Ceapa și usturoiul îmbunătățesc starea persoanelor cu diabet sau hipertensiune arterială

Bazat pe studii științifice

Ceapa și usturoiul ocupă un loc de cinste între leacurile milenare.

Sunt folosite în medicină populară în numeroase boli, de la cele infecțioase la cele cardio-metabolice.

Ceapa și usturoiul îmbunătățesc diabetul și hipertensiunea arterială

Ceapa și usturoiul îmbunătățesc diabetul și hipertensiunea arterială

Proprietățile lor antihipertensive și hipoglicemice sunt documentate de zeci de ani.

Studiile au dezvăluit mult mai multe activiăți: antioxidante, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene și antifungice.

O lucrare recentă a arătat că legumele din familia Allium modulează hemostaza insulinei.

Ceapa și usturoiul scad rezistența la insulină

Cercetătorii iranieni au studiat incidența rezistenței la insulină la persoanele care consumă în mod obișnuit ceapă și usturoi în stare crudă.

Au recrutat femei și bărbați cu vârsta medie de 39 de ani, din studiul „Tehran Lipid and Glucose Study” realizat între anii 2006-2008 și 2009-2011.

Nivelurile de insulină serică a jeun și glucoza serică a jeun au fost măsurate la începutul studiului și din nou după 3 ani.

Rezultatele au arătat că aportul cel mai mare de legume Allium (142 g pe săptămână comparativ cu 8 gr/săptămână) a fost asociat cu o scădere semnificativă a riscului de rezistență la insulină și hiperinsulinemie.

Acest studiu sugerează că ceapa și usturoiul sunt agenți nutriționali care pot îmbunătăți homeostaza glucozei și insulinei.

Citește și – Macerat de usturoi pentru persoanele cu diabet – rețeta unui medic austriac

Țin diabetul sub control 

Experimentele pe șoareci și șobolani cu diabet zaharat indus au demonstrat eficacitatea usturoiului în scăderea zahărului din sânge.

Rapoartele publicate susțin că în usturoi și în ceapă se găsește un aminoacid care poate ajuta la controlul diabetului. Este vorba despre S-metil L-cisteină.

Uleiul de usturoi conține disulfidă de dialil, un compus care reduce grăsimile din sânge și morbiditatea în diabet.

Consumul de usturoi ajută la îmbunătățirea sindromului metabolic. Este vorba despre obezitatea abdominală, tensiunea arterială crescută, dislipdemia și hiperglicemia.

Citește șiCeapa este un antidiabetic eficient – 140 g pe zi scad semnificativ glicemia

Compușii antidibetici din ceapă sunt S-metilcisteina și flavonoidele.

Acești compuși scad glucoza sangvină, lipidele serice, stresul oxidativ și peroxidarea grăsimilor.

Totodată, măresc secreția de insulină și activitatea enzimelor antioxidante.

Persoanele cu diabet, dislipidemie sau hipertensiune arterială care consumă usturoi pe termen lung au beneficii mai mari.

Aceste două legume sunt deseori incluse în tratamentul hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, accidentelor vasculare cerebrale, hiperlipidemiei și trombozelor.

S-au dovedit eficiente și în alte boli, precum Alzheimer sau cancer.

Citește șiConsumul de ceapă  scade glicemia și grăsimile din sânge și are efecte anti-diabetice

Surse articol:

1. Parvin Mirmiran, Zahra Bahadoran, Maryam Tohidi, Fereidoun Azizi, Higher consumption of Allium vegetables may modulate insulin homeostasis: A longitudinal follow-up study, Journal of Herbal Medicine, Volumes 17–18, 2019: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210803319300065
2. Rubi Gupta and Prashant Kaushik (July 2nd 2021). Phyto-Potential of Allium cepa and Allium sativum, Herbs and Spices – New Processing Technologies, Dr. Rabia Shabir Ahmad, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.98374. Available from: https://www.intechopen.com/chapters/77388
3. Wan, Qianyi & Li, Ni & Du, Liang & Zhao, Rui & Yi, Mengshi & Xu, Qiushi & Zhou, Yong. (2019). Allium vegetable consumption and health: An umbrella review of meta‐analyses of multiple health outcomes. Food Science & Nutrition. 7. 10.1002/fsn3.1117: https://www.researchgate.net/publication/334370306_Allium_vegetable_consumption_and_health_An_umbrella_review_of_meta-analyses_of_multiple_health_outcomes
4. Kendler BS. Garlic (Allium sativum) and onion (Allium cepa): a review of their relationship to cardiovascular disease. Prev Med. 1987 Sep;16(5):670-85. doi: 10.1016/0091-7435(87)90050-8. PMID: 3317392: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3317392/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.