Supa de morcov leacuiește constipața și diareea
Morcovul este remediu excelent pentru tulburările gastrointestinale.
În medicina populară, este folosit din vechime sub formă de piure pentru diareea la copii și bebeluși.

Supa de morcov leacuieste constipatia si diareea: Marco Verch Professional Photographer
Cuprins
Morcovul – leacul bolilor digestive
Morcovul are proprietăți reglatoare intestinale, cicatrizante la nivel gastric, vermifuge, laxative, emoliente, vitaminizante, tonice, antiseptice, bactericide și antianemice.
Biochimistul Eugen Giurgiu îl recomandă în diaree, colită de fermentație, gastrită, icter, insuficiență digestivă, icter și hepatite.
Calmează durerile de stomac. Redă apetitul. Ajută la vindecarea mucoasei gastrice și la tratarea ulcerului.
Curăță intestinul și colonul. Ajută la eliminarea toxinelor din ficat și din sânge.
Scade colesterolul și acționează ca un regulator al metabolismului.
Citește și – Dieta de slăbit cu morcov – 10 kg în 3 săptămâni
Consumul de morcov este de asemenea indicat în anemie, boli arteriale, diabet, afecțiuni pectorale, cancer și îmbătrânire prematură.
Fitoterapeutul Constantin Milică spune că morcovul stimulează secrețiile gastrice și dă sațietate.
Preîntâmpină numeroase boli digestive, precum ulcerele gastrice și duodenale, gastrita hipoacidă, constipația, enterocolitele, diverticulita, paraziții intestinali și pietrele la bilă.
Supa de morcov pentru constipația la adulți – rețetă
Ingrediente
- 1 kg de morcovi
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Morcovii se spală bine, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă. Sr. Eugen Giurgiu recomandă fierberea lor de două ori.
După aceea se pasează. Se obține o supă-cremă foarte fină, cu efect laxativ natural.
Supă de morcovi pentru diareea la bebeluși – rețetă
Ingrediente
- ½ kg de morcovi
- 1 litru de apă
- ½ linguriță de sare
Mod de preparare
Morcovii se curăță de coajă și se taie bucăți. Se fierb în apă. Când s-au înmuiat complet se dau printr-o sită.
Piureul obținut se pune într-o cratiță și se completează cu apă clocotită, până la un litru.
Se adaugă sarea și se amestecă.
Supa de morcov astfel obținută se pune în recipientul de lapte al copilului.
Partea lichidă se dă cu biberonul, iar cea solidă cu lingurița.
Se administrează pe parcursul unei zilei. Durata curei este de 2-3 zile.
În 5-6 zile se reintroduce laptele treptat. Cantitatea de morcov folosită la supă se scade de la 500 de grame la 100 de grame și 1 litru de apă.
Citește și – Morcovii conțin compuși care interacționează cu proteinele virusului SARS-CoV-2
Supă de morcov pentru diareea la adulți – rețetă
Ingrediente
- ½ kg de morcov
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Morcovii se decojesc, se spală bine și se fierb în apă 40-50 de minute.
Se pasează și se trec prin sită sau prin tifon. Se adaugă apoi apă clocotită, până rezultă 1 litru de supă.
Această supă se consumă în decurs de 24 de ore în loc de apă sau alte lichide.
În diareea la adulți se pot folosi și semințele de morcov. Se iau 15 g de semințe uscate și se dau prin râșnița electrică de cafea.
Pulberea obținută se pune la fiert cu 300 ml de apă, un sfert de oră.
Se strecoară și se administrează câte 1 pahar pe zi. O jumătate de pahar se bea dimineața, pe nemâncate, iar cealaltă jumătate seara, cu o oră înainte de culcare.
Tratament cu morcov pentru colita de putrefacție
Ingrediente
- 500 g de morcovi
- ulei de măsline
- sare
Mod de preparare
Morcovii se curăță, se spală și se dau prin răzătoare. Se adăugă puțin ulei și puțină sare.
Acest preparat se consumă seara, după o zi de post negru.
Salata de morcov preparată astfel se va adăuga apoi în meniul zilnic, timp de 2 săptămâni. Se va servi cu 30 de minute înainte de masa de la prânz.
Pe durata curei cu morcov trebuie să renunțați la carne.
Atenție, consumul excesiv de morcov poate fi dăunător în caz de colită sau inflamații intestinale.
Citește și – Sucul de morcov, leac pentru multe boli
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Morcovul, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 112-118
2. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Morcovul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, p. 30