Sulful – un mineral vital pentru articulații, păr, piele și unghii

Deși mai puțin notoriu decât alte minerale, sulful este fundamental pentru sănătatea noastră.

Este un nutrient esențial, fără de care nu putem trăi.

Sulful – un mineral vital pentru articulații, păr, piele și unghii

Sulful – un mineral vital pentru articulații, păr, piele și unghii

Ce este sulful?

Sulful este un mineral non-metalic.

Este al al 10-lea cel mai abundent element din univers, al 6-lea macromineral din laptele matern și al 3-lea mineral cu cea mai mare concentrație din corpul uman, după calciu și fosfor.

Ce roluri are sulful în corp

Sulful funcționează ca un cofactor în enzimele implicate în reglarea proceselor oxidative.

Ajută la producția de colagen și crearea țesuturilor conjunctive.

Este un nutrient vital pentru articulații, păr, piele și unghii.

Principalele funcții ale sulfului în corp sunt:

  • hrănirea mitocondriilor
  • producția de energie necesară pentru buna funcționare a celulelor
  • desfășuarea proceselor metabolice
  • menținerea echilibrului de azot în celule
  • sinteza proteinelor sub formă de energie

Un rol esențial al sulfului este sinteza de glutation. Acesta este un antioxidant puternic, care neutralizează radicalii liberi.

Glutationul este implicat în procesarea substanțelor toxice, precum medicamente, steroizi, metale grele și xeobiotice.

Mai mult decât atât, sulful însuși ajută la eliminarea toxinelor.

Prin faptul că menține un flux sangvin curat și sănătos, previne îngustarea vaselor de sânge și formarea de plăci arteriale.

Din aceste considerații este important pentru prevenirea aterosclerozei.

Ce riscuri determină aportul insuficient de sulf

Sulful provine din sinteza proteinelor, precum metionina, cisteina, cistina, hemocisteina, hemocistina și taurina.

În general, persoanele vegetariene și cei care nu consumă suficiente poteine pot avea niveluri scăzute de sulf.

Deficitul de minerale din sol și pesticidele sunt alți factori care contribuie la un aport diminuat de sulf din dietă.

Aportul insuficient din alimente este asociat cu un risc crescut de:

  • boli cardiovasculare
  • accidente vasculare cerebrale
  • boli articulare
  • malnutriție protein-calorică
  • acumulare de toxine în corp

Carența de sulf poate cauza probleme și mai mari la persoanele cu HIV, persoanele care primesc medicamente intravenos și atleții de performanță.

Alimente bogate în sulf

Compușii care conțin sulf se găsesc în toate celulele corpului. Acest element este necesar pentru menținerea proceselor celulare și intracelulare critice.

Iată doar câteva motive pentru care trebuie să ne asigurăm un aport adecvat de sulf.

Sunt numeroase alimente care au în compoziția lor o anumită cantitate de sulf, precum organosulf.

Acest compus este preluat de plante din sol și se transferă la animalele care consumă acele plante și apoi la om.

Sunt două categorii majore de legume care ne pot oferi doze semnificative de sulf.

Este vorba despre legumele crucifere și legumele Allium.

Mirosul înțepător al bulbilor de ceapă, praz și usturoi este dat tocmai de compușii bogați în sulf pe care îi conțin.

Din clasa legumelor crucifere fac parte varza, conopida, broccoli, ridichea, rucola și hreanul.

Un studiu apărut în 2015 în jurnalul „Food Chemistry” a arătat că aceste legume aduc cea mai mare cantitate de sulf în corp (42%).

Consumul lor a fost corelat cu o serie de beneficii importante, precum prevenirea:

  • cancerului
  • bolilor cardiovasculare
  • diabetul de tip 2
  • bolilor neurodegenerative

Citește și – Alimentele bogate în sulf combat cancerul și bolile cardiovasculare

Alte alimente bogate în sulf sunt leguminoasele. Soia are cea mai mare concentrație de aminoacizi bogați în sulf, precum  metionină și cisteină.

Sunt și fructe care conțin sulf:

  • avocado
  • piersici
  • zmeura
  • fructele uscate (caise, curmale, prune, smochine)

Crabul, homarul, scoicile, nucile și semințele sunt de asemenea surse bune de sulf pentru vegetarieni.

Însă cele mai mari niveluri de metionină și cisteină le au produsele animale, în special organele de animale.

Gălbenușul de la ouăle de găină și prepeliță are cea mai mare cantitate de sulf.

Citește și – Ceapa și usturoiul îmbunătățesc starea persoanelor cu diabet sau hipertensiune arterială

Surse articol:

1. Greenmedinfo, Are you getting enough dietary sulfur? https://www.greenmedinfo.com/blog/are-you-getting-enough-dietary-sulfur
2. Komarnisky LA, Christopherson RJ, Basu TK. Sulfur: its clinical and toxicologic aspects. Nutrition. 2003 Jan;19(1):54-61. doi: 10.1016/s0899-9007(02)00833-x. PMID: 12507640: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12507640/
3. Parcell S. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Altern Med Rev. 2002 Feb;7(1):22-44. PMID: 11896744: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11896744/
4. Ingenbleek Y, Kimura H. Nutritional essentiality of sulfur in health and disease. Nutr Rev. 2013 Jul;71(7):413-32. doi: 10.1111/nure.12050. Epub 2013 May 24. PMID: 23815141: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23815141/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.