Cura cu usturoi pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiovasculare

Bazat pe studii științifice

În antichitate, condimentele aveau o valore echivalentă cu metalele prețioase.

Usturoiul este folosit pentru hrănirea, întărirea și vindecarea trupului încă din vremea civilizațiilor biblice.

Cura cu usturoi pentru afectiuni respiratorii, digestive si cardiovasculare

Cura cu usturoi pentru afectiuni respiratorii, digestive si cardiovasculare

Usturoiul în vechime

Sclavii care lucrau la ridicarea piramidelor din Egipt primeau usturoi pentru creșterea forței fizice.

Poporul ales, când a fost scos din robia Egiptului și purtat prin pustie, a început a se lamenta și a cârti împotriva manei pe care le-o dădea Dumnezeu, poftind la bucatele din Egipt:

„Căci ne aducem aminte de peștele pe care-l mâncam în Egipt în dar, de castraveți și de pepeni, de ceapă, de praz și de usturoi” (Numerii 11, 5).

Babilonienii, chinezii, egiptenii, fenicienii, vikingii și romanii consumau usturoi în scop nutritiv și curativ.

Medicul grec Dioscorides dădea usturoi soldaților romani bolnavi de plămâni și de tub digestiv.

În perioada Evului Mediu, usturoiul a salvat pe mulți de ciumă.

În anul 1550 î.Hr, usturoiul este folosit ca antibiotic în vremea epidemiilor (tifos, dizenterie, holeră, gripă).

Ce proprietăți are usturoiul

Usturoiul este considerat un aliment funcțional, cu beneficii care merg mai departe de domeniul nutrițional.

Conține cantități mari de potasiu, fosfor, zinc și sulf și doze mai mici de calciu, seleniu, magneziu, mangan și fier, vitaminele A, B și C.

Compușii bioactivi principali sunt polifenolii, flavonoidele, flavonolii, taninurile, saponinele, enzimele, polizaharidele și compușii bogați în sulf (ex. alicina, aliina, ajoen).

Au fost identificate peste 20 de compuși fenolici în usturoi (ex. kamepferol, luteolină, apigenină).

Usturoiul are 17 aminoacizi.

Este important de precizat că prin zdrobire, tăiere sau mestecare, nivelul compușilor bioactivi (în special a celor sulufurici) crește semnificativ.

Ce proprietăți are usturoiul

Are proprietăți din cele mai diverse:

  • antioxidante
  • antiinflamatoare
  • hipolipidemiante
  • hipotensoare
  • cardioprotectoare
  • hipoglicemiante, antidiabetice
  • chimiopreventive
  • antiproliferative
  • anti-angiogene
  • diuretice
  • aperitive
  • antiseptice
  • antifungice, antibacteriene, antiparazitare
  • expectorante

Citește șiUsturoiul scade inflamația cronică din corp cauzată de obezitate

În ce boli ajută usturoiul

Dat fiind compoziția chimică impresionantă a usturoiului, nu ne miră deloc capacitatea sa de a preveni și trata boli grave.

Este recomandat cu precădere în afecțiuni ale tractului respirator, afecțiuni digestive și cardiovasculare.

  • boli infecțioase
  • cancer
  • afecțiuni cardiovasculare
  • sindromul metabolic
  • hipertensiunea arterială
  • diabet
  • artrită
  • tuse cronică
  • constipații
  • infecții cu paraziți
  • mușcături de insecte sau șerpi
  • boli ginecologice

Citește șiPasta de usturoi – la fel de eficientă ca și Clotrimazol în candidoza bucală

Cura cu usturoi

Se poate consuma ca atare, câte 2-3 căței cruzi, înainte de fiecare masă.

Fortifică întreg organismul. Ajută la tratarea afecțiunilor digestive.

În plus, menține vasele de sânge curate și combate ateroscleroza.

Citește șiUsturoi macerat în miere – cel mai puternic medicament din casă! 

Usturoiul poate fi utilizat în scop terapeutic și sub formă de infuzie, suc, tinctură sau inhalație.

Se recomandă 20 de picături de usturoi pe zi, adăugate în ¼ pahar de apă.

Ca tinctură, doza indicată este de 20-30 de picături, de 3 ori pe zi. La fel, se diluează cu puțină apă.

Aceste remedii pot fi folosite de persoanele care suferă de boli cardiace sau circulatorii, de hipertensivi și de cei cu ateroscleroză.

Dacă se urmărește ameliorarea unei afecțiuni respiratorii, se poate apela la inhalațiile cu usturoi.

Se pune puțin jar pe un cățel de usturoi și se inhalează mirosul înțepător.

Citește șiSiropul de usturoi vindecă astmul, bronșita și angina

Surse articol:

1. Doru Laza, Cura cu Usturoi, Îndreptar Profilactic și Terapeutic de Medicină Naturistă, Editura „Păzitorul Adevărului”, Brașov, 2000, p. 119
2. Leyla Bayan, Peir Hossain Koulivand, and Ali Gorji, Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
3. Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil, Danila Cianciosi, Jiaojiao Zhang, Maria Elexpuru-Zabaleta, Jesus Simal-Gandara, Francesca Giampieri and Maurizio Battino, Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.