Dureri în Gât – Tratamente Naturiste Interne şi Externe

Există foarte multe cauze ale durerilor în gât. În primul rând, poate fi vorba despre o iritaţie locală determinată de aerul uscat, praf sau chiar de inhalarea fumului de ţigară. Ca factori interni, infecţia amigdalelor (angina), viruşii sau diverse bacterii pot face să apară o senzaţie de usturime şi dureri în gât, însoţită uneori de înroşire.

dureri in gat tratamente naturiste

Când cauza nu este una gravă, durerile în gât se pot vindeca fără antibiotice în decursul a 7-10 zile, cu ajutorul ceaiurilor, gargarei sau a altor remedii naturiste din plante.

Dureri în gât – Simptome

– Ganglioni sau amgidale umflate
– Înroşirea faringelui cu puncte albe
– Febră mare, peste 38,3 grade Celsius
– Frisoane
– Dureri şi jenă la înghiţire

În cazul în care simptomele persistă mai mult de 10 zile şi apare febră peste 39 de grade Celsius, poate fi vorba despre o infecţie care necesită intervenţie medicală cu tratament antibiotic.

Tratamente interne pentru dureri în gât

• Se bea câte o cană de lapte cald cu gălbenuş de ou şi miere pe zi.
• Tinctură de ceapă. Din acest leac se ia câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
• Ceai din plante: echinaceea, muşeţel, cimbrişor, salvie, fenicul, tei, busuioc, frunze de nuc, nalbă, levănţică, tei sau sunătoare. Se alege una din plante şi se prepară o infuzie de 10 minute din 1-2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea cald, iar nu fierbinte.
• Hrean. Pentru menţinere şi prevenire, se poate lua câte o lingură de grean ras cu miere, cu o oră înainte de masa de dimineaţă. Cura poate dura o lună, iar după 2-3 luni de pauză se poate relua.
• Propolis. Se ia câte un bob de propolis şi se suge în gură, pentru reducerea inflamaţiei şi a durerii.
• Fagure cu miere. Este ideal să se mestece o bucăţică de fagure cu miere când apar durerile în gât.
• Lăptişor de matcă şi polenul de albine sunt alte produse apicole la fel de eficiente în tratarea durerilor de gât.

Tratamente naturiste externe pentru dureri în gât

Gargară cu plante:

• Gargară cu bicarbonat de sodiu pentru calmarea durerii şi a inflamaţiei. Se prepară o soluţie dintr-un pahar de apă şi jumătate de linguriţă de pulbere de bicarbonat.
• Garagară cu oţet de mere şi miere de albine (câte o linguriţă din fiecare), diluate în apă caldă. Soluţia nu se înghite.
• Se face gargară cu apă sărată pentru un efect expectorant. Soluţia se prepară dintr-un pahar de apă caldă şi jumătate de linguriţă de sare. Procedura se repetă la fiecare oră.
• Se face gargară cu o soluţie din apă fierbinte, sucul de la o lămâie, un vârf de cuţit de sare şi o linguriţă de miere. Gargara se face caldă, de 3 ori pe zi, pentru stoparea inflamaţiei şi a infecţiei şi eliminarea bacteriilor.
• Se face gargară cu ceai de cimbru preparat dintr-o mână de plantă la o cană de apă clocotită, pentru un efect antiseptic.
• Gargară cu ulei de salvie (2-3 picături în 10 cl de apă), de 3 ori pe zi, de 2 ori pe săptămână.
• Se fac clătiri ale gurii cu extract de arnică (se pun câteva picături în apă caldă) pentru reducerea inflamaţiei. Atenţie! Produsul nu se înghite, ci se scuipă.

Comprese şi cataplasme:

• Se aplică pe zona gâtului comprese din tifon cu cartofi cruzi raşi, stropiţi cu puţin oţet. Se leagă pentru a sta fix pe gât.
• Se aplică local cataplasme cu ceapă coaptă.
• Se pun cataplasme cu frunze de dafin pe gât, jumătate de oră.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.