Alimente pe care trebuie să le consumi zilnic dacă ai depuneri de colesterol în artere

Colesterolul este unul din markerii cei mai des investigați în analizele medicale uzuale.

Valoarea crescută a colesterolului LDL este considerată un factor de risc al bolilor coronariene.

Alimente pe care trebuie sa le consumi zilnic daca ai depuneri de colesterol in artere

Alimente pe care trebuie sa le consumi zilnic daca ai depuneri de colesterol in artere

Din fericire, este un factor de risc controlabil. Adică poate fi prevenit și îndepărtat. Dieta și stilul de viață sunt strategii naturale de impact.

Fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul trebuie ținute sub control dacă aveți hipercolesterolemie.

Aceștia pot agrava situația, crescând și mai mult șansele unui eveniment cardiovascular grav (atac de cord, accident vascular cerebral).

Riscul de depunere a colesterolului în artere

Colesterolul este o substanță vâscoasă care circulă prin sânge.

Cantitatea prezentă în fluxul sangvin este foarte importantă.

Dacă nivelul LDL crește, sau nivelul HDL este insuficient, colesterolul se poate depune în pereții arterelor care duc sângele la inimă și la creier.

Așadar, menținerea echilibrului dintre colesterolul LDl și colesterolul HDL este crucială pentru sănătatea arterelor și a inimii.

Modificarea alimentației este obligatorie

Testați colesterolul periodic dacă sunteți predispus la hipercolesterolemie.

Modificarea alimentației este extrem de importantă.

Dr. diabetolog Daniela Petrache prezintă într-un tutorial câteva metode naturale prin care cineva poate reduce colesterolul depus în artere.

Medicul face referire la câteva alimente care ar trebui incluse în dieta zilnică.

Unele previn depunerea colesterolului în vasele de sânge, altele ajută la reducerea acestuia.

Alimente pe care trebuie să le consumi zilnic dacă ai depuneri de colesterol în artere

Veți rămâne suprinși să descoperiți că majoritatea alimentelor care combat hipercolesterolemia sunt de fapt alimente bogate în grăsimi.

Peștele gras

Prima recomandare este peștele gras. Asociația Americană a Inimii îndeamnă la minim două porții de pește pe săptămână.

Această cantitate împiedică depunerea colesterolului în pereții arterei carotide.

Cele mai bune sortimente sunt somonul, sardinele, tonul, heringul și macroul.

Aceste tipuri de pește conțin din belșug Omega-3. Studiile au arătat că aceste grăsimi au efecte antiinflamatoare puternice.

Protejează împotriva inflamației arterelor (ateroscleroză) și a cheagurilor de sânge.

Acizii grași esențiali Omega-3 scad colesterolul LDL și îl cresc pe cel bun (HDL).

Totodată, reduc nivelul trigliceridelor din sânge.

Semințele de in

Din nou avem o recomandare din categoria grăsimilor.

Semințele de in sunt o sursă vegetală de Omega-3.

Conțin de asemenea fibre și compuși antioxidanți.

Consumate cu regularitate, ajută la scăderea glicemiei și a rezistenței la insulină la cei cu obezitate și prediabet.

Uleiul de măsline

Măslinele și uleiul de măsline sunt principala sursă de grăsime sănătoasă din dieta mediteraneană.

Dacă aveți hipercolesterolemie, boli de inimă, diabet sau obezitate, folosiți doar ulei de măsline la salate și la gătit. Renunțați la alte tipuri de ulei.

Acesta scade riscul de deces din cauza infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Acizii grași mononesaturați și polifenolii pe care îi găsim în uleiul de măsline ne ajută să scăpăm de colesterolul dăunător.

Mai mult, împiedică oxidarea acestuia și cresc nivelul colesterolului bun.

Un alt beneficiu este că scad tensiunea arterială crescută și previn apariția cheagurilor sangvine.

Avocado

Acesta se aseamănă mult cu uleiul de măsline în ceea ce privește tipul de grăsimi conținute.

Avocado este de asemenea o sursă bună de fibre.

Dacă mâncați un fruct pe zi, aveți șanse mari să reduceți colesterolul LDL.

Citește și – Un avocado pe zi scade grăsimea abdominală profundă la femei

Nucile

Fructele oleaginoase sunt și ele incluse în grupa alimentelor cu grăsimi bune.

Includeți-le în alimentația zilnică, între mese. Nu exagerați. 30 de grame pe zi sunt suficiente.

Pe lângă grăsimi bune, nucile conțin fibre, proteine și minerale.

Persoanele care consumă regulat nuci au un risc mai mic de accidente vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare grave.

Legumele

Încercați să consumați legume la fiecare masă. Acestea au un rol esențial în prevenirea aterosclerozei și a tulburărilor cardio-metabolice.

Sunt bogate în fibre, minerale și antioxidanți.

Ajută la diminuarea excesului de colesterol, a inflamației cronice și a tensiunii arteriale.

Cele mai bune alegeri sunt sfecla roșie, broccoli, conopida, varza, morcovul, țelina, tomatele și spanacul.

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt rareori prezente în meniurile noastre.

Cei mai mulți le folosesc ca decor la torturi și prăjituri.

Afinele, coacăzele, murele, zmeura și căpșunile sunt deosebit de bogate în antioxidanți.

Susțin sănătatea arterelor. Contribuie la scăderea colesterolului LDL și a tensiunii arteriale. Sunt de asemenea utile în diabet.

Citește și – Uimitor: Afinele scad glicemia, insulina și colesterolul după o masă copioasă

Vestea bună este că acestea se găsesc pe tot parcursul anului sub formă congelată în magazine.

Așadar, nu aveți nici un motiv să le mai evitați! Le puteți mixa în blender cu apă sau alte fructe pentru a obține un suc/smoothie delicios.

Se pot amesteca de asemenea cu iaurt sau cu cereale.

Fructele citrice

Altă categorie de fructe recomandată celor cu un colesterol crescut este categoria citricelor.

Acestea conțin flavonoide, substanțe cu acțiune antioxidantă.

Consumat zilnic, grepfrutul scade notabil concentrația de colesterol din sânge.

Atenție însă, nu trebuie consumat concomitent cu medicamentele. Interacționează cu foarte multe medicamente, mai ales sucul concentrat.

Scade sau crește acțiunea acestora.

Citește și – Lista medicamentelor cu care interacționează cu sucul de grepfrut

Ceaiul verde

Încercați să faceți acest ceai un obicei zilnic.

Cercetările arată că o cană de ceai verde pe zi poate reduce cu 5% riscul de deces prin boli cardiovasculare.

Oferă protecție împotriva unui număr mult mai mare de afecțiuni: cognitive, maligne, metabolice.

Surse articol:

1. American Heart Association, What is cholesterol? https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
2. Dr. Daniela Petrache, Scapă de colesterolul depus în artere: https://www.youtube.com/watch?v=wqH71FE-czg&ab_channel=Dr.DanielaPetrache

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.