Leacuri cu ceapă pentru gripă, răceală, dureri în gât, laringită, faringită
Ceapa este unul din cele mai cunoscute remedii pentru afecțiunile respiratorii.
Compușii bioactivi cei mai importanți sunt: aliina, prebiotice, saponine, steroli, sulf, quercetină, miricetină, acid ferulic, flavonoide, disulfură de dialil, acid cafeic, fitosteroli, vitamina A, vitamine din grupul B.
Cuprins
În ce boli ajută ceapa
Are proprietăți expectorante, antivirale, antibacteriene, antiseptice, antipiretice, antibiotice generale, detoxifiante, antiinflamatoare.
Împiedică înmulțirea unor microbi puternici, inclusiv a stafilococilor.
Este indicată în următoarele afecțiuni:
- tuse convulsivă
- răgușeală
- dureri în gât
- traheită
- răceală
- gripă
- sinuzită
- laringită
- pneumonie
- emfizem pulmonar
- bronșită
- dureri de urechi
- surditate
Remedii cu ceapă pentru afecțiunile respiratorii
Citește și – Leacuri vindecătoare din ceapă – suc, sirop, tinctură, ceai
Afecțiuni respiratorii în general
Spălați bine 2 cepe potrivite și tăiați-le în patru.
Puneți-le într-o cratiță cu un litru de apă. Lăsați-le să fiarbă până când lichidul scade la jumătate.
Strecurați ceaiul și îndulciți cu miere. Se consumă cald. Ajută și în tulburările digestive.
La fel de bun este sucul de ceapă, care se pune în nas.
Pentru a obține acest suc, puneți 2 linguri de ceapă tocată mărunt la infuzat în 50 ml de apă caldă jumătate de oră.
Strecurați și adăugați ½ linguriță de miere și amestecați.
Puneți 3-5 picături de suc în fiecare nară. Se trage adânc, până ajunge în gât.
Ajută la desfundarea nasului în caz de gripă, rinită, sinuzită etc.
Gripă, răceală, dureri în gât, răgușeală
Spălați 8-10 cepe și tăiați-le în sferturi. Fierbeți-le într-un litru de lapte, până când ceapa se înmoaie.
După ce s-a răcorit, se strecoară și se adaugă un pahar de miere.
Se ia câte 1 lingură de sirop, la fiecare oră.
Altă rețetă: amestecați cantități egale de suc de ceapă cu miere polifloră naturală. Consumați pasta obținută odată pe zi, timp de 7 zile la rând.
Calmează durerile în gât și tusea. Ajută și în anemie.
Citește și – Lapte cu ceapă și miere – leac pentru afecțiunile gâtului, laringelui și faringelui
Gripă
Se pun 2 cepe tăiate felii subțiri la macerat în ½ litru de apă. Se lasă de seara până dimineața.
Se strecoară, apoi se consumă ca atare: un pahar între masa de dimineață și cea de prânz și un pahar seara. Cura durează 15 zile.
Guturai
Se iau câte 4-5 lingurițe de sirop cald pe zi.
Tuse convulsivă
Se prepară o tinctură din 50 ml de suc de ceapă și 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă 10 zile la macerat, apoi se strecoară.
Doza indicată este de 3 lingurițe pe zi.
În tusea persistentă se poate folosi siropul sau decoctul de ceapă.
Bronșită
Consumați ceapă crudă pe parcursul zilei. Ajută la eliminarea excesului de mucus și împiedică formarea lui.
Se pot lua câte 2 lingurițe de sirop de ceapă, de 3 ori pe zi, dimineața, la prânz și seara.
Ajută în toate tipurile de bronșită.
Citește și – Compresa cu ceapă liniștește pe loc durerile de otită la copii
Laringită
Decojiți 2-3 cepe medii și tăiați-le mărunt. Puneți-le la fiert cu ½ cană de apă.
Lăsați-le pe foc până când apa scade și rezultă un sirop.
Puneți 4-5 linguri de sirop într-un pahar și completați cu apă călduță. Adăugați miere și suc de lămâie.
Beți acest sirop de 2 ori pe zi.
Amigdalită
Se pune o ceapă în cuptor și se coace.
Se pasează și se adaugă miere. Se amestecă bine și se aplică extern, ca o cataplasmă.
Se recomandă și administrarea internă a ceaiului sau a sucului de ceapă.
Astm
Se iau câte 2-3 lingurițe de sirop de ceapă. Administrarea se face cu 15 minute înainte de mese.
Este bun și pentru copii.
Sirop se obține din suc de ceapă (10 linguri) și miere (20 de linguri). Se pune într-un borcan și se păstrează la rece.
Ajută și în alte afecțiuni interne, dacă se consumă câte 2-3 lingurițe, de 3 ori pe zi.
Malarie
Amestecați sucul de la ½ ceapă cu un praf de piper negru măcinat.
Dureri de dinți
Mestecați o bucățică de ceapă crudă câteva minute.
Sau țineți o bucată de ceapă pe dintele care doare.
Precauții și contraindicații
Ceapa nu este recomandată persoanelor cu gastrită, colită de fermentație sau colon iritabil.
Nu exagerați. Consumată în cantități mari, poate cauza iritații la nivel gastrointestinal, arsuri stomacale, greață sau diaree.
Citește și – Tinctura de ceapă ajută în tuse și infecțiile respiratorii
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare Editura Meteor Press, 2019, pp. 33-48
2. Herbpathy, Onion Herb Uses, Benefits, Cures, Side Effects, Nutrients: https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Onion-Cid391