De ce trebuie să renunți imediat la gluten dacă ai o boală tiroidiană
Dacă sunteți diagnosticat cu o afecțiune tiroidiană, atunci informațiile din acest articol vă pot fi de mare folos.
Dr. Eric Berg a realizat un scurt clip pe legătura dintre sănătatea tiroidei și consumul de gluten.
Un aspect la care puțini se gândesc, dar care are o importanță notabilă în gestionarea bolilor tiroidiene.
Cuprins
Afecțiunile tiroidiene sunt majoritar boli autoimune
Dr. Berg spune că majoritatea bolilor tiroidei, atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul au la bază o tulburare autoimună.
90% din cazurile de hipotiroidie sunt cauzate de Hashimoto. 70% din cazurile de hipertiroidie sunt cauzate de boala Graves – tot o afecțiune autoimună.
Legătura dintre gluten, intestin, imunitate și tiroidă
Pornind de la aceste date, putem avansa cu analiza relației dintre tiroidă, intestin, sistemul imunitar și aportul de gluten.
Glutenul este proteina din grâu, secară și orz care la anumite persoane provoacă intoleranță sau boala celiacă.
Ce este boala celiacă? Este o afecțiune inflamatorie cauzată de o reacție imunitară.
Consumul de gluten declanșează un răspuns imunitar în intestinul subțire.
În timp, această reacție vatămă mucoasa intestinului și împiedică absorbția unor nutrienți (sindrom de malabsorbție).
Leziunile intestinale pot cauza diaree, balonare, oboseală, anemie, scădere în greutate sau chiar complicații mai grave.
Nu există un tratament anume pentru boala celiacă. Singurul mijloc de control a simptomelor este evitarea consumului de alimente care conțin gluten.
Anticorpii atacă o enzimă din glanda tiroidă similară glutenului
În intestinul subțire, glutenul se transformă în gliadină. Această proteină este similară, aproape identică unei enzime din tiroidă.
Enzima respectivă se numește „transglutaminază”.
Dacă o persoană are anticorpi ce atacă glutenul ingerat prin dietă, în mod automat aceștia vor ataca și transglutaminaza din tiroidă, întrucât aceasta este asemănătoare glutenului din cereale.
Această similitudine moleculară există în toate bolile autoimune, spune dr. Berg.
Întotdeauna există un virus sau un aliment care mimează un țesut din corp și pe care sistemul imunitar îl atacă în mod greșit.
Atacul asupra tiroidiei poate fi oprit prin eliminarea glutenului din dietă
În bolile tiroidiene, indiferent dacă este vorba despre o hipotiroidie sau o hipertiroidie, este foarte important să se elimine glutenul din alimentație.
Această eliminare trebuie să fie 100%. Ori de câte ori vom consuma un aliment care conține gluten, corpul îl va trata ca pe un invadator periculos.
În consecință, va ataca glutenul, dar și anumite părți din glanda tiroidă.
Drept urmare, țesutul tiroidian va intra într-o stare inflamatorie.
Soluții și recomandări
Dr. Berg recomandă celor care au o afecțiune tiroidiană să urmeze aceste principii:
- excluderea definitivă a glutenului din dietă
- adoptarea unui diete ketogenice
- practicarea postului intermitent
Dieta keto însoțită de postul intermitent au un rol important în tratarea bolilor tiroidiene și nu numai, deoarece scad drastic inflamația.
Trei suplimente utile pentru tiroidă sunt seleniul, vitamina D și probioticele.
Seleniul, la rândul lui, scade inflamația. Este un microelement esențial pentru persoanele care au tiroidită autoimună (Hashimoto). Dar ajută în ambele tipuri de boli tiroidiene.
Vitamina D este unul din cele mai bune antiinflamatoare naturale. Dr. Berg recomandă doze mari de vitamina D3: 10.000 UI pe zi.
Dacă ținem seama de informațiile de mai sus și de legătura dintre bolile tiroidiene și intestin, este lesne de înțeles de ce sunt recomandate probioticele.
Citește și – Tipuri de făină fără gluten
Alte sfaturi importante
Sărurile biliare sunt de asemenea benefice în hipotiroidie, deoarece cresc conversia hormonului inactiv T4 în forma activă T3.
În hipertiroidie este contraindicat iodul. Hormonii tiroidieni sunt făcuți din iod.
O glandă hiperactivă, care produce deja prea mulți hormoni, nu trebuie să primească iod suplimentar, deoarece acesta va crește și mai mult nivelul de hormoni tiroidieni.
Citește și – Pâine din quinoa – pentru cei care nu tolerează glutenul
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, The Thyroid Gland and Gluten: Important: https://www.youtube.com/watch?v=66XAjczob4Q&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Mayo Clinic, Celiac Disease: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220