Vitaminele C, E și D măresc rata de eradicare a bacteriei Helicobacter pylori

Bazat pe studii științifice

Tratamentul convențional pentru infecția cu Helicobacter pylori poate fi îmbunătățit prin adăugarea de vitamine și suplimente.

Vitaminele C, E și D măresc rata de eradicare a bacteriei Helicobacter pylori

Vitaminele C, E și D măresc rata de eradicare a bacteriei Helicobacter pylori

Studiile au arătat că unele vitamine, plante și alimente pot crește rata de eradicare a acestui patogen.

Terapia clasică poate fi insuficientă sau ineficientă la mulți dintre pacienți. Tulpinile de H. pylori pot deveni rezistente la antibiotice, mai ales când acestea recidivează frecvent.

Utilizarea de vitamine și suplimente este de o reală valoare în acest sens.

Combinarea acestora cu tratamentul medicamentos poate reduce în timp incidența și mortalitatea prin cancerul gastric cauzat de H. pylori.

Citește șiChimionul distruge bacteria Helicobacter pylori

Vitamine care ajută la eradicarea Helicobacter pylori

Studiile au arătat că vitamina C și vitamina E afectează bacteria și inflamația la pacienții cu H. pylori și dispepsie non-ulceroasă.

Suplimentarea pe o durată de 5 ani cu seleniu, vitamina E și beta-caroten a dovedit efecte benefice durabile (10 ani) asupra mortalității prin cancer gastric.

Cercetătorii chinezi au publicat recent o recenzie în jurnalul „Helicobacter” pe eficiența antioxidanților în eradicarea bacteriei Helicobacter pylori.

Meta-analiza lor a inclus 9 publicații pe vitamine, curcumină, merișor și N-acetilcisteină. Numărul total de participanți în studiile revizuite a fost 1260.

Antioxidanții nu au îmbunătățit rata de eradicare a patogenului. Însă vitaminele da.

Completarea terapiei triple sau cvadruple cu 1400 mg de vitamine pe zi s-a dovedit eficientă și superioară.

Citește șiAlimente cu activitate împotriva Helicobacter pylori (studii)

Vitamina C

Este cunoscut faptul că deficitul de vitamina C mărește predispoziția la tot felul de infecții și boli.

În ceea ce privește ulcerul peptic și complicațiile asociate, deficitul de acid ascorbic a fost corelat cu o rată crescută a gastritei și a sângerărilor din cauza ulcerului gastric sau duodenal.

Nivelurile scăzute de vitamina C din sucul gastric și din sânge au fost în mod repetat găsite la pacienții cu gastrită și ulcer peptic, infectați cu H. pylori.

Studiile observaționale sugerează că riscul de cancer gastric este invers asociat cu aportul de vitamina C.

Un nivel crescut de vitamina C în sânge a fost de asemenea corelat cu un risc mai mic de progresie histologică spre displazie și cancer gastric.

Un studiu apărut în in 1998 în „European Journal of Cancer Prevention” a arătat că administrarea de vitamina C în doze mari (5 g/zi) timp de 4 săptămâni a dus la eradicarea bacteriei la 30% din pacienții infectați.

Studiul a fost realizat pe persoane infectate cu H. pylori și gastrită cronică.

La pacienții care au primit vitamina C a fost observată o creștere notabilă a concentrației de vitamina C din sucul gastric. Ea a persistat cel puțin 4 săptămâni după finalizarea tratamentului.

Vitamina C + vitamina E

Este important să cităm un alt studiu, realizat de cercetători din Turcia și publicat în 2012.

200 de pacienți infectați cu H. pylori au fost tratați cu lansoprazol (30 mg) de 2 ori/zi), amoxicilină (1.000 mg de 2 ori/zi) și claritromicină (500 mg de 2 ori/zi).

Tratamentul a durat 2 săptămâni. Jumătate din paicenți au primit în plus vitamina C (500 mg de 2 ori/zi) și vitamina E (200 UI de 2 ori/zi).

Această intervenție s-a dovedit eficientă. Rata de eradicare la cei care au primit vitamine a fost de 91-93%, comparativ cu 60-64% la cei care au primit doar tratamentul standard.

Diferența este destul de mare.

Explicația constă în faptul că vitaminele antioxidante măresc eficiența antibioticelor prin faptul că reduc stresul oxidativ din mucoasa gastrică. Totodată, întăresc sistemul imunitar.

Vitamina D

O altă vitamină utilă în combaterea infecțiilor cu Helicobacter pylori este vitamina D.

Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong din China au evaluat efectele acestei vitamine asupra Helicobacter pylori rezistent la medicamente.

Au concluzionat că vitamina D ar putea fi un agent profilactic eficient și ieftin, cu potențial antimicrobian în controlul și eradicarea infecției cu H. pylori. Inclusiv a tulpinilor rezistente la antibiotice.

Doza folosită în studiu a fost de 5.000 UI de vitamina D3, în cadrul tratamentului cu Ezomeprazol, Amoxacilină și Claritromicină.

Usturoiul

Efecte preventive în acest domeniu au fost constatate și la administrarea de legume din familia Allium, precum usturoi și ceapă.

Derivații din usturoi au activități antioxidante, antimicrobiene și imunomodulatoare.

Un studiu publicat în 2019 în British Medical Journal a concluzionat că tratamentul convențional de 2 săptămâni și suplimentare cu vitamine și usturoi timp de 7 ani a redus semnificativ riscul de deces din cauza cancerului gastric pe o perioadă de 22 de ani.

Vitaminele au avut și rol preventiv în cazul acestui cancer.

Citește șiIenupărul combate infecțiile cu Helicobacter pylori și Candida – dr. Eugen Giurgiu

Surse articol:

1. Yao-Bin Yang-Ou, Yi Hu, Yin Zhu, Nong-Hua Lu, The effect of antioxidants on Helicobacter pylori eradication: A systematic review with meta-analysis, Helicobacter. 2018 Dec;23(6):e12535: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30191635/
2. Wen-Qing Li, Jing-Yu Zhang, Jun-Ling Ma, Zhe-Xuan Li, Lian Zhang, Yang Zhang, Yang Guo, Tong Zhou, Ji-You Li, Lin Shen, Wei-Dong Liu, Zhong-Xiang Han, William J Blot, Mitchell H Gail, Kai-Feng Pan, Wei-Cheng You, Effects of Helicobacter pylori treatment and vitamin and garlic supplementation on gastric cancer incidence and mortality: follow-up of a randomized intervention trial, BMJ 2019;366:l5016:  https://www.bmj.com/content/366/bmj.l5016
3. Haixin Mei and Hongbin Tu, Vitamin C and Helicobacter pylori Infection: Current Knowledge and Future Prospects, Front Physiol. 2018; 9: 1103: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6102328/
4. M Jarosz, J Dzieniszewski, E Dabrowska-Ufniarz, M Wartanowicz, S Ziemlanski, P I Reed, Effects of high dose vitamin C treatment on Helicobacter pylori infection and total vitamin C concentration in gastric juice, Eur J Cancer Prev. 1998 Dec;7(6):449-54: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9926292/
5. M Sezikli, Z A Çetinkaya, F Güzelbulut, A Yeşil, S Coşgun, O Ö Kurdaş, Supplementing vitamins C and E to standard triple therapy for the eradication of Helicobacter pylori, J Clin Pharm Ther. 2012 Jun;37(3):282-5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21740452/
6. Justin Che-Yuen Wu, Effect of Vitamin D on Drug Resistant Helicobacter Pylori (HP) Eradication Study (vDHp), Clinical Trials.gov: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03142620

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.