Răni Deschise, Purulente – Tratamente Naturiste, Alifii şi Ceaiuri

Tratarea rănilor este un lucru delicat, care implică iniţial o curăţare blândă a zonei afectate, care se poate face cu o pensetă şi un tampon cu apă rece. Nu se foloseşte săpun, pentru a nu cauza iritaţii. Se elimină corpurile străine (dacă sunt), şi se pot aplica ulterior comprese cu ceaiuri dezinfectante, sau tincturii şi alifii din plante, în funcţie de gravitatea rănii. În cazul rănilor care sângerează abundent, se merge de urgenţă la medic.

rani tratamente naturiste

Ceaiuri dezinfectante

– Arnică, cimbrişor, cimbru, gălbenele, frasin, muguri de pin, muguri de plop, salvie, stejar, sunătoare, sulfină, salcâm, roiniţă, tătăneasă, uzică, volbură, isop, levănţică, soc, ciuboţica-cucului, coada-şoricelului, turiţa-mare, plop, plămânărica, săpunăriţă sau pelin.

Infuzii pentru răni purulente

– Gălbenele, muşeţel, frunze de nuc, salvie sau coada-racului.

Unguent cu propolis

Se recomandă atât unguentul cu propolis, cât şi tinctura de propolis sau propolis spray. Propolisul este un agent antiinfecţios, antidematos (datorită cerii conţinute), epitelizant şi emolient. Reglează rapid circulaţia sângelui la nivelul capilarelor, şi are de asemenea o acţiune analgezică. Unguentul de propolis previne formarea prostaglandinelor – care provoacă durerea în procesul de formare a cicatricii la nivelul rănilor deschise. Acţiunea anestezică a propolisului este de 3,5 ori mai mare decât a cocainei. Se poate folosi pentru vindecarea arsurilor, rănilor post-chirurgicale, rănilor perianale, plăgilor atone (ulcere trofice ale membrelor inferioare), necrozări de ţesut, ulcere cronice de gambă.

Alifie din frunze de nuc

Se prepară din 15 g de frunze verzi de nuc, macerat 7 zile la temperatura camerei în 10 ml de lei de floarea-soarelui. Preparatul se pune la baie de apă 3 ore şi apoi se adaugă în lichid 15 g de ceară de albine. Se pune din nou preparatul la baie de apă încă jumătate de oră, apoi se omogenizează bine. Se unge locul afectat cu alifia astfel obţinută.

Alifie din muguri de plop

Se recomandă o alifie preparată din 20 g de muguri de plop puşi la macerat 24 de ore în 10 ml de spirt. După aceasta se adaugă 100 g de untură şi 5 g de ceară de albine. Se pune preparatul pe baie de apă 3 ore. Se poate folosi în schimb şi ulei de muguri de plop.

Alifie de rostopască

Se prepară o alifie din 30 de g de pulbere de rostopască, 15 g de vaselină, 15 g de lanolină şi 5 picături de acid fenic. Se unge rana cu această alifie şi se acoperă cu un pansament. Se lasă pe piele 2-3 zile, apoi se schimbă.

Tinctură de mărul-lupului

Se recomandă în cazul rănilor care nu se închid, sau răni purulente. Se umple un borcan cu frunze mărunţite de mărul-lupului (sau făcute pulbere), apoi se toarnă alcool de minim 70 de grade. Se închide ermetic şi se lasă la macerat 14 zile. Se filtrează.

Macerat din plante pentru cicatrizarea rănilor

Se pun la macerat timp de 12 ore, în 10 ml de alcool, 2 linguri din următorul amestec de plante: 15 g arnică, 20 g rădăcini de tătăneasă, 20 g coajă de stejar, 25 g sovârf, 20 g muşeţel. Din acest macerat, se prepară o infuzie de 15 minute, în 100 ml de apă clocotită. Se filtrează şi se aplică pe răni de 3 ori pe zi.

Remedii pentru răni care sângerează

Se aplică pe rană o frunză de coada-şoricelului, zdrobită. Seva acestei plante conţine alcaloid de ahileină – o substanţă care stopează sângerarea.

– Pansamente simple cu apă sărată. Se pot pune pe orice fel de rană
– Ceapă cu sare, suc de ceapă, suc de varză crudă (chiar dacă este rană deschisă)
– Foiţe subţiri de foi de ceapă, peste care se pun frunze de varză
– Zeamă de varză acră. Se poate aplica în apropierea rănii. Este un leac bun pentru eliminarea durerii
– Cataplasme cu Mărul-lupului. Se aplică zilnic pe rană o cataplasmă cu pulbere de mărul-lupului, umezită şi pulbere de tătăneasă. Cataplasma se ţine o oră, şi ajută la cicatrizare
– Comprese cu frunze de varză proaspete sau de pătlagină
– Tinctură de traista-ciobanului. Se poate folosi pentru oprirea sângerării

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. L AM INCERCAT SI EU .ESTE FOARTE ,FOARTE BUN

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.