Seleniul – pe cât de valoros sănătății, pe atât de dăunător în doze mari
Seleniul are o importanță fundamentală pentru sănătatea umană.
Este critic pentru funcția glandei tiroide, a sistemului imunitar și cardiovasculare.
Însă poate fi periculos atât în cantități insuficiente, cât și în cantități excesive.
Cuprins
Seleniul – antioxidant, imunostimulator, anticancerigen
Oamenii de știință îl numesc un antioxidant fascinant, cu efecte protectoare asupra sănătății.
Protejează împotriva stresului oxidativ.
Funcționează ca un co-factor pentru numeroase enzime.
Are de asemenea activități anticancerigene semnificative.
Crește activitatea macrofagelor și producția de imunoglobulină.
Încetinește procesul de îmbătrânire prin faptul că mărește flexibilitatea țesuturilor.
Reduce simptomele din perioada de menopauză.
Dacă nu este consumat în cantități suficiente, pot să apară o serie de boli degenerative cronice.
Citește și – Zăvăcusta – o plantă bogată în seleniu, care ajută în bolile canceroase, cardiovasculare, nervoase și ginecologice
Deficitul de seleniu
Deficitul moderat de seleniu din dieta zilnică predispune la boli, din cauza scăderii imunității.
Simptome
Lipsa de seleniu provoacă următoarele simptome:
- greață, vărsături
- dureri de cap
- confuzie, tulburări mentale
- letargie
- convulsii
- comă (în cazuri grave)
Deficitul de seleniu a fost constatat la un nivel mai mic de 85 mcg /L.
Reduce virulența virusului HIV și previne SIDA.
Persoanele cu carență de seleniu sunt înclinate spre depresie sau agravarea anxietății.
Deficitul afectează funcția sistemului nervos. Crește riscul de Alzheimer.
La femeile gravide, împiedică dezvoltarea optimă a embrionului.
Concentrații plasmatice mici cresc de 4-5 ori riscul de cancer de prostată.
Deficitul de seleniu pe termen lung poate afecta funcția sistemului cardiovascular.
Influențează direct riscul de infarct miocardic.
Lipsa de seleniu din corp este asociată și cu boli endemice.
Aportul insuficient de seleniu poate modifica funcția glandei tiroide.
Înrăutățește dispoziția, perturbă comportamentul și funcțiile cognitive.
Aceste probleme pot fi ameliorate prin suplimentarea cu seleniu.
Citește și – Nivelurile scăzute de seleniu cresc riscul de complicații și deces la persoanele cu COVID-19
Excesul de seleniu
Este important de subliniat că atât nivelurile prea mici, cât și dozele prea mari de seleniu pot face rău.
Între 1540 și 1600 mcg pe zi, seleniul devine toxic.
Seleniul a fost considerat multă vreme un element toxic.
Simptome
În regiunile în care solul conține mai mult seleniu decât în mod normal, oamenii și animalele au dezvoltat simptome de otrăvire: anemie, rigiditate osoasă, căderea părului, orbire.
Alte simptome de toxicitate sunt:
- mirosul de usturoi al respirației
- leziuni ale unghiilor și pielii
- hipotensiune
- tahicardie
- tremor
- contracții musculare
- anemie
- tuse uscată
- febră
- hipersalivație
Otrăvirea cu seleniu crește permeabilitatea capilarelor.
Consumat în exces, poate duce la diabet de tip 2.
Simptomele de intoxicare apar la persoanele care consumă 5 mg de seleniu pe zi sau la cei expuși la concentrații mai mari de 0,2 mg/m3 în aerul respirabil.
În general, concentrația de seleniu din aerul orașelor variază între 1 și 10 ng/m pătrat.
În Ankara există o concentrație care depășește 100 ng/m pătrat.
Doza zilnică recomandată de seleniu
WHO recomandă 55 mcg de seleniu pe zi pentru adulți.
„Food and Nutrition Board” din UK consideră necesară o doză de 40-70 mcg de seleniu pe zi pentru bărbați și 45-55 mcg pentru femei.
Copiii au nevoie de 25 mcg pe zi.
În Marea Britanie, necesarul zilnic recomandat este mai mare decât în alte zone din Europa: 75 mcg pentru bărbați și 60 mcg pentru femei.
La 100 mcg pe zi, seleniul ameliorează simptomele de depresie și anxietate.
În doze de 100-200 mcg, seleniu reduce daunele genetice.
200 mcg de seleniu pe zi (sub formă de selenit de sodiu), potențează formarea de celule T citotoxice și celule natural killer.
Doza de 400 mcg este considerată inofensivă.
Se găsește în două forme:
- forma organică (din alimente): selenometionină și selencisteină;
- forma anorganică (din suplimente alimentare): selenit și selenat.
Dacă aveți nevoie de suplimente cu seleniu, optați pentru seleniul organic. Această formă este mai ușor asimilată de organismul uman decât forma sintetică.
Rețineți că ambele forme de seleniu (organic și anorganic) pot fi dăunătoare dacă sunt administrate în doze excesive.
Cele mai bune surse sunt alimentele.
Seleniul se găsește în nucile braziliene, pește, crustacee, carnea de vită, de curcan și de pui, în cerealele fortificate, pâinea din grâu integral, fasolea și lintea.
Citește și – Top 11 alimente bogate în seleniu – un mineral esențial pentru imunitate, tiroidă, inflamații
Surse articol:
1. Kieliszek M. Selenium⁻Fascinating Microelement, Properties and Sources in Food. Molecules. 2019;24(7):1298. Published 2019 Apr 3. doi:10.3390/molecules24071298: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6480557/
2. Harvard T.H. Chan, Selenium: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/