Morcovul – aliment de leac pentru afecțiunile respiratorii
Toate cele câte ne-a lăsat Dumnezeu spre hrană sunt „bune foarte”.
Întreaga creație este perfectă și nimeni nu poate contesta acest lucru.
Alimentele vegetale sunt adevărate uzine de nutrienți care hrănesc corpul nostru.
Majoritatea lor sunt alimente „funcționale”, care au nu doar un simplu rol nutritiv, ci și unul curativ.
Cuprins
Alimentația naturală – scut împotriva bolilor
Dacă ne-am hrăni cu ceea ce crește în „grădina Domnului” nu am avea atât de multe probleme de sănătate.
Studiile au confirmat că ceea ce mâncăm are efecte profunde asupra sănătății.
Niciodată un aliment vegetal, natural, nu va duce la îmbolnăvire. Dimpotrivă, el va apăra organismul de boli.
Daar dacă vom mânca multe produse ambalate, rafinate, procesate, pline de conservanți și aditivi, riscăm să avem probleme de sănătate.
Așadar, obiceiurile noastre alimentare greșite influențează riscul de boli.
Morcovul este unul din cele mai ieftine și banale alimente de pe piață. Acum îl găsim pe tot parcursul anului.
Mulți dintre noi îl privim ca pe o simplă legumă, pe care o folosim la gătit.
Din păcate, noi nu mai consumăm legumele în stare crudă, așa cum sunt ele.
Ci le adăugăm în diverse preparate, le fierbem, le prăjim, și pierdem astfel vitaminele pe care ni le oferă.
Citește și – Sucul de morcov este cea mai bogată sursă de vitamine naturale și minerale
Morcovul – aliment de bază în majoritatea bolilor
În ciuda simplității sale, morcovul ascunde o forță curativă uriașă.
Este bogat în antioxidanți, enzime, vitamine, fibre, uleiuri volatile, minerale și protide.
Are efect aperitiv, tonic și vitaminizant.
Este înzestrat cu o multitudine de proprietăți farmacologice:
- antioxidante
- anticancerigene
- antitoxice
- antidiabetice
- hipocolesterolemiante
- imunostimulatoare
- cardioprotectoare
- antianemice
- analgezice
- antidiareice
- antiseptice
- antibactericide
- cicatrizante gastrice
- depurative
- pectorale
Consumul său este indicat în numeroase boli, precum cele respiratorii și pulmonare, cardiovasculare, oculare, gastrointestinale, hepatice, renale, cutanate și oncologice.
Morcovul – aliment de leac pentru afecțiunile respiratorii
Chiar și în cazul unei răceli sau afecțiuni pulmonare putem apela la ajutorul morcovului.
Îl putem consuma ca atare. Sub formă de suc sau sirop are însă un efect mult mai puternic.
Citește și – 7 motive puternice să bei suc de morcov!
Biochimistul Eugen Giurgiu recomandă morcovul în afecțiunile aparatului respirator, chiar și în cele pulmonare grave, precum tuberculoza.
Academicianul Ovidiu Bojor notează acțiunea sa favorabilă în astmul și bronșitele cronice.
Afecțiuni respiratorii, TBC
Se folosește sucul de morcov, câte 1 pahar (200 ml), de 3 ori pe zi.
Sucul se poate bea ca atare, sau se poate asocia cu alte sucuri de legume.
O altă rețetă favorabilă în afecțiunile respiratorii este aceasta: 100 ml de suc de morcov + 1 gălbenuș crud + puțin ulei de măsline. Acest amestec se poate administra de mai multe ori pe zi.
Afecțiuni pulmonare
Se pune 1 cană (250 ml) de suc de morcov într-un ibric. Se adaugă 2 gălbenușuri crude și 1 lingură de miere.
Se pune pe foc și se încălzește puțin.
Preparatul obținut se administrează cu înghițituri mici, pe parcursul unei zile.
Este indicat să se facă o cură mai lungă cu acest remediu.
Astm
Se recomandă consumul a unui pahar de suc (200 ml), de 3 ori pe zi.
Cancer pulmonar și laringian
Sucul de morcov poate ajuta la prevenirea cancerelor organelor respiratorii.
Dr. Giurgiu menționează că o administrare regulată a sucului de morcov poate preîntâmpina cancerul de plămâni și de laringe.
Recomandă această cură inclusiv persoanelor care au fumat mult timp.
La fel de bun ca sucul este ceaiul din frunze sau semințe de morcovi.
Infuzia din frunze se face din 2 lingurițe de frunze tocate și 250 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat.
Infuzia din semințe se prepară dintr-o linguriță de semințe și 1 cană de apă clocotită.
Bronșită astmatiformă
Se curăță și se rade un kilogram de morcov. Se pune într-un borcan mare și se adaugă 1 kg de zahăr, puțin drojdie și 3 litri de apă.
Se amestecă bine, până când zahărul se dizolvă. Se acoperă cu o hârtie la gură. Se așează lângă aragaz, calorifer sau altă sursă de căldură.
Preparatul se lasă la macerat 3 săptămâni. Este gata când morcovii s-au lăsat pe fundul borcanul. Se strecoară și se păstrează în sticle.
Se administrează câte un păhărel (30-50 ml) de preparat, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Cura se ține până la finalizarea băuturii. Se poate relua la nevoie, după o pauză de 2-3 săptămâni.
Cel mai bun suc de legume
Cercetătorul consideră sucul de morcov cel mai bun dintre toate sucurile de legume.
Poate fi dat chiar și copiilor, în locul laptelui (se diluează cu apă).
Ajută creșterea, previne anemia, mărește rezistența la infecții.
100 de ml de suc de morcov pe zi, consumat după trezire acționează ca un diuretic, depurativ, dar și ca antianemic.
Sucul de morcov se obține cu ajutorul unui storcător electric.
Se bea imediat după preparare.
Pentru a avea efect, cura cu suc de morcov trebuie urmată pe o perioadă mai mare de timp.
În cazul în care apare o colorare a pielii în galben, este indicat să întrerupeți administrarea și să faceți o pauză.
Acesta poate fi semnul unei detoxifieri accentuate.
Citește și – Sucul de morcov protejează ADN-ul, sistemul cardiovascular, pielea, vederea, ficatul
Surse articol:
1. Jillian Kubala, Can food act as medicine? All you need to know, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/food-as-medicine
2. Eugen Giurgiu, Morcovul, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 112-117
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Morcovul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, p. 87
4. Victoria Mărginean, Rețetă împotriva bronșitei astmatiforme, Medicina populară, Leacuri de la cititori, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2017/1255/medicina-populara-77/leacuri-de-la-cititori-21971