Ce vârstă au plămânii tăi? – Cum poți încetini îmbătrânirea lor

Rareori pielea și organele noastre interne reflectă vârstă biologică reală.

Acest lucru este valabil și în cazul plămânilor. La mulți oameni, plămânii sunt mai bătrâni decât ei înșiși.

Cum poti incetini imbatranirea plamanilor

Cum poti incetini imbatranirea plamanilor: Freepik – www.freepik.com

CÂND ÎNCEPE PROCESUL DE ÎMBĂTRÂNIRE A PLĂMÂNILOR

Plămânii ating pragul maturității la vârsta de 20-25 de ani. După 35 de ani, funcția lor începe, încet-încet, să se deprecieze.

Odată cu scăderea capacității pulmonare respirația devine îngreunată.

Dificultățile respiratorii survenite brusc trebuie investigate de urgență la medicul specialist. Ele pot indica o boală pulmonară și nu o afectare respiratorie datorate vârstei.

La fel ca ochii și pielea, plămânii sunt expuși la o cantitate mare de oxigen și implicit la oxidare.

OXIGENUL REACTIV ȘI PLĂMÂNII

Utilizarea oxigenului pentru energie duce la formarea unor specii de oxigen reactiv.

Aceste molecule instabile vatămă celulele ADN, membranele celulare și alte componente ale celulelor.

Accelerează procesele de îmbătrânire și sunt cauzatoare de boli cronice.

Radicalii liberi sunt un subprodus rezultat în urma proceselor celulare normale, precum și în urma excercițiilor fizice.

Corpul însuși generează radicali liberi ca răspuns la asaltul factorilor din mediu, precum fumul de țigară, razele ultraviolete sau poluarea din aer.

Pentru a le opri acțiunea distructivă, organismul are nevoie de o cantitate mare de molecule antioxidante.

Numărul antioxidanților trebuie să fie mai mare decât numărul moleculelor de radicali liberi.

CUM PUTEM ÎNCETINI PROCESUL DE ÎMBĂTRÂNIRE A PLĂMÂNILOR 

Celulele corpului nostru produc câțiva antioxidanți puternici, precum glutation și acidul alfa-lipoic.

Unele alimente stimulează producția lor, în timp ce altele furnizează ele însele antioxidanți valoroși.

Vitamina A (morcovii, ouăle, legumele cu frunze verzi), vitamina C (din citrice, ardei gras, pătrunjel), vitamina E (din nuci și uleiuri), vitamina D (soarele) carotenoidele (licopenul din roșii), flavonoidele (flavonolii din cacao, antocianii din afine, quercetina din ceapă și mere) și catechinele (din ceaiul verde) sunt câteva exemple.

Cele mai bune surse de antioxidanți sunt fructele, legumele și plantele.

Plămânii și epiteliul căilor respiratorii sunt extrem de expuse la atacul radicalilor liberi.

EVITAREA FUMATULUI ȘI ALTOR POLUANȚI

Pentru a reduce procesul de îmbătrânire și afectare a plămânilor trebuie să avem un stil de viață cât mai curat.

Expunerea la fumul de țigară și poluanți să fie redusă la maxim.

Particulele de motorină și ozon și tutunul sunt cei mai puternici factori de poluare care vatămă plămânii.

Plămânii unui fumător pot să arate ca cei ai unui bătrân.

FACEȚI MIȘCARE FIZICĂ

Alte două căi de protejare a plămânilor sunt mișcarea fizică și consumul crescut de antioxidanți.

Activitatea fizică zilnică este esențială pentru îmbunătățirea capacității respiratorii și încetinirea declinului pulmonar.

Citește și – Exerciții de respirație pentru curățarea și fortificarea plămânilor

Consumul regulat de antioxidanți este de asemenea crucial pentru neutralizarea radicalilor liberi.

MÂNCAȚI MAI MULTE FRUCTE, LEGUME ȘI PLANTE

Dintre antioxidanții cu cel mai bun efect asupra plămânilor se remarcă polifenolii și carotenoizii.

Aceștia îmbunătățesc funcția pulmonară, protejează plămânii și încetinesc îmbătrânirea lor.

Includeți în dietă câte mai multe alimente bogate în flavonoide, licopen și Omega-3.

Oamenii de știință au descoperit că includerea a 3 porții de fructe prospete în dieta zilnică reduce rata de îmbătrânire a plămânilor.

Merele, tomatele, afinele și dovleacul sunt cele mai bune alegeri la acest capitol. Acestea pot ajuta chiar la repararea leziunilor pulmonare existente.

ALIMENTE CARE PROTEJEAZĂ PLĂMÂNII

Alte alimente benefice pentru plămâni sunt:

• sfecla roșie
• varza roșie
• broccoli
• ardeii
• legumele cu frunze verzi
• usturoiul
• lintea
• iaurtul
• sucul de portocale
• peștele, stridiile
• ghimbirul
• turmericul
• uleiul de măsline
• ceaiul verde

Citește și – 9 plante benefice pentru plămâni 

DIETA MEDITERANEANĂ

O altă informație importantă pe acest subiect este că dieta mediteraneană combate inflamația.

Inflamația sistemică se află la baza multor boli cronice, inclusiv a celor pulmonare, precum emfizem pulmonar sau bronșita cronică.

Studiile epidemiologice au arătat că persoanele cu o dietă sănătoasă au o funcție pulmonară mai bună.

Reduceți consumul de grăsimi saturate, mâncăruri prăjite și  produse procesate.

Consumați mai multe alimente vegetale, cereale integrale, pește, ulei de măsline și alte grăsimi sănătoase.

Citește și – Turmericul protejează plămânii de leziuni și boli

Surse articol:

1. Jillian Kubala, Grant Tinsley, The 20 best foods for lung health, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/lung-cleansing-foods
2. Harvard Health Publishing, Understanding antioxidants: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-antioxidants
3. American Lung Association, Lung capacity and aging: https://www.lung.org/lung-health-diseases/how-lungs-work/lung-capacity-and-aging
4. Nutra News, Quel âge ont vos poumons ? L’histoire de leur déclin et ce que vous pouvez faire pour le ralentir: https://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1475
5. Yashwani Arora, These 8 foods can power your lungs to fight air pollution, Health Shots: https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/lungs-8-foods-to-eat-to-improve-lung-health-amid-air-pollution/
6. Heidi Godman, Top 10 best foods for lung health, Health US News: https://health.usnews.com/wellness/food/slideshows/the-best-foods-for-lung-health

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.