Ginseng – o nouă armă descoperită împotriva obezității

Persoanele plinuțe caută numeroase mijloace de a slăbi. Unele țin post intermitent, urmează o dietă (ketogenică), altele fie fac sport sau apelează la anumite suplimente.

Referitor la suplimente, cercetătorii au identificat numeroase plante și compuși naturali care luptă împotriva obezității.

O descoperire recentă este ginsengul (Panax ginseng).

Ginseng – o nouă armă descoperită împotriva obezității

Ginseng – o nouă armă descoperită împotriva obezității: shurkin_son / Freepik.com

Rădăcina de ginseng – o plantă valoroasă în medicina tradițională chineză

Rădăcina acestei plante este folosită de foarte mult timp în medicina tradițională din China.

Este cunoscută în special pentru efectele sale revigorante și energizante.

Este indicată în anemie, oboseală, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), ischemie cerebrală, hipertensiune arterială, boli cardiace, cancere.

Potrivit unui studiu recent, apărut în jurnalul „Gut” a arătat că ginsengul poate avea un nou beneficiu. Anume acela de a elimina excesul de greutate.

Obezitatea și supraponderalitatea sunt o problemă îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea țărilor dezvoltate.

O strategie eficientă de a combate obezitatea este activarea țesutului adipos maro (celulele grase maro).

Principalul rol al țesutului gras maro este să ardă caloriile din alimente și să inducă termogeneza (procesul de producere a căldurii în corp).

Citește și – Pătrunjelul produce o slăbire rapidă – rețetă anti-obezitate de dr. Eugen Giurgiu

Stimulează arderea caloriilor și reduce adipozitatea

Un studiu pe vârstnici realizat de chinezi sugerează că termogeneza provocată de celulele grase maro este o metodă eficientă de tratarea a bolilor metabolice, precum obezitatea.

Cercetările anterioare au arătat că grăsimea maro ajută la controlul greutății corporale.

La fel ca fibrele, ginsengul determină bacteriile bune din intestin să producă metaboliți cu efecte anti-obezitate, precum acizi grași de lanț scurt.

Au testat această ipoteză pe șoareci diabetici. Cercetătorii au dat animalelor extract de gingeng și au evaluat efectele plantei asupra microbiomului intestinal.

Rezultatele au arătat că ginsengul determină o bacterie intestinaă numită Enterococcus faecalisproducă un acid gras nesaturat de lanț lung numit acid miristoleic (un Omega-5).

Atâta bacteria în sine, cât și acest acid gras activează țesutul adipos brun și stimulează arderea caloriilor.

Acesta este mecanismul prin care ginsengul reduce adipozitatea.

Acest studiu arată că ginsengul, împreună cu bacteria E. faecalis și acidul gras miristoleic acționează singeric asupra metabolismului grăsimii.

Citește și – Ceapa poate preveni obezitatea și îmbunătăți funcția ficatului

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Obezitatea nu apare din nimic. Ea este de multe ori rezultatul unei alimentații incorecte și a stilului de viață haotic.

Cea mai importantă lecție de viață peste un obez, spune autorul rus Mikhail Tombak, este acesta: mănâncă mai puțin!

Mai în glumă, mai în serios, multe din obiceiurile noastre alimentare sunt greșite și dăunătoare.

O persoană supraponderală trebuie să schimbe nu doar conținutul meniurilor și să corecteze și modul în care mănâncă.

Pentru a evita îngrășarea trebuie excluse în primul rând alimentele rafinate și procesate. Excesul ponderal este favorizat de produsele făinoase și dulci.

Făina și zahărul împiedică absorbția nutrienților din alimente în corp. Nefiind hrăniți în mod optim, ne vom simți permanent înfometați sau nesătui.

Acest cerc vicios în care măncâm și ne îngrășăm fără să ne săturăm este o adevărată capacană.

Odată stabilită calitatea alimentelor, trebuie stabilită și cantitatea corectă. Utilizarea de farfurii mai mici poate ajuta în acest sens.

O altă schimbare care trebuie făcută este în modul în care sunt consumate alimentele. Acestea trebuie mestecate încet. O îmbucătură trebuie mestecată de circa 50 de ori.

Citește și – Tinctura de ienupăr combate obezitatea și infecțiile genito-urinare-RENALE

Surse articol:

1. Ramon Tomey, Researchers eye ginseng as a natural medicine for preventing obesity, Herbs.News: https://www.herbs.news/2021-12-03-ginseng-as-natural-medicine-for-preventing-obesity.html
2. Cambria C, Sabir S, Shorter IC. Ginseng. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538198
3. Mikhail Tombak, De ce sunt ineficiente programele de slăbire? Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 65

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.