Lactoferina din lapte blochează multiplicarea agenților infecțioși (bacterii, viruși, ciuperci)

Mihaela Bilic, medic primar în nutriție și boli metabolice susține cu tărie consumul de lapte.

Teoria că laptele este bun doar pentru copii este falsă. Pe adolescenți îi ajută să crească mai înalți, iar pe adulți îi ferește de obezitate și alte boli.

Lactoferina din lapte impedica multiplicarea agentilor infectiosi

Lactoferina din lapte impedica multiplicarea agentilor infectiosi

Lactoferina – proteina miraculoasă din lapte

Laptele conține o substanță foarte valoroasă, numită lactoferină.

Ea se găsește atât în laptele matern, cât și în laptele de vacă.

Este o glicoproteină care leagă fierul și influențează mașinăria complexă a sistemului imunitar.

Are activități imunologice importante, fiind atât antibacteriană, cât și antivirală.

Cercetătorii o consideră a fi cea mai polivalentă proteină din sistemul de apărare împotriva infecțiilor și leziunilor tisulare la vertebrate.

Lactoferina a fost fi izolată din lapte și concentrată. Beneficiile sale sunt deja recunoscute de FDA.

Citește și – De ce este laptele un aliment miraculos – dr. Mihaela Bilic

Lactoferina împiedică dezvoltarea microbilor

Are capacitatea de a interacționa cu diverși microbi.

Dr. Mihaela Bilic spune că în prezența lactoferinei, microorganismele dăunătoare nu se mai pot dezvolta.

Agenții infecțioși au nevoie de fier pentru a crește și a se înmulți.

Prin faptul că leagă fierul, lactoferina taie principala sursă de hrană a microbilor. Împiedică astfel accesul lor în celule și multiplicarea lor.

Lactoferina acționează ca un scut împotriva bolilor infecțioase. Patogenii dăunători nu mai pot crește, nu se pot înmulți și nu mai pot infecta gazda.

Modulează imunitatea înnăscută și cea dobândită

Lactoferina nu are doar calități antimicrobiene, ci și imunomodulatoare.

Ea modulează răspunsurile sistemului imunitar înnăscut și ale celui adaptativ (sau dobândit).

Această substanță reglează activitatea, migrarea și creșterea celulelor imune.

Ea țintește moleculele cu încărcătură negativă, precum moleculele microbiene pro-inflamatorii.

Citește șiCum să consumi lactatele fără să te îngrași – dr. Mihaela Bilic

Împiedică atașarea coronavirusurilor de celulă

Există dovezi că lactoferina se leagă de câțiva receptori folosiți de coronavirusuri, blocându-le intrarea în celule.

Ar putea împiedica inclusiv atașarea virusului SARS-CoV-2 de celulele gazdă, prevenind astfel sindromul respirator acut sever.

Cercetătorii spun că lactoferina are o valoare profilactică și terapeutică în pandemia de COVID-19.

Dr. Bilic spune că lactoferina este atât de eficientă încât blochează chiar și patogenii rezistenți, și cei la care nu avem tratament.

Nutriționistul menționează aici virusul HIV, virusul herpetic și coronavirusuri.

Iaurturile cu lactoferină – protecție antivirală și antimicrbiană

În urma unei documentări personale pe lactoferină în perioada pandemiei, dr. Bilic a propus crearea unui produs lactat cu adaos de lactoferină.

Împreună cu farmacistul Mihai Miron, a dezvoltat o linie de iaurturi îmbogățite cu lactoferină.

Iaurt cu lactoferina

Iaurt cu lactoferina

Le numește „iaurturi funcționale”, adică produse alimentare cu rol profilactic sau terapeutic.

Inclusiv laptele folosit la prepararea lor este furnizat văcuțe crescute sănătos de fermieri.

Dr. Bilic consideră lactoferina o substanță realmente miraculoasă. Pe lângă faptul că este super-eficientă, nu are efecte adverse.

„Măi oameni buni, de ce nu mâncăm lactoferină cu lingurița?”

Alte tipuri de iaurturi funcționale din această gamă sunt iaurtul cu melatonină (contra tulburărilor de somn) și iartul cu colostru bovin (pentru imunitate și digestie).

Cu toate că nu au calitatea unui medicament, iaurturile cu lactoferină contribuie la protejarea noastră împotriva infecțiilor.

„Pe lângă efectul lui antimicrobian, antiviral, antifungic, mai are și culturile vii din iaurt și nutrienți benefic din lapte”.

Dr. Bilic este implicată în echipa Bioef, o companie în care conclucrează medici, farmaciști, chimiști, biologi, agronomi și veterinari.

Scopul lor este să creeze produse lactate funcționale (super-produse din lapte) în laboratorul Bioef. Îi puteți găsi pe superlapte.ro.

Iaurturile funcționale se găsesc sub marca Vitalact în marile magazine, precum Ldl, Carrefour, Mega Image sau Kaufland.

Urmează alte trei produse din lapte cu lactoferină, promite dr. Bilic.

„Ne-am propus să facem din lapte un super-lapte. Câteodată sănătatea vine din lucruri simple”.

Lactoferina se găsește și sub formă de capsule. Este un supliment cu efecte imunitare, antioxidante și antianemice.

Citește șiLactate degresate sau lactate integrale – care sunt mai sănătoase?

Surse articol:

1. Mihaela Bilic, Superlapte – lactoferina: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/videos/1620531221489363
2. Douglas B. Kell, Eugene L. Heyden, and Etheresia Pretorius, The Biology of Lactoferrin, an Iron-Binding Protein That Can Help Defend Against Viruses and Bacteria, Front Immunol. 2020; 11: 1221 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271924/
3. Jeffrey K Actor, Shen-An Hwang, Marian L KruzelLactoferrin as a natural immune modulator, Curr Pharm Des. 2009;15(17):1956-73: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19519436/
4. Dominique Legrand, Overview of Lactoferrin as a Natural Immune Modulator, J Pediatr. 2016 Jun;173 Suppl:S10-5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27234406/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.