără zahăr, făină și ulei (doar 3 ingrediente)
Turtițe din ovăz și semințe de chia fără făină sau ulei (pot înlocui pâinea)
Budincă de legume cu ovăz pentru slăbit (fără făină sau ouă)

Surse articol:

1. Chen O, Mah E, Dioum E, Marwaha A, Shanmugam S, Malleshi N, Sudha V, Gayathri R, Unnikrishnan R, Anjana RM, Krishnaswamy K, Mohan V, Chu Y. The Role of Oat Nutrients in the Immune System: A Narrative Review. Nutrients. 2021 Mar 24;13(4):1048. doi: 10.3390/nu13041048. PMID: 33804909; PMCID: PMC8063794.
2. Aly AA, Zaky EA, Mahmoud HA, Alrefaei AF, Hameed AM, Alessa H, Alsimaree AA, Aljohani M, El-Bahy SM, Kadasah S. The Impact of Addition Oats (Avena sativa)and Cinnamon on Cookies and their Biological Effects on Rats Treated with Cirrhosis by CCL4. Saudi J Biol Sci. 2021 Dec;28(12):7142-7151. doi: 10.1016/j.sjbs.2021.08.010. Epub 2021 Aug 9. PMID: 34867017; PMCID: PMC8626240.
3. Paudel D, Dhungana B, Caffe M, Krishnan P. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods. 2021 Oct 26;10(11):2591. doi: 10.3390/foods10112591. PMID: 34828872; PMCID: PMC8625765.
4. Ilie Tudor, Farmacia ogoarelor – grâul, orzul și ovăzul, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2018/1328/medicina-naturii-44/farmacia-ogoarelor-graul-orzul-si-ovazul-24118

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.