Capsulele cu usturoi ameliorează artrita reumatoidă la femei
√ Bazat pe studii științifice
Alimentele cu efect antioxidant și antiinflamator pot ameliora numeroase boli și afecțiuni.
Usturoiul este unul din ele. Acesta conține compuși care reduc stresul oxidativ și inflamația sistemică.
Un studiu publicat recent în „International Journal of Clinical Practice”, a arătat că usturoiul are efecte benefice în artrita reumatoidă.
Cuprins
Artrita reumatoidă – o boală dureroasă
Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună cronică, deosebit de dureroasă.
Afectează căptușeala articulațiilor, provocând umflături dureroase. În timp, inflamația poate duce la erodarea osului și deformarea articulației.
Artrita reumatoidă poate să vatăme și alte sisteme ale corpului, precum pielea, ochii, plămânii, inima sau vasele de sânge.
Nu se cunosc cu precize cauzele.
Incidența ei este mult mai mare la femei decât la bărbați.
Simptomele sunt: articulații umflate, fierbinți și sensibile la atingere, rigiditate articulară care se înrăutățește dimineața sau după lipsă de mișcare, oboseală, febră sau pierederea apetitului.
Fiind o afecțiune autoimună, tratamentul este mult mai complex decât în cazul altor boli articulare.
Citește și – Uleiul de chimen negru – mai eficient decât Diclofenac în durerile articulare
Usturoiul reduce stresul oxidativ
Usturoiul este unul din cele mai valoroase alimente funcționale. Are proprietăți farmacologice diverse: antioxidante, antiinflamatoare, antibiotice, antitrombotice.
Studiul clinic menționat mai sus a fost realizat pe 70 de femei cu artrită reumatoidă moderată spre severă.
Participantele au fost împărțite în mod aleatoriu în 2 grupuri. Un grup a primit 2 tablete cu usturoi pe zi, iar celălalt grup a primit 2 tablete placebo.
Fiecare tabletă conținea 500 mg de usturoi, echivalentul a 2,500 mg de usturoi proaspăt.
Durata de intervenție a fost de 2 luni.
Cercetătorii iranieni au măsurat diferiți indicatori ai bolii, înainte și după studiu:
- statusul oxidativ
- capacitatea antioxidantă totală
- nivelul de malondialdehidă (un marker al stresului oxidativ)
- calitatea vieții participantelor, prin chestionare
Grupul tratat cu capsule de usturoi a avut parte de o îmbunătățire a statusului bolii:
- creșterea nivelurilor serice de antioxidanți
- scăderea substanțială a nivelurilor de malondialdehidă
- atenuarea durerii după activitate fizică
- îmbunătățirea calității vieții (dizabilitatea funcțională, mersul, ridicatul de jos, sănătatea personală)
Nici unul din aceste efecte nu a fost constatat la grupul placebo.
Este primul studiu clinic care evaluează efectele usturoiului asupra stresului oxidativ pe persoane cu artrită reumatoidă.
Usturoiul îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu AR
Autorii demonstrat că suplimentarea cu usturoi ameliorează stresul oxidativ la pacienții de sex feminin.
Totodată, îmbunătățește scorurile de durere și calitatea vieții.
Stresul oxidativ are un rol critic în patogeneza (dezvoltarea) artritei reumatoide și bolilor cardiovasculare.
Chiar și la o suplimentare cu 1.000 mg de usturoi pe zi, timp de 8 săpămâni, cercetătorii au obținut efecte bune.
Tratamentul a redus semnificativ nivelul proteinei C-reactive, oboseala, intensitatea durerilor, numărul de articulații sensibile și umflate.
Usturoiul poate fi considerat un adjuvant potențial în tratamentul artritei reumatoide datorită faptului că ameliorează mediatorii inflamatori și simptomele clinice.
Alte plante sau substanțe care pot avea efecte benefice asupra biomarkerilor de stres oxidativ sunt:
- afinele
- semințele de susan
- ghimbirul
- scorțișoara
- coenzima Q10
Citește și – Dieta antiinflamatoare ameliorează simptomele de artrită reumatoidă în 2 săptămâni
Surse articol:
1. Mayo Clinic, Rheumatoid Arthritis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
2. Agata P., Garlic supplementation may benefit women with rheumatoid arthritis, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/garlic-supplementation-may-benefit-women-with-rheumatoid-arthritis
3. Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, evaluating the garlic supplement effects on some serum biomarkers of oxidative stress, and quality of life in women with rheumatoid arthritis. Int J Clin Pract. 2020 Jul;74(7):e13498. doi: 10.1111/ijcp.13498. Epub 2020 Apr 9. PMID: 32159257: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32159257/
4. Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32478922/
5. Helli B, Mowla K, Mohammadshahi M, Jalali MT. Effect of Sesamin Supplementation on Cardiovascular Risk Factors in Women with Rheumatoid Arthritis. J Am Coll Nutr. 2016 May-Jun;35(4):300-7. doi: 10.1080/07315724.2015.1005198. Epub 2015 Jul 7. PMID: 26151734: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26151734/