Gingivita – Simpotme şi Tratamente Naturiste
Gingivita este o inflamaţie a gingiei dintre dinţi în cel mai frecvent caz, care poate să apară în urma unei întreţineri neigienice a gurii, sau din cauza depunerii tartarului dentar. Există şi anumite boli care pot determina inflamaţia gingiilor: febră, intoxicaţii cu plumb, mercur sau săruri de argint, sau diabet.
Gingivitele sunt clasificate ca fiind primul stadiu al parodontopatiei. Acestea pot fi de natură iritative, toxice sau chiar infecţioase. Simptomele se referă de regulă la umflarea gingiei, însoţită de sângerări spontane cu retracţie gingivală, precum şi pungi mici cu puroi în anumite locuri. În aceste cazuri, igienta dentară lipseşte cu desăvârşire. Frecatul dinţilor cu periuţa, inclusiv mestecarea alimentelor tari pot leza gingia.
Gingivita la copii
La copii, pentru prevenirea paradontitelor este importantă alăptarea la sân până la o vârstă cât mai mare a bebeluşului. Acest fapt va contribui enorm la dezvoltarea armonioasă a aparatului dentomaxilar. Până la 7 ani, alimentaţia trebuie să fie axată pe fructe şi zarzavaturi dure şi zemoase, lactate, dulciuri şi carne în proporţii rezonabile. Mamele trebuie să ştie că suptul degetelui sau a creionului poate duce la anomalii dentomaxilare, care pot la rândul lor cauza parodontita.
Remedii naturiste pentru gingivită
– Se recomandă consumul de fructe zemoase pentru o auto-curăţire dentară naturală
– În sângerarea gingiilor, se poate lua Spirulină. Acest produs are efecte bune la persoanele afectate de această boală de mulţi ani.
– Este bine ca alimentele tari bogate în fibre alimentare să se mestece bine, pentru a curăţa dinţii, pentru a corecta aşezarea lor şi pentru a oferi o irigare bună cu sânge a cavităţii bucale. Se ştie că atunci când alimentele sunt mestecate bine, în cavitatea bucală sunt stimulate anumite enzime care la rândul lor declanşează procesul digestiei.
– Cei de: nuc, salvie, stejar, cerenţel, şovârf, coada-calului, mur, suflină, sunătoare, muşeţel, turiţă-mare, tei, coada-racului sau frunze de gutui. Se prepară un decoct şi se foloseşte sub formă de gargară.
– Decoct de fructe de afin – se prepară dintr-o mână de fructe la un litru de apă. Se fierbe până scade la 500 ml. Cu lichidul obţinut se fac clătiri ale gurii.
– Gargară cu suc de lămâie amestecat cu miere şi apă.
– Gargară cu suc de dude
– Gargară cu decoct de gutui sau smochine
– Se consumă fructe cu acţiune antiinflamatoare: afine, mure, coacăze negre, agrişe, portocale, smochine.
– Se freacă gingia cu lămâie.
– În locul pastei de dinţi se poate folosi pastă cu sare
– Rezultate bune în cazuri de gingivită dă produsul Q gel forte, care conţine Coenzima Q 10. Este recomandat şi în caz deparadontoză, angină, infarct miocardic. Se poate lua şi pentru reglarea metabolismului şi menţinerea unui tonus general foarte bun.