O singură masă de ciuperci crește imunitatea pentru 2 săptămâni

Bazat pe studii științifice

Multe din alimentele pe care le considerăm o banale au calități terapeutice excepționale.

Ciupercile, de pildă, au un rol important în imunitatea mucoaselor – suprafețele cele mai expuse la agenții infecțioși.

O singură masă de ciuperci crește imunitatea pentru 2 săptămâni

O singură masă de ciuperci crește imunitatea pentru 2 săptămâni: Azerbaijanstockers

Ciupercile ne protejează de bolile infecțioase

Potrivit unui studiu apărut în noiembrie 2021 în jurnalul „Nutrition”, ciupercile Champignon accelerează secreția salivară de imunoglobulina A (IgA).

IgA sunt anticorpi secretori majori. Aceștia sunt prezenți în lacrimi, salivă și secrețiile organelor respiratorii, gastrointestinale și urogenitale.

Imunoglobulina A secretorie este prima linie de apărare a sistemului imunitar humoral adaptiv la nivelul mucoaselor.

Un nivel scăzut al acestor anticorpi crește riscul de infecții.

Cresc secreția de anticorpi de la nivelul mucoaselor

Cercetătorii coreeni au investigat recent efectele consumului de ciuperci din specia Agaricus bisporus) asupra secreției de IgA.

Aceste ciuperci se mai numesc „ciuperci albe”  sau „ciuperci Champignon” și se găsesc în toate supermarketurile.

Au fost selectați 24 de adulți sănătoși, care au fost împărățiți în 2 grupe.

Un grup a urmat dieta obișnuită, iar celălalt grup a adăugat la dieta zilnică 100 g de ciuperci albe fierte.

Studiul a durat 1 săptămână.

Cercetătorii au prelevat probe de salivă înainte de studiu și după fiecare săptămână, timp de 3 săptămâni.

O masă de ciuperci albe → imunitate mai mare pentru 2 săptămâni

Rezultatele au arătat că rata de secreție a imunoglobulinei A a crescut semnificativ în săptămâna 1 și 2 la participanții care au mâncat ciuperci.

După prima săptămână, rata a crescut cu 53%, iar după a doua săptămână, cu 56%.

Nivelul IgA a revenit la normal în a treia săptămână.

Citește și – Ciupercile au proprietăți imunitare, antitumorale, anti-colesterol și anti-obezitate

Acest studiu arată că ciupercile au capacitatea de a accelera secreția de IgA și de a îmbunătăți imunitatea mucoaselor.

O singură masă de ciuperci a crescut nivelul anticorpului IgA, iar efectele ei au durat 2 săptămâni.

Primul contact cu agenții infecțioși se face prin căile aeriene și tractul digestiv, care sunt căptușite cu salivă.

Dacă aceste mucoase au un nivel crescut de anticorpi neutralizanți, riscul de a ne îmbolnăvi este mult mai mic.

Alte beneficii ale ciupercilor

Nutriționiștii încurajează consumul de ciuperci până la 3 porții pe săptămână.

Sunt sărace în calorii. Conțin proteine, acizi grași, terpenoizi, fenoli, lectine, steroizi și polizaharide.

Diferite specii de ciuperci au proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antidiabetice, hipotensive, hipocolesterolemiante, antitrombotice, anticancerigene, antitumorale și anti-coagulante.

Citește și – Supă-cremă de ciuperci, pentru un abdomen plat – dr. Laura Ene

Surse articol:

1. Plant Based Science London, Single meal of mushrooms, effects last 2 weeks: https://www.youtube.com/watch?v=lqTWWt_bsWE&ab_channel=PlantBasedScienceLondon
2. Synevo, Imunoglobulina IgA: https://www.synevo.ro/shop/imunoglobulina-iga/
3. Jeong, Sang Chul & Koyyalamudi, Sundar & Pang, Gerald. (2011). Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.). 28. 527-31. 10.1016/j.nut.2011.08.005: https://www.researchgate.net/publication/51824898_Dietary_intake_of_Agaricus_bisporus_white_button_mushroom_accelerates_salivary_immunoglobulin_A_secretion_in_healthy_volunteers<
4. Waill A. Elkhateeb, Ghoson M. Daba, Marwa O. Elnahas, Paul W. Thomas, Anticoagulant Capacities of Some Medicinal Mushrooms, ARC Journal of Pharmaceutical Sciences (AJPS)
Volume 5, Issue 4, 2019, PP 1-9: www.arcjournals.org
5. Rahul Mehta, Anti-thrombotic Attribute of Different Type of Mushrooms, Int. J. Curr. Microbiol. App.Sci (2020) 9(8): 815-820: https://doi.org/10.20546/ijcmas.2020.908.08<
6. Djibril M Ba, Paddy Ssentongo, Robert B Beelman, Joshua Muscat, Xiang Gao, John P Richie, Jr, Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies, Advances in Nutrition, Volume 12, Issue 5, September 2021, Pages 1691–1704, https://doi.org/10.1093/advances/nmab015

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.