Ceapa Crudă – Scade Tensiunea, Colesterolul, Previne Cancerul

Ceapa (Allium cepa) conţine compuşi cu sulf cu efecte benefice asupra corpului nostru, care de regulă sunt distruşi prin fierbere sau altă formă de preparare. Cei care folosesc multă ceapă la gătit nu sunt de obicei conştienţi de faptul că ceapa conţine peste 80 de compuşi nutritivi bioactivi importanţi care sunt complet neutralizaţi în timpul procesului de preparare.

Ceapa (Allium cepa)

Ceapa (Allium cepa)

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante cultivate pentru proprietăţile sale curative. Ceapa, usturoiul, prazul, arpagicul şi ceapa verde – toate fac parte din aceeaşi familie, înzestrată cu proprietăţi anticancer şi multe alte efecte terapeutice senzaţionale de care ne putem bucura atunci când le consumăm în starea lor naturală, crudă. Egiptenii, indienii, chinezii cunoşteau valoarea cepei crude şi a usturoiului, din cele mai vechi timpuri. Inclusiv oamenii de ştiinţă de astăzi recomandă astăzi consumul de ceapă crudă, ca fiind este cea mai bună cale spre o viaţă sănătoasă.

Ceapa crudă scade tensiunea

Deşi nu mai este o noutate faptul că usturoiul previne hipertensiunea arterială, cu toate acestea, cele mai recente descoperiri din lumea nutriționiştilor care au studiat compuşii de combatere a bolilor din fructele şi legumele crude, spun că că ceapa nu ar trebui să fie privită doar ca un ingredient de gătit, ci ca un medicament verital pentru o multitudine de boli, în special pentru cancer, boli de inimă (arterioscleroza – rigidizarea arterelor), aritmia sau bătăi neregulate ale inimii (atât hipertensiune cât şi hipotensiune).

Un consum regulat de ceapă crudă îmbunătăţeşte funcţia arterelor, şi de altfel menține elasticitatea celor mai importante artere, care pompează sângele de la inima în restul corpului. Ajută de asemenea la îngroşarea sângelui, prevenind astfel coagularea sangelui.

Ceapa este un medicament natural care nu suportă căldura, drept care nici nu este o idee foarte bună să o fierbem sau să o prăjim. Cercetătorii de la Universitatea din Utah au examinat valorile terapeutice ale cepei şi au descoperit că quercetinul, compusul cel mai important din ceapă poate reduce nivelul tensiunii arteriale atunci când este consumată crudă.

Un supliment de 730 miligrame de quercetin pe zi (28 de zile) poate reduce tensiunea arterială într-un mod extrem de eficient şi de asemenea să reducă riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer. Studiile au raportat că hipertensivii care au primit un supliment de quercetin au prezentat o reducere remarcabilă a tensiunii sistolice şi diastolice de7, respectiv 5 mmHg.

Acest flavonoid din ceapa crudă limitează producţia de angiotensină II, o moleculă care contractă vasele de sange (vasoconstrictoare) şi care declanşează o creştere a tensiunii arteriale.

Ceapa crudă scade colesterolul

Consumul regulat de ceapă crudă ajută la reducerea colesterolului la persoanele obeze sau supraponderale, datorită efectului de creştere a nivelului de lipo-proteine.

Compuşii din ceapă reduceproducţia de colesterol cu până la 60%. Există un constituent specific din ceapă care inhibă îndeosebi sinteza colesterolului în ficat.

> Tuse, dureri de cap

Ceapa crudă pisată, aplicată pe frunte, poate elimina rapid durerile de cap. Ceapă roşie mică poate fi de asemenea utilizată ca expectorant. Ceapa feliată și înmuiată în miere timp de 2 sau 3 zile poate trata tusea uscată care sfidează toate siropurile convenţionale pentru tuse. În acelaşi scop, se poate amestca o ceapă mică zdrobită cu bomboane de zahăr pentru a ajuta la înmuierea flegmei şi a preveni tusea repetitivă.

> Tulburări şi infecţii urinare

În afară de faptul că ajută la prevenirea bolilor coronariene, arteroscleroza, tromboza şi hipertensiunea arterială, ceapa este de asemenea benefică în tratamentul tulburărilor tractului urinar. De exemplu, ceapa poate reduce senzaţia de arsură, experimentată de multe ori în timpul urinăriii, simptom asociat cu o infecţie. În cazul retenţiei urinare în vezica urinară, se poate lua un amestec de ceapă cu zahăr.

> Cancer, anemie

În afară de valoarea sa nutritivă, tulpinile cepei au de asemenea puterea de a preveni şi trata bolile de stomac. Ceapa este un stimulent şi un blând leac pentru iritaţiile stomacale. Compusul de sulf prezent în ceapa crudă contribuie la prevenirea dezvoltării celulelor canceroase, în special la stomac şi la sân.

Tulpina de ceapă poate fi consumată şi pentru tratarea anemiei severe, datorită sulfurilor irganice şi a uleiurilor esenţiale conţinute. Sucul de ceapă poate fi aplicat extern ca un antiseptic. De asemenea, ceapa previne şi tratează afecţiunile dentare.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. da, imi place ceapa cruda.

  2. multumim ,Taifas pentru ce ne scrii

  3. multumiri pentru tot ce postati foarte util

  4. timp de 2 luni am mancat ceapa si usturoi crud si mi a scazut colesterolul

  5. Ceapa este un colector de microbi ,de aceea trebuie consumata imediat ce a fost taiata ,altfel devine toxica !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.